home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kenyér a lélek számára
Tóth Lívia
2018.10.21.
LXXIII. évf. 42. szám
Kenyér a lélek számára

Hatalmas volt az érdeklődés a Csókán megtartott VI. Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztiválra.

A KÓTA térségi és országos minősítőjére mintegy ötven kórus, zenekar, énekkettős és szólista jelentkezett Magyarországról és Vajdaság számos településéről. Az eseményt a helyi II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezte.  

Birinyi József

Feltehetnénk a kérdést, miért vállalkozik egy magyar művelődési egyesület, azon belül a férfikar erre a cseppet sem könnyű szervezési munkára. Talán éppen azért, mert a rendezvénynek ennyi érdeklődője volt, aki fontosnak tartja megénekelt anyanyelvünknek, a népdaloknak, valamint a magyar népi kultúrának és a helyi hagyományoknak az éltetését, népszerűsítését és továbbadását. Vagy mert ismeri a közös éneklés közösségépítő erejét és az egészségünkre tett áldásos hatását. Esetleg azért, amit Bodor Anikó népzenekutató mondott: „A dal és a zene szükségletből születik, az emberi lélek egészségének biztosítéka. Nem műsor vagy szórakozás, hanem elemi igény, kenyér a lélek számára.”

A találkozó kezdetén a Művelődési Ház előcsarnokában megnyitották a Birinyi-gyűjtemény hangszereiből összeállított vándorkiállítást. A kollekció Európa legnagyobb, legteljesebb és szakmailag dokumentált népihangszer-magángyűjteménye, mely 1330 darabból áll. Zenés köszöntőt tartott Birinyi József hangszeres szólista, népzenekutató, hangszerkészítő és zenepedagógus, valamint a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület, Hadházi Andrásné vezetésével. Az egész napos program zárórészében a gálaműsor közönsége is ízelítőt kapott Birinyi József különleges élményt nyújtó hangszerbemutató műsorából.
 

A Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület

A fellépők teljesítményét Varga Evelin népzenész, az újpesti Erkel Gyula Zeneiskola népzenetanára, a KÓTA népzenei titkára, Szabó Gabriella újságíró, népzenei versenyek szervezője, Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke és Borsi Ferenc, az Óbudai Zeneiskola és a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola tanára értékelte.

A kórustalálkozó résztvevői kora délután a csókai Szentháromság római katolikus templom kertjében levő Rákóczi-szobornál az aradi vértanúkra emlékeztek. Ünnepi beszédet Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség alelnöke mondott, az alkalmi tiszteletadás kegyeletadó koszorúzással fejeződött be.

Részlet az Újszentiváni Hagyományőrzők Köre műsorából

Gergely József és a szerző felvételei


Az esti gálaműsor kezdetén Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, a Magyar Összefogás lista jelöltje szólt az egybegyűltekhez. A II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságküzdelmekre, az 1848—49-es szabadságharcra, az I. világháborút követő országcsonkításra utalva a többi közt a következőket mondta:

— Ma is emberpróbáló időket élünk, nemzeti szinten küzdelmet folytatunk függetlenségünk, önállóságunk megőrzéséért. De mi itt, Vajdaságban makacs elhatározással ragaszkodunk az eddig elért vívmányainkhoz, védjük őket, ragaszkodunk szülőföldünkhöz, anyanyelvünkhöz, kulturális örökségünk megőrzéséhez, hagyományaink bátor felvállalásához, továbbadásához.

A nagytermet megtöltő nézők nagy tetszéssel fogadták az Újszentiváni Hagyományőrzők Köre összeállítását.

Az Olsvai-díjas csoportok vezetői: Hadházi Andrásné, Fehér Attila, Tóth Rozália, valamint Szerda András, a Botra férfikórus vezetője


Az örökség életerő

A VI. Magyar Nemzeti Népdalkórus-fesztivál mottója Olsvai Imre népzenekutató, gyűjtő, tanár fenti mondata volt. Dr. Olsvai Imre (1931—2014) emlékét, aki Csókán is többször járt, Birinyi József és Sziveri Szabolcs fő szervező közös történetek felelevenítésével, valamint hang- és videóbejátszással idézte meg.

A térségi minősítőn megfelelő, dicséretes és kiváló fokozatot érhettek el a megmérettetésben részt vevők, az országoson pedig bronz-, ezüst- és aranyoklevéllel, illetve Aranypáva díjjal jutalmazták a bemutatkozókat. Az utóbbit az óbecsei Csonka Balázs, a péterrévei Szabó Batancs Anett, a csókai Csalogány asszonykórus, az óbecsei Botra férfikórus, a csókai Rákóczi férfikar és a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület érdemelte ki.

A most alapított és első ízben átadott Olsvai-díj büszke tulajdonosa három csoport lett: a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara.

A rendezvényt támogatta: Bethlen Gábor Alap, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Csoóri Sándor Alap (Budapest), Magyar Nemzeti Tanács (Szabadka), Rákóczi Szövetség (Budapest), Művelődési és Oktatási Központ (Csóka), Csóka Község Önkormányzata és Csóka Helyi Közössége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..