home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Jószomszédi viszony vagy iszony?
Talpai Lóránt
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Jószomszédi viszony vagy iszony?

A Pannon Televízió Rekontra című adása az emberek közötti kapcsolattal, azon belül is az egymás mellett éléssel foglalkozott, a szomszédok egymás közötti nézeteltéréseit, problémáit boncolgatta. A műsor vendége Kenyeres Attila magánvállalkozó, Dalibor Gregorčič magánvállalkozó, Aleksandar Ranković, a Szabadkai Pesčara helyi közösség elnöke, Buckó György ügyvéd és Juhász Gábor, a Pannon RTV riportere volt.

Az újságíró arról számolt be, hogy nemrég a televízióhoz egy e-mailben küldött értesítés érkezett arról, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a Szabadkai Pesčara helyi közösség területén. Polgárok csoportja petíciót nyújtott be a hatósághoz egy fémfeldolgozó vállalkozás elleni tiltakozásul. A televízió helyszíni riportjából kiderült, hogy rendkívül feszült a helyzet az ott élő emberek között. A vitaműsor most ennek az ügynek a hátterét próbálta felkutatni.

— Az én házam az én váram.
— A szomszéd is így gondolja.

A műsor legelején Kenyeres Attila ismertette vélt vagy valós sérelmeit. Elmondta, hogy mindaddig nyugodt környezetben éltek, amíg szomszédja fémfeldolgozót nem nyitott. Ettől kezdve a folyamatos zaj és az elviselhetetlen szagok keserítik meg a mindennapjaikat. Dalibor Gregorčič, a fémfeldolgozó tulajdonosa szerint vállalata legálisan működik, ezért nem érti szomszédja panaszait. Aleksandar Ranković elmondta, hogy a helyi közösség számára régóta ismert a két szomszéd problémája, de igyekeznek pártatlanok maradni az ügyben. A helyi közösség elnöke arra is hivatkozott, hogy testületük nem bíróság, ezért nem áll jogában ítélkezni ebben vagy más hasonló ügyekben. Buckó György jogi véleménye szerint a vállalkozás egy ideig illegálisan folyt, csak később kapta meg a tulajdonos az engedélyeket. Ezért ez ügyben kétféle elbírálásnak kellene lezajlania.

— Szeméttelep, bűz, zaj. Meddig és miért tűrjem?
— Dolgozom. Van engedélyem. Amire pedig nincs, arra majd lesz.

A vállalat környezetében élő lakosok petícióval fordultak a környezetvédelmi felügyelőséghez. A felügyelőség terepszemlét tartott, és hiányosságokat állapított meg a fémfeldolgozó üzemben. Kenyeres Attila ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy utcájának lakói békés emberek, de rákényszerültek a petíciógyűjtésre. Dalibor Gregorčič azt mesélte el, hogy négy évvel ezelőtt költözött az utcába, amikor azon az üres teleken, amelyet akkor megvásárolt, elkezdte fémfeldolgozó vállalkozását. Kenyeres Attila szerint kezdetben még tolerálták a  vállalat működésével járó kellemetlenségeket. Rövid időn belül azonban, amikor megsokszorozódott a munka, autók tucatjait bontották szét, kábeleket és motorolajat is égettek. A zaj, a szagok és a talajba kerülő vegyi anyagok pedig elviselhetetlenné tették az egymás mellett élést. Dalibor Gregorčič cáfolta a környezetszennyezés tényét. Szerinte a petíció csak néhány ember fejéből pattant ki, azaz nem igaz, hogy az egész utca népét zavarja az üzeme. Magyarázatul hozzáfűzte, hogy a fémfeldolgozót azért létesítette, mert évekkel ezelőtt munkanélkülivé vált, és nem akart szociális segélyen tengődni. Szerinte inkább támogatni kellene a kisvállalkozókat, nem pedig feljelenteni. Buckó György szerint az ügyben azért nehéz megoldást találni, mert nem létezik szomszédságról szóló konkrét jogi szabályozás. A tulajdonjogi alapviszonyokat szabályozó törvény viszont kimondja, hogy minden tulajdonos csak olyan mértékben használhatja saját ingatlanját, amely nem okoz kárt a szomszédjainak.

— Ölbe tett kéz. Behunyt szem. A hatalom is húz valakihez.
— Vegye észre, már az illetékesek is legyintenek. Még mindig nem esett le?

Kenyeres Attila szerint az illető gondot egyszerűen is meg lehetne oldani: a szomszédos vállalkozónak pusztán be kellene tartania a környezetvédelmi szabályokat. Ha ezt megtenné, akkor ő volna az első személy, aki kezet nyújtana neki. Dalibor Gregorčič továbbra sem véli úgy, hogy törvénysértést követ el. Egyedül csak fémtárolásra szóló engedélyt kell még beszereznie, hogy a jelenlegi 72 óránál hosszabb időn át tárolhassa a fémhulladékot. Buckó György szerint minden engedélyt be kell szereznie, különben a hatóság bármikor illegális tevékenységet állapíthat meg.

— Vélt vagy valós sérelem — egyre megy. Viszályra viszály — senki sem emlékszik, hol és mikor kezdődött.
— A kompromisszumhoz ketten kellenek.

Kenyeres Attila úgy vélte, hogy nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. Továbbá cáfolta, hogy egyszemélyes kampányt folytatna a fémfeldolgozó vállalkozás ellen. Dalibor Gregorčič azonban továbbra is úgy érzi, hogy lejárató kampány folyik ellene. Véleménye szerint a vállalkozását inkább támogatni kellene, semmint gátolni. Aleksandar Ranković szerint részben mindkét félnek igaza van, ezért nehéz a felmerült problémára megoldást találni. Buckó György úgy összegezett, hogy a hatóságnak továbbra is végeznie kell a munkáját, és végérvényesen tisztáznia kellene, hogy környezetszennyezés folyik-e az adott területen vagy sem.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..