home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Jelentős beruházások Csantavéren
Tóth Tibor
2005.11.22.
LX. évf. 47. szám
Jelentős beruházások Csantavéren

A labdarúgópálya új köntösbe öltözött Szabó Attila felvételeJelentős beruházásokat hajtottak végre az elmúlt héten Csantavéren. A társadalom fejlesztése a demokratikus hatások segítségével nevű program (CRDA) keretében, amit az amerikai nép támogat a nemzeti fejlesztési ügynökséggel (USAID)...

A labdarúgópálya új köntösbe öltözött Szabó Attila felvétele

Jelentős beruházásokat hajtottak végre az elmúlt héten Csantavéren. A társadalom fejlesztése a demokratikus hatások segítségével nevű program (CRDA) keretében, amit az amerikai nép támogat a nemzeti fejlesztési ügynökséggel (USAID) karöltve. valóra vált a helybeli tűzoltók és sportmunkások régóta dédelgetett álma. A CRDA programot Vajdaságban, valamint 12 kelet-szerbiai községben az Amerikai Fejlesztési Alap (ADF) hajtja végre.
A helyi fejlesztési csoport elsődleges célként a falu tűzoltószolgálatának javítását jelölte meg, aminek köszönhetően felújították a tűzoltó-egyesület épületét.
Az egyesületnek megközelítőleg 170 tagja van, ebből körülbelül 70 a gyermek és mintegy 100 a felnőtt tűzoltó. A csantavéri önkéntes tűzoltóság 110 éves évfordulója alkalmából rendezett községi versenyen a nyolc kategóriából hétben a csantavériek diadalmaskodtak, egyben pedig a második helyet szerezték meg. A tavalyi országos bajnokságon részt vevő öt csapatból kettő országos bajnoki címet szerzett, a további három kategóriában pedig két bronzérem és egy ötödik hely a csantavérieké.
-- Felújítottuk a tetőt, amelyen már elhasználódtak a cserepek, nagyobb esőzések után mindig beázott az épület. A tetőszerkezet egy részét lakótérré alakítottuk át, alvóhelyiséget teremtettünk a szolgálatban lévő tűzoltóinknak, s így ezentúl állandó ügyeletre van lehetőség. A földszinten elhelyezkedő irodát hozzácsatoltuk az étteremhez, ezáltal még tágasabb termet kaptunk, ahol nagyobb rendezvényeket tudunk szervezni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az újonnan felszerelt műhelyünkben ezentúl helyben javíthatók a tűzoltókészülékek, nem kell minden egyes javítás alkalmával Szabadkára utazniuk polgártársainknak. Egyes tűzoltószerek még érkeznek az Amerikai Fejlesztési Alaptól, légzőkészülékeket pedig a németországi testvérváros, Bad Wilbel tűzoltósága biztosított a számunkra. Az épület külső és belső festését is elvállalták tűzoltóink, s az ablakok, ajtók, padok, székek újrafestése már befejeződött. A legtömegesebben a gyerekek vettek részt a munkában, hihetetlen szorgalommal és odaadással jöttek a nyári szünetben, de most iskola után és szombatonként is szép számban képviseltették magukat. A felnőttekre az őszi betakarítás idején csak este tudtunk számítani, néhány apróbb munka még hátravan, amit igyekszünk még a tél beállta előtt elvégezni -- mondta Orovec István tűzoltóparancsnok.
A beruházás értéke 53 416 dollár, amihez az amerikai nép 19 370, a helyi közösség 4709, a német testvérváros, Bad Wilbel pedig 18 931 dollárral járult hozzá, a lakosok önkéntes munkával pedig 10 406 dollárnyi értékben vették ki részüket a projektum valóra váltásából.
A falufejlesztési csoport figyelmét a sport sem kerülte el, így sor került a labdarúgó-, kézilabda-, kosárlabda- és atlétikai pálya, valamint az azokat körülvevő kísérőlétesítmények felújítására is. Mint ahogy Ivkoviæ Tihamér, a helybeli labdarúgóklub elnöke elmondta, az öltöző épületét kívülről selyemtéglával vonták be, a nézőtéren lecserélték a tetőt, illemhelységet létesítettek a szurkolók számára, valamint sor került a klubhelységek belső renoválására is.
A helyi általános iskola sem maradt ki a programból, a tornateremben kicserélték a padlózatot, felújították a tetőt és az ablakokat, így a diákok ezentúl jobb körülmények között sportolhatnak. Az összes beruházás 102 062 dollárba került, az Amerikai Fejlesztési Alap 45 983, Szabadka község és a csantavéri helyi közösség 27 993, a lakosok pedig önkéntes munkájukkal 28 806 dollárral vettek részt a projektum létrehozásában.
A tornateremben megrendezett alkalmi műsort követően - amelyben a helybeli általános iskolások léptek fel -- John Thiele, az ADF-CRDA program igazgatója és Modest Duliæ tartományi sportminiszter vágták át a szalagot, s ezzel hivatalosan is megnyitották a termet a sportolni vágyók előtt.
John Thiele elégedettségének adott hangot az elvégzett munka láttán, amihez csatlakozott Modest Duliæ is, kiemelve, hogy az ehhez hasonló projektumok a fiatalokat rendszeres sportolásra serkentik, s így kevesebb időt töltenek a kávézókban és az utcán. A tartományi sportminiszter kifejezte reményét, hogy hamarosan más helységekben is ehhez hasonló projektumok valósulhatnak meg.
Pintér Molnár Edit községi oktatási tanácsos beszédében kiemelte: biztos benne, hogy a termet a diákok, a tanárok és Csantavér lakosai is megőrzik és sajátjuknak tekintik. Külön hangsúlyozta a helybeli lakosok segítségét, akik jóvoltából a gyerekek kitűnő körülmények között dolgozhatnak.
Murényi Tibor, a csantavéri helyi közösség közgyűlésének elnöke felszólalásában köszönetét fejezte ki Balassa Endrének, az ADF észak-bácskai koordinátorának, hogy a projektumot elhozta Csantavérre és segített megvalósításában, Szedlár Erikának az iskola igazgatónőjének, Ivkoviæ Tihamérnak, a Sportközpont elnökének, Márton Róbertnak, a falufejlesztési csoport elnökének, valamint a tűzoltók vezetőségének. A felsorolásból nem maradhattak ki azok a sportolók, szurkolók, magánszemélyek és gyerekek sem, akik kétkezi munkájukkal hozzájárultak a projektum megvalósításához.
Az ünnepi műsor befejezése után kisiskolások hada özönlötte el a tornatermet, bizonyítván, hogy a projektum igazi gazdára talált személyükben. Bízunk benne, hogy a rendszeres sportolás a gyerekeket az egészséges életmódra fogja nevelni, s ezáltal társadalmunk is egy egészségesebb generációval gazdagodik a jövőben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..