home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Jövőnk a tét
Tóth Tibor
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Jövőnk a tét

Színültig megtelt a palicsi Vigadó nagyterme, melyben a VMSZ lakossági fórumot tartott a közelgő, április 8-ai, magyarországi parlamenti választás kapcsán.

A megjelenteket — köztük Dudás Károlyt, a VMSZ Tanácsának elnökét, valamint Bús Ottót, a VMSZ intézőbizottságának elnökét — Vörös Árpád, a VMSZ palicsi helyi szervezetének elnöke köszöntötte.

Kávai Szabolcs történész kiemelte, hogy Orbán Viktor vezetésével nemzeti kormány alakult, ami óriási változásokat hozott magával. Az Országgyűlés elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, aminek köszönhetően négy évvel később már a határon túli magyarok is szavazhattak a magyar országgyűlési választáson.

— A Kárpát-medencében már 360 000 magyar regisztrált, ez a szám a Délvidéken 60 000. Remélhetőleg túlnyomó többségük részt is vesz az április 8-ai szavazáson. Az elmúlt választáson a határon túli magyarok több mint 95%-a a Fideszre voksolt. Remélem, most is így lesz, és minél több mandátumhoz juttatjuk a Fidesz—KDNP-koalíciót. Így folytathatják azt, amit nyolc évvel ezelőtt elkezdtek, ami nekünk, délvidéki magyaroknak csakis jót hozott. Ugyanez egyébként a Kárpát-medencei magyarságról is elmondható.

Erdődi Edvina jogász az adatlapok helyes kitöltésére hívta fel a figyelmet. Ebben aktivisták segítenek a polgároknak.

— A nemzetegyesítés politikája után a nemzetépítéshez értünk. Az Orbán-kormány egyértelműen a magyar emberek tekintélyéért, jogaiért harcol, minden magyar embert érintő politikát alakított ki. Vajdaságnak jó a helyzete a Kárpát-medencében, megkaptuk a kettős állampolgárságot, anyanyelvünkön tanulhatunk és tájékozódhatunk. Erős gazdasági fellendülésnek lehetünk tanúi. Ez az anyaországi támogatásnak köszönhető, viszont arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ehhez egy erős vajdasági magyar érdekképviselet is kellett. Szerbia részéről befogadókészségre volt szükség, hiszen semmiféle akadályt nem gördített a programok és a pályázatok elé. Itt maradni és családot alapítani reális lehetőség.

A jogásznő kitért még az ösztöndíjprogramra, a 2015-ben felépült Európa Kollégiumra, a Prosperitati Alapítványra, a Babakötvényre és a Köldökzsinór Programra. Ezek mind a szülőföldön maradást erősítik. 

Dolinszky Gábor evangélikus lelkész elmondta, hogy nem politikai kampányként, hanem nemzeti ügyként, kötelességként éli meg a 2018. évi magyarországi választásra való felkészülést. Fontosnak tartja, hogy beszélgessünk és gondolkodjunk is arról, miért fontos az ember számára a szülőföldje, az otthona.

— A magyarság megerősödésével egyenes arányban Vajdaság és a vajdasági magyarság is erősödött, köszönhetően a magyar kormánynak. Az előttünk álló választásra valamiféle megerősítésként tekintek, hiszen a kormány jól végezte a dolgát, én pedig miért ne szavaznék arra, hogy a megkezdett munkát tovább folytassa. Ez nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is, hiszen számos támogatás érkezik Magyarországról Vajdaságba. A magyar kormány megérdemli, hogy ezen a választáson részt vegyünk. Úgy hiszem, hogy szülőföldünk élhető, és van itt jövő. Bátorítsuk egymást a szavazásra, ne engedjük, hogy bárki is befolyásoljon bennünket. Józan ésszel, észszerű döntést hozva erősítsük és támogassuk Magyarország kormányát!

A lakossági fórum végén a polgárok kérdéseket tehettek fel a jelenlevőknek, elmondhatták észrevételeiket, javaslataikat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..