home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Karcsúsodjunk karikázva!
Bíró Tímea
2018.05.16.
LXXIII. évf. 19. szám
Karcsúsodjunk karikázva!

Közeleg a nyár, és ki ne szeretne megszabadulni a télen összegyűjtögetett zsírpárnától, úszógumitól?

A szakemberek szerint nem létezik helyi zsírégetés, viszont van néhány olyan mozgásforma, amely bizonyos területekre fókuszál. A hulahoppkarika a has izmait és környékét dolgoztatja meg. Igen olcsó, ám annál hatásosabb mulatság.

A karika a hula hoop elnevezést a XVIII. században kapta egy Polinéz-szigetvilági (hawaii) táncról, a huláról. Ebben a csípőmozgás nagyon hasonlít a hulahoppozás közbeni mozdulatokra. A hula hoopot magyarul hulahoppnak hívják, mégis sokan tévesen „hullahoppnak” írják és mondják.

A boltokban többféle méretű karika közül lehet választani, az átmérőjük általában 50-től 90 centiméterig terjed. Ahhoz, hogy minél ügyesebben és hosszabb ideig a derekunkon tudjuk pörgetni a karikát, nagyobbat kell beszereznünk, hiszen lassabban forog, ezáltal pedig könnyebb tartani a ritmust. Felnőtt kezdőknek a 130-as átmérőjű az ideális, viszont 90-esnél kisebb ne legyen. Úgy kapjuk meg a megfelelő méretet, ha figyelembe vesszük a talaj és a köldökünk közötti távolságot.

Fontos, hogy a karika könnyű legyen, ezért nem ajánlott fából készültet használni. A játékboltban kapható, olcsó műanyag karikák teljesen megfelelnek a célnak. Nem terhelik a gerincoszlopot, az ízületeket, mivel lágyabb mozgást igényelnek. A kisebb karikákkal látványos, törzsön kívüli ügyességi elemeket lehet kivitelezni, például pörgethetjük a combunkon, ami ugyancsak szépen formálja a lábakat és a popsit.

Az igazán jó karika kívül csúszik, belül tapad. Ha a belső ívére körberagasztunk egy 1,25 cm széles sebtapaszt, akkor könnyebb lesz a testünkön pörgetni. Mivel a szövet tapad a ruhához, nem csúszik le olyan könnyen.

Aerob edzésformáról beszélünk, tehát a testmozgáshoz (izommunkához) szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigént vesz igénybe. A hulahoppkarikázás könnyen megtanulható, és a napi tízperces tornakarika-gyakorlattal két hét alatt egy centiméterrel csökkenhet a derék- és a csípőbőség. Később természetesen meg lehet emelni a napi adagot. A hulahoppkarika azonkívül, hogy megszabadít bennünket a fölösleges deréktáji zsírtól, az ízületi forgót is karbantartja, hiszen alaposan megmozgatja a boka-, a térd- és a nagy ízületek forgóit. A karika derékon való futása, masszírozása által vérbőség jön létre a szervekben. Jó hatással van a hasi szervekre, ezáltal az immunrendszerre, a vesék működésére és az idegrendszerre is. Gyönyörűen javít a testtartáson, erősíti a hátizmokat, és kedvezően hat a hátgerincre. Növeli a koncentrált figyelmet, a kitartást, az egyensúlyt, a rugalmasságot, az állóképességet, az ügyességet, illetve a szem-, a kéz- és a láb koordinációját.

Ha úgy döntünk, hogy megtanulunk hulahoppkarikázni, akkor fontos, hogy ne adjuk fel a próbálkozást, hanem kitartóan gyakoroljunk. Az interneten számos videó és útmutató található, melynek segítségével elsajátíthatjuk a megfelelő módszert. Jó hír, hogy még zenehallgatás vagy tévénézés közben is végezhető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..