home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Jubilált a Vajdasági Szabadegyetem
Gyurkovics Virág
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám
Jubilált a Vajdasági Szabadegyetem

Tizedik alkalommal rendezte meg a vajdasági magyar fiatalok nyári egyetemét, a Vajdasági Szabadegyetemet a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ). A tavaly anyagi okok miatt elmaradt rendezvény az idén ünnepelte tízéves jubileumát. Az előző évi kiesés után mintegy nyolcvan fiatal döntött úgy, hogy a nyári...

Tizedik alkalommal rendezte meg a vajdasági magyar fiatalok nyári egyetemét, a Vajdasági Szabadegyetemet a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ). A tavaly anyagi okok miatt elmaradt rendezvény az idén ünnepelte tízéves jubileumát. Az előző évi kiesés után mintegy nyolcvan fiatal döntött úgy, hogy a nyári szünetből néhány napot a szakmai és közéleti ismeretei gyarapításának szentel. A X. Vajdasági Szabadegyetem a kishegyesi Kátai-tanyán július 4-e és 8-a között került megrendezésre.
A szervezők is bemutatkoztak - Szabó Attila felvételei

Jubileumi megnyitó

A esemény kezdettől fogva karöltve jár együtt a löszfal tövében megvalósuló, kortárs művészeteknek helyt adó Dombos Festtel, mely ezúttal július 5-étől 8-áig tartott, így csütörtökön a megnyitó is közös volt. A Szabadegyetem részéről Varga Diósi Viola köszöntötte az egybegyűlteket a Hegyalja utcában. Elmondta, hogy nemcsak a tizedik nyári egyetem végett kedves számukra ez az évforduló, hiszen az előadások száma is most érte el a 200-at, és azt is elmondhatják, hogy immár az 1200. fiatal fordult meg a táborban.
Megnyitón beszédet mondott Lengyel László, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa is. Üdvözölte a többgenerációs érdeklődést, vagyis mint mondta: az MNT programja éppen erről a több generációt felölelő, az óvodásoktól az egyetemi korúakig terjedő korosztály kapcsolatépítéséről szól, és a program leglényegesebb momentuma, hogy találkozunk, ismerkedünk, kapcsolatokat építünk.
- A Dombos Fest és a Szabadegyetem azt a célt szolgálja, hogy kötetlenül beszéljünk azokról a dolgokról, amelyekről az iskolapadban ülve nem beszélhetünk, vagy nincs kit megkérdeznünk, ezért a Szabadegyetem egy hiánypótló tevékenység, és nagy öröm, hogy az idén a 10. generációját is megérte - ezekkel a szavakkal hivatalosan is kezdetét vette a X. Vajdasági Szabadegyetem.
Folyamatos volt az érdeklődés az előadások iránt

Tartalmas előadások

A X. Vajdasági Szabadegyetemen két szekcióban folyt a munka. A gazdasági szakcsoportban a hallgatók sikeres közgazdászoktól, vállalkozóktól és marketingesektől kaphattak szakmai tanácsokat. A közéleti és média munkacsoportban politológusok, újságírók és az MNT képviselői tartottak előadásokat.
Az expozék közül több olyan is volt, amely mindkét munkacsoport számára szólt. Ilyen volt például Geszti Péter kommunikációs szakember beszámolója, melynek a Motiváció és tehetség - a siker záloga? címet adta, és személyes tapasztalatai, eredményei és kudarcai alapján szolgált néhány jó tanáccsal a sikerhez vezető úton.
Ifjúságpolitikai kérdésekről szólt az a kerekasztal-beszélgetés, mely előtt Szabó László egykori ifjúsági helyettes államtitkár, Saláta Zoltán, az MNT ifjúsági bizottságának elnöke és Vajda Árpád, a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági és Szolgáltató Iroda határon átnyúló kapcsolatokért felelős szakembere tartott vitaindító bevezető előadást. A beszélgetés során a közönség soraiból többen is megosztották az ifjúságpolitikával és a közösségi térrel kapcsolatos véleményüket.
A nemzetpolitika új irányelveiről tartott előadást Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki a nemzetpolitika idáig vezető útját és a jövőbe mutató terveket ismertette.
Dr. Csrnus Imre sokakat szóra bírt az előadása alatt

Önismereti délután

Szintén mindkét munkacsoport számára szólt a pénteki Önismereti délután, melynek programja a legtömegesebben vonzotta a közönséget, s nemcsak a táborlakókat. A kapcsolatépítés mesterfogásairól Tonk Emil üzleti szakember beszélt. Mit mondasz magadnak, amikor a tükörbe nézel? címmel Szabó Péter sikeroktató szólt a hallgatósághoz.
Dr. Csernus Imre pszichiáter előadásán, amely a félelmeinkkel való szembenézés fontosságára hívta fel a figyelmet, még a Kátai-tanya 200 fős amfiteátruma is kicsinek bizonyult. A pszichiáter szerint a kimondással kezdődik a megoldás, és ha elfogadjuk, hogy hibázhatunk, könnyebben nézünk szembe a kihívásokkal, amelyeket elsősorban önmagunkért kell vállalni.
A mélyebb önismerethez vezető út végéhez közeledve, felüdülésképpen, a lányoknak és a fiúknak is külön meglepetésprogrammal kedveskedtek a szervezők. A tudatos szépítkezés művészetébe Bácskai Emese szépségszakértő vezette be az érdeklődőket. A legkorszerűbb autóipari megoldásokat pedig Kaszás Zoltán, a Chevrolet PR-menedzsere ismertette.

Vidám búcsú

Sok nevetéssel, vidám hangulatban zárult a X. Vajdasági Szabadegyetem. A részvevők szórakoztatásáért Lorán Barnabás, a Dumaszínház Trabarnája volt felelős, aki az öniróniával teletűzdelt személyes sztorik mellett nem mulasztott el néhány jól ismert Trabant és Wartburg motorhangot hallatni.
Az est folytatásában kiderült, hogy sztárfellépő nélkül is remekül humorizál a VIFÓ csapata, a tábor záróakkordjaként és a jubileum megünnepléseként ugyanis a szervezők is számos tréfás történetet osztottak meg a részvevőkkel. Az ünnepi műsort mostani és régi részvevők jelenlétével Varga Diósi Viola vezette. Előkerültek a Szabadegyetem kedvenc ereklyéi, tárgyak, fotók, újságcikkek, amelyekről az oszlopos tagoknak is eszébe jutott néhány kedves emlék, vicces sztori vagy meghitt pillanat. Az ünnepség végéhez közeledve a Szabadegyetem-babákat és -párkapcsolatokat is összeszámolták, a régi szervezőgárda pedig hivatalosan is átadta a stafétabotot az új generációnak, a VIFÓ új elnöke, Jakus Lídia vezetésével.
Tizedik éve annak, hogy a Vajdasági Szabadegyetemmel indulhat a nyár. Az tanulás mellett barátkoztak, kapcsolatokat szereztek itt a fiatalok. Megtapasztalhatták, hogy a lámpaláz is legyőzhető, elmondhatták nézeteiket, kiállhattak a véleményük mellett, cáfolhattak és bizonyíthattak egymás előtt, de elsősorban saját magukért. Életre szóló élmény és iskola ez, amire a résztvevők a sokadik jubileumon is emlékeznek majd.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..