home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Justicia
Talpai Lóránt
2018.12.31.
LXXIII. évf. 52. szám
Justicia

Az igazság lett az év szava — Lemondott a belga miniszterelnök —

Az igazság lett az év szava

Az igazságot (justice) kiáltották ki 2018-ban az év szavának a Merriam-Webster amerikai angol értelmező szótár szerkesztői, akik szerint a felhasználók az idén 74 százalékkal többször kerestek rá a kifejezésre a népszerű lexikon honlapján, mint 2017-ben. A massachusettsi központú szótárcég közleménye szerint a rákeresések számát a kifejezés olyan specifikus használatai is emelték, mint az „igazságszolgáltatás akadályozása”, melyre azután kerestek rá többször a felhasználók, hogy Donald Trump amerikai elnök az idén augusztusban az egykori kampánycsapatának munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszást feltáró, Robert Mueller vezette vizsgálat azonnali lezárását sürgette egy Twitter-bejegyzésben. „Amikor az olyan gyakran használt szavak, mint az igazság, nagyon specifikus, szaknyelvi vagy jogi kontextusban fordulnak elő, akkor az emberek a szótárban néznek utána a különböző jelentések közötti nüansznyi eltéréseknek” — mutatott rá a közleményben Emily Brewster, a Merriam-Webster munkatársa.

 

Lemondott a belga miniszterelnök

Bejelentette lemondását Charles Michel belga miniszterelnök, miután a kormánya kisebbségbe szorult amiatt, hogy az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nemzeti párt kilépett a koalícióból az ENSZ migrációs csomagja feletti vita miatt. Michel a parlament előtti beszédében közölte, hogy még este személyesen benyújtja lemondását Fülöp belga királynak. A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a legvalószínűbb, hogy az uralkodó nem dönt rögtön arról, hogy elfogadja-e a lemondást, hanem egyeztetni fog a pártokkal, megpróbálva megtalálni a közös nevezőt. Belgiumban jövő májusban lesznek választások, így szakértők szerint az is a lehetőségek között szerepel, hogy a király arra kéri Michelt, hogy korlátozott jogkörökkel ugyan, de maradjon a helyén egy ügyvivő kormány vezetőjeként. Emellett újabb koalícióalakítás, illetve akár előre hozott választás is elképzelhető.

 

Stormy Daniels fizethet

Egy Los Angeles-i szövetségi bíróság Donald Trump perköltségeinek megtérítésére és egy pénzbírság megfizetésére kötelezte Stormy Daniels pornószínésznőt, aki a jó hírnevének megsértése miatt perelte be az amerikai elnököt. James Otero szövetségi bíró döntése értelmében a Stormy Daniels néven ismert pornószínésznő köteles megtéríteni Donald Trump 293 000 dolláros ügyvédi költségeit, és fizetnie kell további 100 000 dollárt is büntetésként, miután a bíróság elutasította a jó hírnév megsértésének megállapítására vonatkozó keresetét. Donald Trump ügyvédje, Charles Harder ugyan összesen csaknem 780 000 dollár kártérítést követelt — 389 000-et az ügyvédi költségek megtérítésére, 389 000-et pedig büntetésként —, az ítélet után azonban elégedettségét hangoztatta. Az ügyvéd közleményt adott ki, melyben azt hangsúlyozta, hogy ez totális győzelem az elnök számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..