home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Jobb lakhatási feltételeket teremteni a nagycsaládosoknak
Fehér Márta
2018.07.04.
LXXIII. évf. 26. szám
Jobb lakhatási feltételeket teremteni a nagycsaládosoknak

10 000 euróra lehet majd pályázni a tartománynál

A hivatalos statisztikai adatok szerint az elmúlt másfél évtizedben több mint 150 000 fővel csökkent a tartomány lakosságának létszáma. Az előrejelzések szerint — ha tovább tart ez a negatív demográfiai folyamat, melynek következtében évente 5,4 százalékkal csökken a népesség száma — az évszázad közepére Vajdaságnak félmillióval kevesebb lakosa lesz a mostaninál. A tartományi kormány ezen kíván változtatni azzal, hogy igyekszik támogatni a születésszám növelését, melynek a nemrégiben létrehozott Gyermekvállalást Támogató Költségvetési Alap is eszköze. A részletekről Szakállas Zsoltot, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság altitkárát kérdeztük.

* Mi a Gyermekvállalást Támogató Költségvetési Alap? Mikor hozták létre, milyen forrásból pénzelik, mekkora keret áll rendelkezésre, és meddig szeretnék működtetni?

— A Gyermekvállalást Támogató Költségvetési Alap nem tekinthető jogi személynek, hanem csupán egy nyilvántartási számlaintézmény, az államháztartási törzskönyv keretében tartanak nyilván. Az alapot a tartományi kormány hozta létre a 2018. május 23-án megtartott ülésén, a döntést pedig Vajdaság AT Hivatalos Lapjának 25/2018. számában hozták nyilvánosságra. Alapításának jogalapja a költségvetési rendszerről szóló törvény vonatkozó ren, pénzügyi fedezetét pedig a tartományi költségvetésből oldják meg. Pillanatnyilag 63 millió dinár áll rendelkezésre. Az alap határozatlan időre létesült, és annak az intézményrendszernek a része, amelyet a Szerbia Köztársaságra érvényes Születéstámogatási Stratégia, valamint a Tartományi Demográfiai Fejlesztési Program irányoz elő. A téma nem tartozik közvetlenül a mi titkárságunk hatáskörébe, a témavezető a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság, mivel azonban a népszaporulat növelése olyan sarkalatos kérdés, amely a vajdasági magyarságot is érzékenyen érinti, részt kívánunk venni és részt is veszünk a témakörben. A „fehér pestis” ugyanis jelentős mértékben csökkentette a tartományban élő magyarok lélekszámát, a jobb megélhetés reményében beindult külföldi munkavállalási hullám pedig tovább súlyosbította a helyzetet. Tisztában vagyunk vele, hogy nemzetünk fennmaradásában kulcsfontosságú, hogy a fiatal generációknak megfelelő feltételekről gondoskodjunk az itthon maradásukhoz, illetve a családalapításhoz. Ennek a népesedéspolitikai intézkedésnek is ez a célja.

* Mire fordítják a pénzt, milyen pályázatokat hirdetnek majd meg?

— Mindenekelőtt családtámogatásra. Elsődlegesen az a célunk, hogy pályázati úton jobb lakhatási feltételeket teremtsünk a nagycsaládosoknak, akiknek három vagy annál több gyermekük van. Az alapból azok a családok részesülhetnek támogatásban, amelyeknél az utolsó gyermek 2018. január 1-je után született, és teljesítik a már említett feltételt. Az eszközök elosztásának kritériumrendszerét a tartományi képviselőház hivatott megállapítani, várhatóan az őszi ülésszakban. Miután ez megtörtént, az illetékes tartományi titkárságon meghirdetik a pályázatot, mely huzamosabb ideig lesz nyitva, hogy az érdekeltek tudomást szerezhessenek a fennálló lehetőségről. A kiutalásra szánt összeg mértékét a már említett képviselőházi határozat állapítja majd meg, a rendelkezésre álló költségvetési eszközök alapján. Minden valószínűség szerint családonként 10 000 eurót nem meghaladó összegről beszélünk. Ezt a pénzt a kedvezményezetteknek nem kell visszafizetniük, mert nem kölcsön, hanem adomány formájában folyósítják majd.

* Mikor számíthatunk a pályázat megjelentetésére?

Amint a képviselőház meghozza az idevágó határozatát.

* Kik pályázhatnak majd, és milyen feltételekkel?

Minden nagycsalád részt vehet a pályázaton, ha eleget tesz az előbbiekben említett feltételeknek, továbbá a következőknek is: az egyik szülőnek munkaviszonyban kell lennie; a családban nem korlátozták a szülői jogok gyakorlását; egy háztartásban élnek; be tudják mutatni azokat a dokumentumokat, amelyeket az építési törvény irányzott elő; a meglevő házukat vagy telküket bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba. A pályázati úton szerzett pénzt ingatlanvásárlásra, bővítési munkálatokra, adaptációra vagy felújításra költhetik.

* Meddig áll majd nyitva a pályázat, és a kedvezményezettek mikor juthatnak pénzhez?

— Pontos határidőt majd a pályázati kiírás tartalmaz. Az viszont biztos, hogy huzamosabb ideig lesz nyitva, hiszen a minél nagyobb részvétel az érdekünk. Az elbírálás után a pénz rövid idő alatt a kedvezményezettek rendelkezésére áll majd.

* Hány családot tudnak támogatni?

Ez elsősorban attól függ, hogy mennyi pénz gyűlik össze erre a célra a költségvetésben, hányan pályáznak, és mekkora összegre szereznek jogosultságot. Mint már említettem, az alap egyelőre csak költségvetési eszközökből töltődik, a későbbiekben azonban arra számítunk, hogy más forrásokat is felhasználhatunk, aminek eredményeként növekszik majd a rendelkezésre álló keret, ezzel együtt pedig a kedvezményezettek száma is.

* Milyen eredményre számítanak, illetve milyen egyéb demográfiai intézkedéseket foganatosítanak? 

— Az ilyen projektumok esetében az eredmények nem mérhetőek tíz éven belül. Tehát csupán tíz év elteltével tudhatjuk majd meg, hogy siker koronázta-e erőfeszítéseinket. A szóban forgó ingatlanvásárlási adományokon kívül a tartományi kormány egyéb demográfiai serkentő intézkedéseket is foganatosított, például 2013 óta szülői pótlékot fizet a harmadik gyermek után, két éven át havi 12 000 dinár értékben, emellett pedig a mesterséges megtermékenyítést igénybe vevő családokat is támogatja a második és az utána következő gyermek esetében, 200 000 dinár értékig. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az új köztársasági családtámogatási törvény ez év július 1-jén lép életbe, így a tartományiakon kívül számos más gyermekvállalási támogatás lesz elérhető a közeljövőben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..