home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Jéghegyvadászok
Talpai Lóránt
2018.01.08.
LXXIII. évf. 1. szám
Jéghegyvadászok

Jéghegyből származó vízzel lágyítják a luxusvodkát — Aranylabdás focista lett Libéria új elnöke — Csődbe jutott a Borsalino — Jogi személy lett egy hegység

Jéghegyből származó vízzel lágyítják a luxusvodkát

A jéghegyek óriási hasznot hoznak az egyik kanadai italgyártónak, mely a vodkájához jéghegyből nyert kristálytiszta vizet használ. A cég alkalmazottai lasszóval fogják be a kisebb jéghegyeket, a nagyobb darabokból pedig egy teherhajóra szerelt markolóval szakítanak le tömböket, és emelik őket a raktérbe. Ez a kanadai jéghegyvadászok — vagy más néven begyűjtők — két jellemző munkamódszere. Munkájukat többen életveszélyes foglalkozásnak tartják, cserébe viszont jéghegytisztaságú vizet tartalmazó vodka kerülhet forgalomba. A begyűjtők azt mondják, a jéghegyek nem hiába voltak változatlan, fagyott állapotban 12-15 000 évig. Jórészt mentesek minden szennyeződéstől, a vizük íze pedig — vélik többen azok közül, akik már kóstolták — jóval kellemesebb, mint az egyszerűbb palackozott vizeké. A jéghegyvíz lágyabb, és nélkülöz minden savas ízt, mely még az ásványvíznél is előfordulhat.

 

Aranylabdás focista lett Libéria új elnöke

Békésen folyt a nyugat-afrikai ország elnökválasztásának második fordulója, melyben az AC Milan egykori labdarúgója, George Weah és az egykori alelnök, Joseph Boakai mérkőzött meg. Ezt a pozíciót eddig az afrikai kontinens első és eddig egyetlen női elnöke, a Nobel-békedíjas Ellen Johnson Sirleaf töltötte be. A sportolóból lett politikus nagy fölénnyel nyert a korábbi alelnökkel szemben. Weah 1995-ben lett első a France Football labdarúgószaklap Aranylabda-szavazásán. Kétszer nyert bajnokságot a milánóiakkal, a Chelsea-vel FA-kupát tudott szerezni. Politikai sikeréhez első európai edzője, a jelenleg az Arsenalt irányító Arsène Wenger is gratulált. A volt futballistát várhatóan jövőre iktatják be elnöki hivatalába.

 

Csődbe jutott a Borsalino

Tönkrement a 160 éves olasz kalapkészítő cég, melynek nevéhez olyan híres fejfedők kötődnek, mint Humphrey Bogart puhakalapja, melyet a Casablancában viselt, vagy Harrison Fordé, melyet az Indiana Jones-filmekben hordott. Alain Delon és Jean-Paul Belmondo gengszterfilmjének címét is a kalap ihlette.

 

Jogi személy lett egy hegység

Jogi személyként ismerték el a Taranaki-hegyet, mely két folyó után harmadikként vált önálló jogalannyá Új-Zélandon. Az Északi-sziget nyugati partján fekvő szent hegy fölött nyolc maori törzs és a kormány együtt gyakorolja majd a felügyeletet. A Taranaki-hegy jogi személyként való bejegyzése rég várt hivatalos elismerése az őslakosok hegyhez fűződő kötődésének. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha valaki például kárt okoz a hegyben, az ugyanolyan jogi következményekkel jár, mint ha a törzseket bántaná.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..