home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Jöjj, szeress!
Tóth Lívia
2011.07.20.
LXVI. évf. 29. szám
Jöjj, szeress!

A Szegedi Szabadtéri Játékokon a 2011-es évad második bemutatója Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb operettje, az operaházak repertoárján is gyakran szereplő A víg özvegy volt. A darabot igazi közönségkedvencekkel, monumentális díszletek között állította színpadra a San Diegóban élő Kozma Pét...

A Szegedi Szabadtéri Játékokon a 2011-es évad második bemutatója Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb operettje, az operaházak repertoárján is gyakran szereplő A víg özvegy volt. A darabot igazi közönségkedvencekkel, monumentális díszletek között állította színpadra a San Diegóban élő Kozma Péter rendező, aki az elmúlt tizenöt esztendőben csak operát rendezett, így különleges kihívásnak tartotta ezt a munkát.

Szabó Attila fotói

A történet alapját a gazdasági krízis adja: egy elképzelt dél-kelet-európai országnak, Pontevedrónak az államcsőd elkerülése érdekében szüksége van a dúsgazdag özvegy, Glavari Hanna vagyonára. A ragyogó asszony hosszú évek után újra találkozik fiatalkori szerelmével, Danilovics Danilóval. Mindketten változtak az évek folyamán: a nő gyanakvó lett és kemény, a férfi cinikus és lump. A múltbeli tévedések és a jelenbeli sértések viszont nem hagyják, hogy a két egymásnak teremtett ember könnyen megtalálja az utat a másikhoz. Más szavakkal: egy férfi szeret egy nőt, de nem meri megmondani neki. A nő is szereti a férfit, de úgy tesz, mintha nem szeretné, és nagy, ámde megjátszott örömmel fogadja más férfiak udvarlását.
A történet kortalan, hiszen a fő szála az emberi kapcsolatokról szól, a szerelemről, és arról, hogyan élik meg a különböző korosztályok az örök háborút férfi és nő között. Az emberek a nagyoperett születésének évében, 1905-ben, csakúgy, mint ma is, megpróbáltak boldogok lenni.
A díszletet, melynek központi eleme az oldalára dőlt és darabokra esett Eiffel-torony, a Jászai Mari-díjas Zeke Edit tervezte. Az események hangulatát a felvonásonként változó fehér-fekete, zöld, majd vörös-arany jelmezek is szemléltetik, amelyek szintén az ő munkái.
A Nemzet Színészei közül ketten is fellépnek: Haumann Péter alakítja Báró Zéta Mirko nagykövetet, Molnár Piroska Kromov tanácsos (Szacsvay László) feleségét. Bajor Imre játssza Nyegust, Csákányi Eszter a konzul (Földes Tamás), Hernádi Judit pedig a katonai attasé (Gárday Gábor) nejét. A címszerepet Herczenik Anna, Danilót Kálmán Péter, Valencienne-t Keszei Bori énekli. Rosillon francia attasét Boncsér Gergely, a két diplomatát pedig Vida Péter és Mészáros István alakítja.
A dramaturg Böhm György, a koreográfus Kozma Attila, a karmester és zenei vezető Kesselyák Gergely volt. Közreműködött a Szegedi Szabadtéri Játékok Ének- és Tánckara, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..