home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Jó itt lenni!
Fehér Márta
2017.08.31.
LXXII. évf. 34. szám
Jó itt lenni!

A kisboldogasszonyi Főbúcsúra készül Doroszló

Talán felkapják a fejüket, hogy ugyan már, hogy lenne itt jó! Sokan elhagyták Doroszlót, mára mindössze a lakosság felét teszik ki a magyarok. Mégis, hányan hazatérnek, még ha csak egy rendezvény erejéig is, mint amilyen a Hazaváró Báránypaprikás Főzőverseny, amely tömeges volt az esős idő ellenére. Kisboldogasszony ünnepére pedig tízezren érkeznek Doroszlóra, a Szentkútra, egész Vajdaságból. Többször zarándokoltam el én is a családommal, és mindannyiszor éreztem, jó itt lenni.

— Önkéntesek sora veszi ki a részét a munkából azért, hogy szeptember 7-én és 8-án a zarándokokat, a vendégeket fogadni tudja a falu. A Szent István-napi ünnepség után nagytakarítással kezdődik az akció a kegyhelyen, de akad bőven munka a búcsú két napjára is — meséli Pelt Ilona, a VMSZ tartományi képviselője. — Rengeteg szervezési háttérmunka van, amit észre sem vesznek azok, akik eljönnek. A tűzoltók, a forgalom irányításával, a parkolást segítik a kegyhely bejáratánál. A kultúregyesület tagjai terítenek, a sok atyát, vendéget el kell látni. Külön csapat a zarándokoknak készíti az ételt. Mások a gyertyáknál felügyelnek, nehogy tűz legyen. S nem beszéltem még azokról az asszonyokról, akik kivasalják a reverendákat, arról a sok-sok férfiról, aki kipakolja a székeket, a padokat, majd az ünnep után visszaviszi a kultúregyesületbe.

— Nemcsak a doroszlóiak kapcsolódnak be az előkészületekbe, hanem Vajdaság több településéről is érkezik segítség — ezt már ft. Verebélyi Árpád főesperes, a kegyhely igazgatója, őre mondja. — Végtelen büszkeségnek, örömnek élem meg, hogy Doroszló, ez a szórványban levő magyar központ, évről évre vendégül tudja látni a zarándokokat. Ebből a munkából a doroszlóiak, akik érzik ehhez a nagy közösséghez való tartozást, kiveszik a részüket. Az utóbbi néhány esztendőben Vajdaság más pontjáról is jelentkeznek segíteni az előkészületekben. Ki szeretném emelni Kishegyest, Topolyát, Kupuszinát, a gombosiakat.

Sok minden megváltozott az utóbbi időben a zarándoklat helyszínén, 2009 óta folyamatosak a fejlesztések. A szabadtéri oltár, a padok, az utak után következett a Szent János-ház megépítése, nemrégiben pedig elhelyezték egy új épületegyüttes alapkövét.

— Három épületről van szó. Az egyik a vizesblokk, mely megoldja a toalett és a tisztálkodás kérdését. Lesz egy szoba, ahol az esetleges egészségügyi problémákat, rosszulléteket tudja kezelni a nővér, valamint egy ötszáz férőhelyes, hatalmas épület, melyben eső esetén tarthatunk nagyobb rendezvényeket. A harmadik épület kapcsolódik a Szent János-házhoz — egy hatvan férőhelyes létesítmény lesz, szálláslehetőséggel. A búcsú után a vizesblokk építésével kezdődnek meg a munkálatok, arra van ugyanis a legnagyobb szükség. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megvalósuló, 311 millió dináros beruházásra a pénz megérkezett a számlánkra — sorolja Pelt Ilona.

* A kegyhelyre, a búcsúra, az egyéb rendezvényekre épült-e helyi turizmus?

— Gyakran jönnek hozzánk vendégek. A Hagyományőrző Csoport tagjai ilyenkor beöltöznek a híres, szépséges doroszlói népviseletbe, így fogadják az érkezőket. Nagyon felkapottá vált a hagyományos báránypaprikás, a hozzánk látogatók igénylik, hogy a helyi szakácsok ezt főzzék. A beruházás megoldja a vendégszállás gondját, hetente néhány autóbusznyi ember megfordul a kegyhelyen, talán egy-két napot el is töltenének itt, de eddig nem tudtuk őket hol altatni.

— A fejlesztések a szentkúti búcsú rendjének az átalakítását is magukkal hozták — emeli ki Verebély Árpád. — A változást az emberek, különösen az idősek, nehezen tudják elfogadni. Minden újítás, minden változtatás a búcsún nagy óvatosságot igényel, az emberekben több évtizedes gyakorlat él, hogy amikor eljönnek, hol találkoznak, melyek azok a búcsús irányok, amelyeket megjárnak. Ugyanez az érzékenység a papokról is elmondható.

* Az idei zarándoklat témája a fatimai jelenés 100. évfordulója. Hogyan illeszkedik ez a vajdasági, doroszlói búcsúba?

— Nagyon jelentős párhuzamot lehet vonni a délvidéki, európai történések és a fatimai figyelmeztetések, titkok között. A jelenés arra hívja fel a figyelmet, hogy népek, nemzetek stabilitásának tudatos szétbomlasztása várható. Ha kifejezetten délvidéki ünnepként értelmezzük a doroszlói zarándoklatot, akkor arra szeretne az idei gondolatmenet rámutatni, hogy fontos az értékekhez való visszatérés — elsődlegesen lelki értékekről van szó, de nemzeti-közösségi értékekről is. Nem elég, hogy az ember tudja, hová tartozik, a hovatartozásnak vannak követelményei, akkor is, ha ez nehézséggel, fáradtsággal jár.

* Házigazdaként lelkiekben fel tud-e készülni?

— Szeretném felhozni példának az édesanyákat, akik számára egy karácsony, húsvét arról szól, hogy fizikailag odateszik magukat, és a család többi tagjának előkészítik a szép ünnepet. Ehhez hasonlatos az én szolgálatom a Szentkúton. Amikor olyan visszajelzéseket hallunk, hogy jó volt itt lenni, és az emberek olyan jellegű töltetet kaptak, amely a mindennapokhoz nyújt segítséget, az fogalmazódik meg bennem, hogy hála a jóistennek…

* Nem kerülhetem meg azt a témát sem, hogy helyi közösségi választások voltak Doroszlón. A kilenctagú testületbe négy tagjuk jutott be. Hogyan tovább?

— Történelmet írtunk, hiszen az itt élők 90 százaléka járult az urna elé. Viszont szembesültünk azzal, hogy a lakosság 50 százalékát teszi ki a magyarság, 25 százaléka roma, 25 százaléka pedig szerb. A választási eredmény is ezt tükrözi. Szavazatokon múlt, hogy kinek jut be öt jelöltje. Egységes az itteni magyar közösség, soha ilyen erős nem volt, ezt mutatja a leadott voksok száma. Ebből a helyzetből is fel tudunk állni, s meg tudjuk valósítani a számukra fontos dolgokat. Jeleztem a Szerb Haladó Pártnak, hogy nem vagyunk hajlandóak koalícióban dolgozni, hanem konstruktív ellenzékként leszünk jelen. Ami jó, azt támogatjuk, amiről viszont azt gondoljuk, hogy sérti az érdekeinket, ellenezni fogjuk — fogalmaz Pelt Ilona.

A zarándokokat szeptember 7-én 14 órától fogadják. Az előesti szentmisét ft. Antal Géza címzetes apát, kerületi esperes vezeti, az esti gyertyás körmenetet, örvendetes rózsafüzért Balcsák Szilárd, a Kisboldogasszony-napi ünnepi püspöki nagymisét pedig a kárpátaljai Msgr. Majnek Antal, munkácsi megyés püspök tartja. A misét az oltáriszentség-körmenet zárja.


A részletes program:

Szeptember 7., csütörtök

14:00—16:00 – A zarándokok érkezése. A zarándokokat fogadja Ft. Nagy József
15:00 – Bűnbánati liturgia, majd gyónási alkalom – vezeti: Ft. Dallos Tamás
16:00 – Katekézis a nap mottójáról – előadó: T. Lehoczki Gábor diakónus
17:00 – Esti dicséret (Vesperás), majd a járművek megáldása – vezeti: Ft. Hajdú László újmisés
18:00 – Előesti szentmise – A szentmise keretében a betegek kenetének kiszolgáltatása – Vezeti: Ft. Antal Géza c. apát, kerületi esperes
18:00 – Служба Божа Ио – Златоустого за грекокатолi'кох. (Görögkat. liturgia)
20:00 – Gyertyás körmenet, örvendetes rózsafüzér – vezeti: Ft. Balcsák Szilárd
20:00 – Sv. Misa u kapeli na hrvatskom jeziku – predvodi Preč. Josip Štefković
22:00 – Szentségimádás – vezeti: Ft. Zsúnyi Tibor
23:30 – Virrasztó zsolozsma (Matutinum) – vezeti: Mons. Koncz István
23:30 – Cönákulum a kegytemplomban – Világosság rózsafüzér – vezeti: P. Sóti János SJ
00:30 – Filmvetítés a kegytemplomban

Szeptember 8., péntek – Kisboldogasszony ünnepe

5:00 – Fájdalmas rózsafüzér – vezeti: Ft. Fazekas Ferenc
6:00 – Keresztúti ájtatosság – vezeti: Ft. Utasi Jenő
7:00 – Reggeli dicséret (Laudes) – vezeti: Ft. Szungyi Károly
7:45 – Dicsőséges rózsafüzér a szentkútnál – vezeti: Ft. Szemerédi Pál
8:00 – V kostole sv. Omša po slovensky – slúži pán Csaba Salek
8:30 – Sv. misa na hrvatskom jeziku – predvodi biskup MSGR. dr. Ivan Pénzes, propovijeda Fra Zdenko Gruber ofm
9:00 – Hl. Messe in der Kapelle – zelebriert von HH. Jakob Pfeifer
10:00 – Ünnepi püspöki nagymise – vezeti MSGR. Majnek Antal, munkácsi megyéspüspök (Kárpátalja)
A szentmise után Oltáriszentségi körmenet 
18:00 – Esti Szentmise – Večernja Sveta Misa – Vezeti/Predvodi: Ft. Vajda Károly

A szentkúti búcsú, alkalom a Bácskai Hordozható Mária-szobrok Találkozójára.
Beköszöntés az ünnepi püspöki szentmise előtt, majd részvétel a Szentmisén és az ünnepi körmenetben. 


A felvételek forrása: www.nyugat-bacska-portal.info

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..