home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Június 1-je az egész Kárpát-medence ünnepe lesz
Fehér Márta
2019.03.20.
LXXIV. évf. 11. szám
Június 1-je az egész Kárpát-medence ünnepe lesz

Mint már köztudomású, Ferenc pápa a romániai látogatása keretében június 1-jén Csíksomlyóra érkezik, ahol szentmisét celebrál, a pünkösdi búcsú mintájára szabadtéren, a somlyói nyeregben.

Kárpát-medence-szerte óriási érdeklődés övezi a jelentőségét és előkészületeit tekintve is hatalmas eseményt.

— Felkészülést igényel lelkileg, hogy tudjuk, kit fogadunk, méghozzá megalapozottan, a teológiai mondanivalóját megismerve, nem csak felületes médiahírekből tájékozódva — fogalmazott megkeresésünkre Bodó Márta, a Szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság egyik sajtófelelőse. — Felkészülést igényel a kereteket, infrastruktúrát, a helyszínt illetően. Ezúttal adva van a helyszín: Csíksomlyó, a kegyhely, illetve a pünkösdi búcsúnak helyszínt adó nyereg a Kis- és a Nagy-Somlyó hegy között. A terület maga sem a szokványos egyenes felület, mint a Szent Péter tér vagy egy stadion. Hepehupás, lejtős, ráadásul nem aszfaltút vezet fel oda. Csíkszereda, mellyel Csíksomlyó egybeépült, kisváros, nincs felkészülve a várható hatalmas autós forgalomra, nincs parkolási lehetőség, az egyik oldalon az Olt árterülete miatt ideiglenes parkolókat sem lehet kialakítani. A pünkösdi zarándoklat, mint általában egy ilyen típusú esemény, sokkal népiesebb, vásárosokkal, bódékkal, élelmiszer-árusítással, kegytárgykínálattal. Mindez most az esemény más jellege miatt nem lesz, nem is lehetséges, mert szigorú biztonsági intézkedéseket igényel egy pápa — egy nemzetközi politikai szereplő, államfő — fogadása. Biztonsági kapuk lesznek felállítva átvilágítással, ahogyan egy repülős utazás esetében, és ezután egy biztonsági, körülkerített területre jut be a zarándok, ahová nem vihet kést, bicskát, ollót, csak kevés csomaggal mehet, és várhatóan több időt kell majd várakoznia, mint a szokásos pünkösdi búcsúkor. Ferenc pápa a tőle megszokott módon, pápamobilon érkezik a nyeregbe, és ezen az úton ott halad el a hívek között (akik kordonok mögött, szektorokba rendeződve fogadják). Őt ismerve elképzelhető, hogy lassít, megáll, kezet fog, vagy megsimogat egy-egy gyermeket, beteget, de ez nem tervezhető, nem is tervezett, hivatalos esemény. Közvetlenül a szertartáson való részvétellel kapcsolódnak majd egymáshoz a hívek és az egyházfő.

 

Március 31-éig tart a regisztráció a hivatalos honlapon (pontifex.ro), a regisztráltak ugyanis a biztonsági kapukon belülre, a nyeregbe juthatnak, a többi résztvevő távolról, kivetítőn szemlélheti az eseményeket. Mindenki, aki szeretne ott lenni, hazai, külhoni, anyaországi egyformán regisztrálhat.

 

— A szervezők a csoportokat részesítik előnyben, hiszen a regisztráció lezárultával következik a nyeregben kialakítandó szektorokba való besorolás, és egy-egy „keresztalját”, azaz csoportot sokkal könnyebb beosztani. Az utazás szempontjából is könnyebben kezelhető egy együtt, lehetőleg vonattal érkező csoport, mint például a személygépkocsival utazni szándékozó családok, melyeknek parkolási, közlekedési megoldáson kell gondolkodniuk, mert a város már május 31-étől le lesz zárva a járműforgalom számára. A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottsága külön készül arra, hogy a várakozás óráiban, sőt napjaiban lelki programokat kínáljon fel a zarándokoknak. Minden csíkszeredai, csíksomlyói, a körzetben levő templom nyitva lesz, és mindenütt, valamint a nyeregben várakozók számára terveznek közös imát, éneklést, illetve egyes helyszíneken különböző korosztályoknak, lelkiségi igényűeknek kínálnak programot.

A pünkösdi búcsú pontosan egy héttel később lesz, de a búcsúnyerés lehetőségét a főegyházmegye érseke, dr. Jakubinyi György kiterjesztette a pápalátogatásra is, tehát aki ezen vesz részt, és teljesíti a búcsúnyeréshez szükséges feltételeket, ugyanúgy teljes búcsút nyer, mintha a pünkösdi búcsún lett volna jelen.

— A pápalátogatás számomra — a sajtóbizottság tagjaként, katolikus szerkesztőként és erdélyi katolikusként — felmérhetetlen jelentőségű. Ott voltam az 1991. évi budapesti, majd az 1999-beli bukaresti pápalátogatáson, mindkettő sajátos élményt nyújtott, de most szervezőként bekapcsolódni külön szín: hatalmas felelősség és megtiszteltetés. Emellett az a tény, hogy a pápa a szülőföldem legjelentősebb Mária-kegyhelyére érkezik, szavakkal ki sem fejezhető érzéshullámot indít el bennem, valahányszor mélyebben belegondolok ebbe. A lelki, érzelmi oldal mellett várhatóan lesz hatása a társadalomra is, a mi romániai mindennapjainkra, az együttélés mikéntjére. Hiszen még a húsz évvel ezelőtti, csak a román fővárosra korlátozódó pápalátogatás is mélyen megmozgatott valamit, aminek köszönhetően a többségi lakosság egy része pozitívabban tekint a kisebbségre, főleg a hétköznapokban és az egyszerű emberek körében. A társadalmi igazságosság és egymásra figyelés terén is várok — ha nem is látványos, de a mélyben ható — változásokat.

Csíksomlyón a Mária-út végénél található a Böjte Csaba testvér vezette dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó csíksomlyói Szent István Kollégium Mária-kertje.

— Az itt élők számára kegyelem, hogy a nap bármely szakában eljöhetnek a Szűzanyához, imádkozhatnak a kegyszobor előtt, letehetik terheiket, bekapcsolódhatnak a szentmisébe, részt vehetnek az ünnepélyes Mária-köszöntőkön, valamint a kegytemplom különféle programjain — hangsúlyozta Biró Juliánna zarándokkísérő. — Nekünk, a Szent Ferenc Alapítvány munkatársainak, valamint a környező intézmények alkalmazottjainak mindennapi erőforrás a szent helyen lenni, itt dolgozni, és Mária jelenlétét megtapasztalni. Az ünnepek általában a vendégfogadásról, a zarándokok ellátásáról, a szolgálatról szólnak. Akárcsak a gyóntató atyák, mi is a visszanézett képi anyagból tájékozódhatunk, hogy mi hangzott el a csíksomlyói Hármashalom-oltárnál. De Istennek mindenkire gondja van! Szerető figyelme ránk, szolgálatot teljesítő emberekre is kiterjed, és a jutalmazás, a személyre szóló kegyelmi ajándék soha nem marad el. A Szentatya csíksomlyói látogatásának híre megerősítette bennem (és sokakban) a hitet, hogy az elmondott ima nem vesz el. A búcsúk alkalmával hangosan ki nem mondott, de a lelkekben megfogalmazódott fohász felérkezett a Mennyei Atyához. És Ő visszaigazolt. Elküldé nekünk Szent Péter utódját, Ferenc pápát, hogy általa megerősítést nyerjünk. Dicsőség és hála Istennek mindezért! A székelység mindent megtesz azért, hogy a Szentatya a személyét megillető szép és tiszteletet megadó fogadtatásban részesüljön. Példaértékű a világi vezetők hozzáállása az eseményhez. Kiemelném a vendégfogadásra vonatkozó intézkedéseiket, a közösségi termek átengedését a zarándokoknak. Az egyházi elöljárók, Csaba testvér és a lelkiségi csoportok vezetői már emlékeztettek a lelki készülődés fontosságára. Lényeges, hogy böjttel, imával, áldozatvállalással járhatóvá tegyük a belső utat, lehetőséget engedve ezáltal a kegyelem szabad áramlásának. Testvéreink Krisztusban! Szívünket megnyitva várunk benneteket!

 

A Szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztősége zarándoklatot szervez a pápalátogatásra. Információ és helyfoglalás: 024/69-22-55, 062/78-40-65.

 

— Május 30-án, csütörtökön, az esti órákban indulunk Szabadkáról, illetve Újvidékről — mondta el a műsorigazgató, Palatinus István atya. — Félpanziós az ellátás, Székelyudvarhelyen van a szállás egy kollégiumban, ahol péntek estétől a vasárnap reggeli indulásig meleg vacsora, szállás és reggeli várja a zarándokokat. A velünk utazókat a csoportvezető regisztrálja, tehát nem kell egyénileg bejelentkezni a központi honlapon. A jelentkezéseket március 25-éig fogadjuk. Az útiköltség 120 euró, mely tartalmazza a viteldíjat, a szállást és az étkezést. A lelki felkészülés az autóbuszban lesz, ez a papkísérők feladata. A Mária Rádióban viszont sokkal korábban egy imádságos lelkülettel készülünk erre a számunkra történelmi eseményre, hiszen Csíksomlyó az egyetemes magyarság kegyhegye, mely odavonz bennünket folyamatosan, hogy a Szűzanya által átéljük egymáshoz tartozásunkat. A pápalátogatás mindig annak a fontosságát hangsúlyozza, hogy az egyház nemcsak a tömegekhez szól, hanem az egyes emberekhez, egyes nemzetekhez is. Az egyház nem oldotta fel a nemzeteknek a létét. Mindenki a saját nyelve, kultúrája, nemzeti léte által élheti meg Krisztust, és ennek az egységnek a képviselője nem más, mint az Úr Jézus Krisztus által kiválasztott Péter és annak az utóda, a pápa, aki ezt az egységlelkületet folyamatosan fenntartja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..