home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Izommunka és zsírégetés elektromos árammal
Cérna Lenke
2017.09.12.
LXXII. évf. 36. szám
Izommunka és zsírégetés elektromos árammal

Egy új divat hódít a fitneszvilágban: a speedfitness, mely egy elektromos izomstimulációt alkalmazó tréning.

Az edzésforma közkedvelt tulajdonsága, hogy a testre rögzített elektródák dolgoznak az ember helyett. A módszer izomnövelésre és fogyásra is alkalmas, hosszú távú, jótékony hatásában azonban sokan kételkednek.

Az említett fitneszórára, csakúgy mint az edzőtermi edzésre, törülközőt és a zuhanyzáshoz szükséges kellékeket tanácsos magunkkal vinnünk. A tréninget egy speciális ruhában kell végigcsinálni, melyet a teremben lehet kibérelni. Miután felöltöztünk, a megszokott bemelegítés helyett az elektródák testre rögzítése következik. Ezek segítenek a nagyobb és intenzívebb izom-összehúzódás elérésében. Az edzés mindössze tizenöt-húsz percig tart. Ez alatt az idő alatt négy másodperces időközönként váltják egymást a stimulációs és a pihenő periódusok. A stimulációs periódus idején egyszerű gyakorlatokat kell végezni, így növelve az edzés hatékonyságát — magyarázzák a szakemberek.

A speedfitness alkalmazásával az izmok 90%-át mozgatjuk meg. „A különféle gyakorlatok által különböző izomcsoportokra helyeződik a hangsúly, az alapfeszültség mégis minden impulzusnál megmarad a teljes izomzaton. Az EMS-technológia beállítástól függően, akár másodpercenként nyolcvanszor is képes hatni az izmokra” — olvasható az egyik internetes oldalon.

Azt is megtudtam, hogy hetente csak kétszer ajánlatos ezzel a sporttal foglalkozni. Magas intenzitásának köszönhetően ugyanis ennyi is elegendő az erőnléti állapot növeléséhez, az eredményes izomépítéshez, a súlycsökkentéshez és a teljesítményfokozáshoz. Emellett javítja a testtartást, gyorsítja az anyagcserét és segít a narancsbőr eltüntetésében is.

Az új keletű edzésmódszert népszerűsítők ki szokták emelni, hogy nyolc éven át fejlesztett technológiáról van szó, ezért nem kell attól tartani, hogy veszélynek tesszük ki magunkat, ha az alakformálás céljából e mellett a fitneszág mellett döntünk.

Akadnak viszont olyan edzők is, akik kételkednek a speedfitness sikerében. Szerintük a hagyományos tornák tartósabb eredményt nyújtanak, mint az EMS (elektromos izomstimuláció) technológiára épülő alakformálás. A saját testsúlyos vagy bármely aerob edzés esetén szervezetünk jelez, ha elfáradtunk, viszont az elektromos izomstimuláció során ez nem így működik. Ebből adódóan sokkal könnyebb túlterhelni magunkat, hiszen nem a saját akaratunkkal dolgoztatjuk az izmainkat. Ezenkívül a mesterséges izommunkánál a testi-lelki harmónia kialakítása is elmarad. Ahhoz, hogy kikapcsolódjunk, legalább 40—60 perc mozgásra van szükségünk — ez alatt az idő alatt sikerélményünk van, és élvezhetjük a mozgás örömét is.

Ha az olvasó az ellenérvek dacára is úgy dönt, hogy kipróbálná az új keletű, elektromos árammal való edzésformát, akkor ezt Szabadkán is megteheti, az erre a célra felszerelt teremben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..