home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kapunyitás előtt az adai nyár!
Bíró Tímea
2018.05.23.
LXXIII. évf. 21. szám
Kapunyitás előtt az adai nyár!

Úgy vélem, nem vezetem félre a kedves olvasót, ha azt írom, hogy Vajdaságban az adai strandfürdő a legnépszerűbb és a legkeresettebb. A tervek szerint június 1-jén nyitja meg kapuit az Adica üdültetési közvállalat által működtetett adai fürdő.

Írásunk Facebook-kedvelői között 2018. május 28-án, hétfőn délben két családi belépőjegyet sorsolunk ki: www.facebook.com/hetnap


A szezon idején körülbelül negyven személy dolgozik azon, hogy az adai fürdőbe látogató emberek kellemesen fürdőzzenek, üdüljenek, pihenjenek és szórakozzanak. A közvállalat megbízott igazgatója, Juhász Tibor számolt be lapunknak az idei tervekről, programokról.

— 2013-tól egy újabb csapat irányítja az Adicát, és igyekeztünk minden évben úgy megtervezni az ügyvitelünket, hogy egyrészt a meglevő objektumok felújítására összpontosítottunk, másrészt pedig minden évben egy újdonsággal is előálltunk az idelátogatóknak. Az önkormányzat és Bilicki Zoltán polgármester segítsége nélkül mindez nem sikerült volna, nagyon jó kapcsolatot teremtettünk és ápolunk velük. A befektetések és a karbantartások az önkormányzat, az Adica közvállalat saját pénzeszközei, valamint a minisztérium által kiírt pályázatok segítségével valósulnak meg.

2013 óta felújították az olimpiai medencét, a gyermekmedencét, a lelátót, valamint csúszdát kapott a csúszdás, illetve a gyermekmedence.

— Egyetlenegy objektumot sem újítottunk fel, ez pedig a csúszdás medence, az idén azonban erre is sor kerül. 2 millió dinárt nyertünk a sport- és ifjúsági titkárságnál az önkormányzat által kiírt pályázaton, illetve az önkormányzat a 2018. évi költségvetésből még 2 millió dinárt látott elő az objektum felújítására. Május végén írják ki a közbeszerzést, júniusban megkötik a szerződést a kivitelezővel, szeptemberben pedig elkezdődnek a munkálatok. Ha elkészül, akkor elmondhatjuk, hogy a strandfürdő minden olyan létesítménye fel lesz újítva, amelyet a ’80-as években építettek.

Nem csak a fürdőzők tudnak kikapcsolódni Adán, hiszen az elmúlt három évtizedben az Adica közvállalat felújított, majd saját kézbe vett három adai vendéglőt a strandfürdő keretében, és ezeket nagy sikerrel működteti. Az úszóiskola az idén is várja a legkisebbeket.

Juhász Tibor lapunknak elmondta, fontos számukra, hogy a fiatalok részére is gondoskodjanak szórakozási lehetőségekről.

— Az idén két fesztivált is szervezünk az ifjúság részére. Az első június harmadik hétvégéjén lesz, a Color Festival, melyre 4000 látogatót várunk. Mivel a fiatalok körében az utóbbi időben egyre népszerűbbek az erdei bulik, az idei fesztivál helyszíne a fürdőn belül egy erdőrész lesz. Igyekszünk alkalmazkodni az igényeikhez. A másik fesztivál a Green Future, mely egy négynapos rendezvény augusztus második hetében. Erre 30 000 érdeklődőt várunk. A fakultatív programokat illetően 30-35 000 vendégre számítunk az adai fürdőben, ezenkívül pedig a felújításoknak és az újdonságoknak köszönhetően évente 40-45 000 látogatónk van egy nyáron.

Az Adica közvállalat tevékenysége egy új szolgáltatással bővült, mégpedig a szálláshelyekkel. Az önkormányzat tulajdonában lévő sportpanzió és a hostel épületeiben 50-50 férőhelyről tudnak gondoskodni a vendégek részére.

— A sportpanziót működtető intézmény megszűnt, és az önkormányzat úgy döntött, hogy az Adica közvállalatnak adja használatra ezeket az objektumokat, ezzel pedig bővült a cég tevékenysége. Az idei évtől kezdve tehát ezt a két létesítményt is mi működtetjük. Igen színes azoknak az összetétele, akik majd látogatják ezeket az objektumokat, hiszen a sportolóktól, nyugdíjasoktól, külföldi iskolásoktól kezdve a lakodalmakon át az értekezletek megtartásáig sokan fogják használni az említett épületeket. A szálláshelyek kiteljesülése akkor fog igazán érvényesülni a főszezonon kívül, amikor elkészül a zárt wellnessépület. Tavaly befejeződött a kútfúrás, van egy nagyon jó minőségű termálvizünk, mely a felszínre törve 62 fokos, kapacitása pedig 13-14 l/s. Abban biztos vagyok, hogy ha a zárt wellnessrész beindul, akkor a két szálláshely is teljes kapacitással fog működni az év tizenkét hónapjában. Azt is remélem, hogy egész Ada város területén fel fog lendülni a szálláshelyek regisztrálása, hiszen igény fog mutatkozni rájuk.

A termálkút tehát már elkészült, viszont a törvényi előírások szerint tizennyolc hónapon át vizsgálni fogják a víz minőségét, és a fürdőközpont csak ezután kaphatja meg a határozatot, hogy a víz mire is használható. A fürdő igazgatója elmondta, hogy a termálvizet nemcsak a wellnessközpontban szeretnék használni, hanem a strandfürdő területén is.

— A termálvizet igénybe vennénk az olimpiai medence vizének felmelegítésére is, továbbá a csúszdás és a gyermekmedence közé egy hőcserélő részt is tervezünk, melynek az lesz a szerepe, hogy a gyermekmedence vizét felmelegítse, majd ugyanazt a termálvizet beleengednénk a csúszdás medencébe. A termálvizet tehát kétszer tudnánk hasznosítani a leengedés előtt. Ezenkívül a sportpanzió fűtésére szeretnénk még igénybe venni a termálvizet, hiszen a víz kapacitása és hőértéke lehetővé teszi ezt.



A belépő ára nem változott, a felnőtteknek szóló napijegy 300 dinárért vásárolható meg, az idősek és a gyerekek számára pedig 220 dináros áron kapható. Az Ada község területén tanuló általános iskolások idényjegyet kapnak az önkormányzat támogatása jóvoltából, ami amellett, hogy meglepetés a gyerekeknek, nagy segítség is a szülőknek.

— A látogatóink és a fürdőzőink biztonsága szintén nagyon fontos nekünk, ezért az idén már szakvizsgázott vízimentőket fogunk alkalmazni. Az elmúlt évek során szerencsére nem következett be nagyobb baleset a strandfürdő területén. Ezenkívül a parkolással kapcsolatban is lesznek módosítások. A parkfürdő területén két park található, öthektáros összterülettel, és mindenképp szeretnénk elkerülni, hogy az autók a parkban parkoljanak. A park nem erre való, az a gyerekek és a játék részére van fenntartva. A fesztiváltér egy füves terület, mely 150 méterre található a strandfürdőtől, és tökéletesen megfelel a parkoláshoz, viszont nem mindenki él ezzel a lehetőséggel. Egy olyan áthidaló megoldást találtunk, hogy a strandfürdőbe vezető út mindkét oldala ki lesz szélesítve zúzott kővel, valamint a termálkút környéke is fel lesz vele töltve. 1,5-2 hektárnyi területet fogunk parkolásra megfelelővé tenni az adai önkormányzat támogatásának köszönhetően. Ám sajnos ez sem lesz elegendő mindenkinek, viszont tegyük hozzá, hogy valójában a világ egyetlenegy fürdőjében sincs olyan, hogy beengedik az autókat a strandfürdő területére.

Ne sajnáljuk magunktól a mozgást, tegyük meg azt a 150 métert, hogy aztán kedvünkre majszolhassuk az árnyékban az adai lángost, illetve ugorhassunk fejeseket a vízbe!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..