home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kampány az összeurópai ügyekért
Talpai Lóránt
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Kampány az összeurópai ügyekért

Az Európai Parlament közelebb hozná a polgárokat az Európai Unióhoz • Az Európai Parlament közelebb hozná a polgárokat az Európai Unióhoz • Politikai fordulat, illetve puccs Egyiptomban • Pompeji gazdag mecénásokra vár • Rangos labdarúgó-mérkőzés Ferenc pápa tiszteletére

Az Európai Parlament közelebb hozná a polgárokat az Európai Unióhoz

Az Európai Unió állampolgárai évek, sőt mondhatni, évtizedek óta igen távolinak és a mindennapi élettől túlságosan is elrugaszkodottnak tartják a brüsszeli és strasbourgi bürokráciát. Folyton azt érzik, hogy az Európai Parlament döntései nem róluk szólnak. Lehet, hogy éppen emiatt döntöttek úgy az Európai Parlament képviselői, hogy összeurópai ügyekről szóló európai kampányt indítanak. A parlament kezdeményezése tulajdonképpen arra irányul, hogy erősödjön az EU polgárainak közvetlen részvétele az európai demokrácia kibontakoztatásában. „Egyre több olyan európai uniós döntés születik, amely nagy hatással van a tagállamok gazdasági és társadalompolitikájára, valamint az EU polgárainak mindennapi életére. Lényeges ezért, hogy a polgároknak legyen beleszólásuk az Európai Unió fejlődésébe és előrehaladásába” — jelentette ki Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke.

Lemondott a belga király

II. Albert 79 esztendős belga uralkodó úgy döntött, lemond a királyi trónról. A király családi okok miatt mondott le a trónról, de vélhetőleg a belga monarchiát megrengető botrányok miatt szánta rá magát erre a lépésre. A belga király alig néhány hónappal később mondott le, mint a holland Beatrix, igaz, Hollandiában nem kellett botránysorozat ahhoz, hogy a fiatalabb nemzedék kerüljön trónra. Belgiumban azonban a monarchiának fontosabb szerepe van, mint Hollandiában, hiszen tulajdonképpen ez az államforma az egyetlen dolog, ami „összeköti” a vallon és a flamand országrészt, és biztosítja az ország törékeny egységét. II Albertet fia, Fülöp herceg követi majd a trónon.

Politikai fordulat, illetve puccs Egyiptomban

Abdel Fattah al-Sisi tábornok, az egyiptomi hadsereg főparancsnoka közölte, hogy a katonaság megbuktatta Mohamed Mursi elnököt, és felfüggesztette az alkotmányt. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét, Adli Mansurt nevezték ki. Mansur azonban a megválasztása után azonnal Mohamed el-Baradeinek adta át a kormányfői tisztséget. Mint ismeretes, az elmúlt hetekben milliók vonultak az utcákra Egyiptomban, hogy kinyilvánítsák: a kormány leváltását kérik. Ennek megfelelően az egyiptomi nép szinte egyöntetűen üdvözölte és legitimnek minősítette az iszlamista államfő, Mohamed Mursi hadsereg általi elmozdítását. Sokak szerint az országban történtek nem nevezhetőek puccsnak. Az emberek inkább úgy vélekednek, hogy az arab országban nem államcsíny történt, hanem a nép akaratának megfelelően alkotmányos keretek között leváltották Mohamed Mursi elnököt.

Pompeji gazdag mecénásokra vár

Ki és miből fogja őrizni Pompeji kincseit a jövőben? — vetődik fel a kérdés az 1997-ben a világörökség részévé nyilvánított ókori romváros jelenlegi helyzete kapcsán, mivel az ásatásokon dolgozó régészek, restaurátorok, őrök hetek óta sztrájkolnak. Pompeji műemlékvédőin kívül egyébként egész Olaszországban sztrájkolnak a múzeumok és ásatások dolgozói. Massimo Bray olasz kulturális miniszter a kialakult helyzetről azt nyilatkozta, hogy a műemlékeknél dolgozók száma kétezerrel kevesebb a szükségesnél. Utánpótlásra azonban nincs lehetőség, mivel az olasz múzeumokra szánt költségvetési támogatás az utóbbi öt évben 58 százalékkal csökkent. Az olasz kormány magántőke bevonásával igyekszik Pompejit megmenteni, mivel az UNESCO azzal fenyegetőzik, hogy visszaveszi a világörökség címet a dél-olaszországi régészeti helyszíntől.

Rangos labdarúgó-mérkőzés Ferenc pápa tiszteletére

Az Olasz Labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy augusztus 14-én Ferenc pápa tiszteletére barátságos mérkőzést rendez az argentin válogatottal. A találkozót a római Olimpiai Stadionban tartják meg, a mérkőzés előtt pedig a pápa fogadja a két válogatott vezetőit és játékosait a Vatikánban. Ferenc pápáról köztudomású, hogy lelkes labdarúgó-szurkoló. Kedvenc csapata a Buenos Aires-i San Lorenzo. Az olasz—argentin mérkőzéssel kapcsolatban felmerült annak ötlete, hogy az egyházfő is jelen lehetne a találkozón és esetleg a pályára is léphetne a kezdőrúgásra. A Vatikánból érkező információk szerint azonban egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a pápa televízió képernyőjén nézi majd a meccset.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..