home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Januárban Ennio Morricone-koncert Budapesten!
Zvekán Péter
2019.01.17.
LXXIV. évf. 2. szám
Januárban Ennio Morricone-koncert Budapesten!

Sokan mondják, hogy a filmek zene nélkül nem sokat érnének, és ez szerintem is így van.

Gondoljunk csak bele, milyen lenne egy romantikus pillanat, egy leszámolási akciójelenet vagy egy végösszecsapás zene nélkül. A világnak szüksége van filmzenékre, ezek megalkotói közül pedig három olyan név van, amely szerintem igen kiemelkedő.

Ilyen John Towner Williams, aki olyan filmekhez írt zenét, mint a Csillagok háborúja, Indiana Jones, A cápa, Jurassic Park, Superman, E. T., a földönkívüli, Schindler listája, Ryan közlegény megmentése vagy Harry Potter I—III.

Itt van még a sorban személyes kedvencem, Hans Zimmer, aki a többi közt a következő filmekhez szerzett zenét: A sötét lovag trilógia, Az utolsó esély, A szikla, Tiszta románc, Gladiátor, Miss Daisy sofőrje, Egyiptom hercege, Pearl Harbor — Égi háború, Az őrület határán, A Sólyom végveszélyben, Lánglovagok, Az utolsó szamuráj, Az időjós, Holiday, A Da Vinci-kód, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse vagy A Karib-tenger kalózai: A világ végén.


Fotó: Italoeuropeo.com

A három topzeneszerző közül pedig a végére hagytam a legendát, Ennio Morriconét, aki még ebben a hónapban Budapestre látogat, és aki olyan filmek zenéjéért felelős, mint az Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf, Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, Volt egyszer egy Amerika, Polip, A misszió, Aki legyőzte Al Caponét vagy Az óceánjáró zongorista legendája.

Az utóbb említett zeneszerző január 23-án a Papp László Budapest Sportarénában egy nagyszabású koncerttel készül, mely pontban 20 órakor kezdődik.

Az idén kilencvenéves zeneszerző egyébként tavaly még úgy nyilatkozott, hogy a 60 Years of Music World Tour nevű turnéjával befejezi az utazgatást, és inkább a stúdiómunkálatokra fókuszál. Viszont a körút alatt annyi pozitív hatás érte, hogy úgy döntött, folytatja a rajongókhoz való ellátogatást. Az idei sorozatot Ennio Morricone — 90. Jubileumi Exkluzív Koncertnek nevezték el, és összesen hat európai várost érint. Az már csak hab a tortán, hogy a legendás alkotót ezen az úton a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar kíséri el.


Érdekes belegondolni, hogy Ennio főleg westernekhez szerzett zenét, ám élete alatt több mint 550 filmhez írt kísérődalokat (volt itt romantikus film, de még horror is). Egyébként az első jelentős munkáját 1964-ben kapta, amikor felkérték, hogy szerezzen zenét az Egy maréknyi dollárért című alkotáshoz, amivel rögtön letette a névjegyét. Ennio igazi különlegessége viszont az, hogy az általa írt dalokat rögtön fel lehet ismerni. Ez főleg a hangszerelésének köszönhető, melyben jellemzően felcsendül a harmonika, a harang vagy éppen az elektromos gitár.

Sikereit pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg elismerés, melyet élete során kapott. Egyebek között hét Oscar-díj-jelölés, melyekből kettőt szobrocskára váltott, nyolc Golden Globe-jelölés, melyből szintén kétszer arany földgömbbel a kezében távozott, és még sorolhatnám sokáig. Az Oscar-díjak közül kiemelném, hogy 2007-ben életmű kategóriában győzedelmeskedett.

Visszatérve az élő koncertekhez, Enniónál sosem lehet tudni, mikor dönt úgy, hogy végleg befejezi a pályafutását a világ színpadain, így minden egyes alkalmat meg kell ragadnunk, amikor lehetőségünk van ellátogatni egy koncertjére. A kilencvenéves olasz zeneszerző által teremtett koncertmiliő ugyanis egyedi élményt nyújt a közönsége számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..