home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jelek az út mentén
Dancsó Andrea
2019.01.19.
LXXIV. évf. 3. szám
Jelek az út mentén

Elhangzott Szerda Zsófi kiállításának megnyitóján, a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban 2019. január 18-án, Ivo Andrić Jelek az út mentén című könyvének bemutatója előtt

»Szerda Zsófi örökké úton van. Valahogy úgy képzelem, hogy minél több helyen jár az ember, annál tágasabb a komfortzónája. Minél több kilométert megtesz, annál könnyedebben veszi az egyes lépéseket. Talán ezért sugárzik Szerda Zsófiról mindig jókedv és elevenség.

Jelenleg a Hét Napnál keresi a kenyerét, és emellett a színházhoz köti erős kötelék. Mégis úgy tűnik, inkább a színfalak mögött érzi jól magát: újságíróként, fesztiválszervezőként, rendezőasszisztensként, és nem utolsó sorban fotósként. Így vagy úgy, mindig megmutatja nekünk, hogyan látja, vagy épp milyennek szeretné látni a világot. Embereket, történeteket, értékeket közvetít mindannyiunk számára akár az újságok lapjain, fényképeken, színházi előadásokban vagy az általa szervezett rendezvények során.

A mozgás számára életforma, legyen az színpadi tánc, vagy utazás. Szinte mindenhol otthonosan érzi magát a világban, és ez képein is megmutatkozik. A fényképek tükrözik a készítőjük világlátását. Ezek a fotók pedig nyitottságról, nyíltságról tanúskodnak. Rengeteg különböző kultúra és ember, köztük ismerősök. Portréalanyait nem kiragadva, és fotóvászon elé ültetve örökíti meg, hanem mozgásban, közvetlen környezetük apró részeként. Műterme a világ.

„Az írás hasonlatos a fénykép előhívásához. A fényképezés a napon történik a napfény segítségével, de ahhoz, hogy a képet előhívják, teljes sötétség szükségeltetik.”

Ivo Andrić épp a fotózáshoz hasonlítja az írás folyamatát a Jelek az út menténben. Talán nem véletlen, hogy a kötet illusztrátora Szerda Zsófi lett. Talán az írás és fotózás is azért van, hogy ne hagyjuk ismeretlenül elsétálni mellettünk az életet, hanem ismerjük meg, ragadjuk meg annak megannyi részletét, éljük át, majd fogalmazzuk meg, foglaljuk keretbe. Utazások, impulzusok, gondolatok, pillanatok, melyeket az ember az írás, vagy a fényképezőgép segítségével tesz a magáévá, és oszt meg másokkal.

Kívánok Zsófinak még nagyon sok élményt, és sok kiállítást!«

Dancsó Andrea




Roncsák Alexander felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..