home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Játéklehetőség a fiataloknak
Tóth Tibor
2016.07.25.
LXXI. évf. 29. szám
Játéklehetőség a fiataloknak

A topolyai TSC felnőttcsapata az utóbbi évek legjobb eredményét produkálta, az együttes ugyanis a II. liga vajdasági csoportjában, azaz a harmadosztályban, újoncként a 2. helyen zárta a 2015/2016-os bajnoki idényt. Palágyi Szabolccsal, a TSC Labdarúgóklub igazgatójával nemcsak a felnőttcsapatról, hanem az utánpótlásról, valamint a Bajsa együttesének szerepléséről beszélgettünk.

A TSC az őszi idényt 22 ponttal a 8. helyen fejezte be, a tavasszal azonban még ennél is jobb félszezont zártak a topolyaiak, és még 29 pontot szerezve, összesen 51 ponttal a dobogó második fokán végeztek.

— Az őszi idényben még nagyon kiegyenlített volt a liga, nem volt nagy különbség a kieső helyen és a dobogón lévő csapatok között. A téli átigazolási időszakban mindössze két pozícióra igazoltunk játékost, mivel úgy ítéltük meg, hogy a korábban a Vajdasági Ligában és a Szabadkai Ligában szerepelt focistáink sokat fejlődtek az őszi idény folyamán, és állandó tagjává váltak csapatunknak. Leigazoltuk a tavasszal hat gólt elért és ugyanennyi gólpasszt kiosztott Szilágyi Vladimirt, aki korábban a Dunacséb és a Vojvodina játékosa is volt, és visszahoztuk csapatunkba Hajagos Tamást, aki a Ferencváros és a Szeged 2011 kapuját is őrizte. Hosszú veretlenségi sorozatot tudhatunk magunk mögött, hiszen legutóbb még az ősszel, a 12. fordulóban kaptunk ki, azóta csak győzelmeket és döntetleneket jegyeztünk. Jobb megoldásnak tűnik egy meghatározott keretet hosszabb ideig együtt tartani, mint minden átigazolási időszakban 4-5 játékost cserélni. Nagyon jó lépés volt az említett két játékos szerződtetése. A tapasztalt labdarúgók mellett több fiatalt fedeztünk fel, akik lehetőséget kaptak. Gondolok itt az 1997-ben született Boros Csongorra, aki nélkül a játékunkat nem is tudjuk elképzelni, és az ugyancsak 19 éves Jakša Krivokapićra, aki szintén remekül beépült a csapatba. Mellettük még több, 1998-ban és 1999-ben született focistánk, például Majoros Péter mutatkozhatott be a felnőttek között. Célunk a jó eredmények elérésén kívül a saját nevelésű fiataljaink beépítése a felnőttcsapatba. Úgy látom, jó úton járunk — mondta Palágyi.

Három játékostól, Nenad Nastićtól, Dejan Stojakovićtól és Bojan Milovanovićtól megvált a klub, helyettük három erősítés leigazolásán dolgozik a vezetőség. A bajnoki rajtra való felkészülés három hete kezdődött el, lassacskán a barátságos mérkőzések következnek. Több, eddig alacsonyabb ligában szerepelt játékost is tesztelnek. A siker nagymértékben köszönhető a vezetőedzőnek, Radovan Krivokapićnak, aki a Vojvodinában, a Crvena zvezdában, valamint görög és ciprusi első osztályú klubokban futballozott, de meg kell említeni Faragó Szilárd segéd- és kapusedzőt, Novak Simović erőnléti edzőt és Zsemberi Jánost, a Sat-Trakt cég tulajdonosát, aki mindent megad, hogy a munka zökkenőmentesen haladjon.

— Az augusztusban rajtoló új idényben nem lesz könnyű megismételni a tavalyi eredményeket. Ha lesz rá lehetőségünk, megpróbálunk elsők lenni, viszont elsődleges célunk, hogy a fiataloknak játéklehetőséget adjunk. Az ambíciókat az is meghatározza, hogy ki lesz az a három játékos, akit az átigazolási időszakban leszerződtetünk. A jelenlegi keretünk a három kiváló játékossal még az első helyet is megszerezheti. Nem szeretnénk nyomás alá helyezni a fiúkat, hadd menjen a bajnokság a maga útján, nem teszünk terhet a csapat vállára. Szeretnénk, ha teher nélkül játszva olyan helyezést érnénk el, amely akár magasabb osztályba vezethet, de szem előtt tartjuk, hogy a fiatalok minél több lehetőséget kapjanak — mondta a klubigazgató.

A TSC pionír-, serdülő- és ifjúsági együttese az őszi idényt a 3. helyen zárta a Vajdasági Minőségi Ligában, és mivel csak az első két helyezett került a rájátszásba, a topolyaiak erről az idén lemaradtak. Az ificsapat sokszor gyengébb összeállításban futott pályára, mivel a legtehetségesebbek az első csapatban szerepeltek. Korábban a teljes ifjúsági együttes simán verte a Ferencvárost, a Puskás Akadémiát és a dunacsébi ČSK csapatát is. A legtöbb topolyai és környékbeli ifjú labdarúgót számláló serdülőcsapat mindössze egy ponttal maradt le a második helyről, míg a pionírok jobb szereplését rengeteg sérülés, nem várt nehézség akadályozta a szezon folyamán.

— A felnőtteken kívül a legjobb eredményt a fiatalabb pionírcsapatunk érte el, mely Leo Andreušić vezetésével megnyerte a szabadkai minőségi területi bajnokság küzdelmeit. Ez a 2003/2004-еs generáció egy idő múlva Topolya büszkesége lehet. Minden korosztályban vannak tehetségeink. Nem biztos, hogy ki tudunk alakítani egy olyan generációt, amely egész Vajdaság, sőt Szerbia területén dominálni fog, de minden korosztályos csapatunkból tudunk három-négy olyan tehetséges gyereket kinevelni, aki vagy Topolya felnőttcsapatát erősítheti, vagy magasabb osztályban futhat be sikeres karriert. Idővel kialakulhat egy magasabb osztályba feljutó, községbeli és környékbeli játékosokból álló topolyai csapat, mint sok évvel ezelőtt is, amikor az akkori másodosztályban szerepelt együttes nagy részét helyi és környékbeli labdarúgók alkották — emelte ki Palágyi.

Az említetteken kívül a TSC még két csapatot indított a Futball 7 elnevezésű bajnokságban. A többi csapatnál egy évvel fiatalabb együttesnek nem sikerült bejutni a döntőtornára, a megfelelő korosztályú fiúk pedig a bronzérmet szerezték meg a bajnokság végén. A legkisebbek, a 2008/2009-ben születettek is szorgalmasan dolgoznak, de ők még nem vesznek részt bajnokságokon.


A szabadkai területi kupa idei győztese a TSC csapata (TSC)

A rutin és a fiatalság ötvözete

A TSC fiókcsapata, a szabadkai körzeti ligás Bajsa felnőttegyüttese a 6. helyen fejezte be az elmúlt bajnoki idényt. A csapat idősebb játékosokra épített fiatalokból áll össze.

— Bajsán azoknak a fiataloknak adunk lehetőséget, akik a topolyai ificsapatból már kiöregedtek, de a felnőtteknél még nem kapnak meccsről meccsre lehetőséget. Több játékosunk, például a kapus Lebović vagy Tresiglavić esetében úgy gondoltuk, inkább játsszanak rendszeresen Bajsán ahelyett, hogy Topolyán legyenek cserék. A bajsai klub ezentúl is játéklehetőséget nyújt azoknak a fiataloknak, akik nem kerülnek be a TSC-be. A bajsai felnőtt- és a topolyai ificsapat együtt edz, így a jövőbeli csapattársak már idejében megismerik egymást. Könnyebb egyszerre figyelni negyven olyan játékost, akiből meríthetek, mint faluról falura járva keresni a tehetséges gyerekeket. Nem vagyunk az ellen sem, hogy kisebb falvakból is toborozzunk játékosokat, és reméljük, hogy Topolya a jövőben egy központtá válik a kisebb falvak játékosai számára. A községben sajnos nagyon sok fociklub megszűnt, és a fennmaradtak egy része is ezen az úton halad — állapította meg Palágyi, aki a TSC mellett a Bajsa Labdarúgóklub igazgatói feladatait is végzi.

A bajsai serdülőcsapat a községi liga második helyén végzett. Mivel a fiatalok kiöregedtek ebből a korosztályból, a következő idényben a falunak már nem lesz serdülőcsapata, viszont helyette a 2005-ös korosztály érkezik Topolyáról, és bajsai színekben a Szabadkai Területi Ligában lép majd pályára. 

— Bajsán több korosztályos csapatot nem tudunk fenntartani, mivel Topolyán sok fiatalra van szükségünk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a mostani topolyai csapat az első lépéseket Bajsán tette meg, innen indult, és Bajsának meg kell adni azt a tiszteletet, hogy a helyiek vasárnap délutánonként szurkolhassanak kedvenceiknek — mondta a sportigazgató.

A vezetőség nemcsak arra figyel, ami a pályán történik, hanem azon kívül is igyekszik maradandót alkotni. A bajnokság vége után összehívta a topolyai klub legidősebb egykori játékosait, és egy vacsorával vendégelte meg őket. A vezetők ebből hagyományt szeretnének teremteni, és nemcsak a TSC, hanem a Bajsa egykori futballistáit is megvendégelik a hamarosan rajtoló idény után.

A bajnoki idény előtt néhány rangos labdarúgótornát szurkolhatnak végig a sportág topolyai és bajsai kedvelői. A Topolyán megrendezendő TSC-kupán a hazaiak mellett a Vojvodina, a Partizan, a Ferencváros, a Puskás Akadémia és a Rad 2003-as korosztályos csapatai mérkőznek meg, a Bajsán sorra kerülő Sat-Trakt Kupán pedig a magyarországi csapatok (Kiskunhalas, Szentes, Kelebia) mellett minden olyan vajdasági helység csapatai jelen lesznek, ahol a torna névadója jelen van.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..