home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Jubilált a Széchenyi István Általános Iskola
BSZ
2016.11.20.
LXXI. évf. 46. szám
Jubilált a Széchenyi István Általános Iskola

Fennállásának 160. évfordulóját ünnepelte az intézmény

 

A több mint másfél évszázad alatt az iskola több névváltoztatáson esett át: VI. köri elemi népiskolaként kezdte meg a tanítást, viselte Péter trónörökös és Svetozar Miletić nevét, majd 1965-től több évtizeden át Ivo Lola Ribar Általános Iskolaként ismerték. 2001-ben vette fel a Széchenyi István Általános Iskola nevet, most a jubileumot is ezen a néven ünnepelték.

Weiss Vesna, az intézmény igazgatónője elmondta: 160 év alatt sok minden történt, de pontosan ez a 160 év az, amely nemcsak büszkeséggel tölti el a tanulókat és a dolgozókat, hanem egyfajta pluszfelelősséggel is jár. Méltónak kell maradni az elődök nevéhez, sikeres és eredményes munkájához.

— Mindannyiunk feladata: tanároké, diákoké, szülőké és az államé, hogy ebben a szellemben a Széchenyi-iskola a következő nemzedékeknek is megmaradjon, és továbbra is izgalmasnak, különlegesnek mutatkozzon, mint amilyen különleges ez az évforduló is — mondta az igazgatónő.

A 2016/2017-es tanévben 1154 tanulója, 101 tanára, összesen pedig 130 foglalkoztatottja van az iskolának. Sajnos ezt az intézményt is érinti az elvándorlás, érezhető, hogy egyre kevesebb a tanuló, az igazgatónő szerint azonban ebben a kérdésben ők nem sokat tehetnek:

— Azt sajnos nem tudjuk elérni, hogy a családok jobban éljenek. Sok szülő munkanélküli, sokan kényszerültek elhagyni a szülőföldjüket, és ez minden tanulónkat érinti. Az iskolánkból tavaly is elment több diák, viszont örülünk neki, hogy az idén két magyar első osztályt is nyithattunk a központi iskolában, vagyis összesen ismét tíz elsős tagozatunk van, magyar és szerb nyelven. Jövőre is ugyanennyi osztályt szeretnénk nyitni, és egyelőre úgy látszik, hogy ez a tervünk megvalósul — mondja Weiss Vesna.

A városházán megtartott ünnepség végén elbúcsúztatták a nyugdíjba vonuló tanárokat, és köszönetet mondtak az iskola támogatóinak.


A nyitóképen Szabó Attila archív felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..