home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Izgalmas lakberendezési trendek 2017-ben
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.03.03.
LXXII. évf. 8. szám
Izgalmas lakberendezési trendek 2017-ben

A szakértők minden évben újabb lakberendezési irányzatokat találnak ki, mind a színeket, mind a formavilágot illetően.

Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy január 1-jén teljesen át kell alakítanunk a lakásunkat. A divatbeli változásnak már jóval az előző év vége előtt vannak előjelei, melyek beosonnak a külföldi magazinok lapjaira, az internetes újságok oldalaira, az üzletek polcaira, és a gyártók is jóval korábban elkezdik reklámozni a következő „fuvallatot”.

A múlt év végén már érezhettük, hogy az idén milyen színek, formák válnak divatossá. A trendeket természetesen nem kell vakon követnünk, mert lehet, hogy némelyek nem tartoznak a kedvenceink közé, vagy éppen nem illenek a lakásunk stílusához. Tehát ha szeretnénk felújítani, az a legfontosabb, hogy lépésről lépésre tervezzünk meg mindent, válogassuk össze a nekünk tetsző bútorokat, kiegészítőket.

Zöld színárnyalatok

Elsőként a lombzöldet emelném ki mint új trendi színt. Ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy otthon mindent zöldre kell festeni. Inkább a természet felé fordulásra gondolok, a buja, zöld növényzetre, mely az utóbbi években eltűnt a lakások tereiből. Pedig a növények harmóniát tudnak teremteni a maguk egyszerű szépségével, frissességével, ha rendszeresen vannak öntözve és gondozva.

A zöldnek egy másik árnyalata, a sötétzöld is belopja magát a szívünkbe az idén. Nem szabad azonban nagy felületen alkalmazni, hiszen borongóssá teheti hangulatunkat. Elegáns és lenyűgöző lehet, csak óvatosan kell bánni a körülötte levő színekkel. Egy bársonyos fotel halvány, esetleg virágos díszpárnával kiegészítve a nappalink ékévé válhat.

Továbbra is maradnék a zöldnél. A különleges növényeket ábrázoló posztereket, növénylenyomatokat is bekeretezhetjük, és a falra akaszthatjuk, így hangsúlyozva a természet szeretetét.

Parafa

A múlt év folyamán azt is sejteni lehetett, hogy az idén a parafa nagy sikernek fog örvendeni. A parafa egyébként nem más, mint fakéreg, melyet az apró szemcsékre való őrlése után a saját gyantatartalmát használva préselnek különféle vastagságú lemezekké. Mivel természetes anyag, ráadásul jó hang- és hőszigetelő, mindig is közkedvelt lakberendezési elem volt. Akár egy egész falat is beboríthatunk vele, és mivel nem szívja be a vizet, akár padlóburkolat is készülhet belőle. Persze egyszerű üzenőtáblaként is használhatjuk, például a gyerekszobában.

Hygge (hooga)

A hygge szóval a dánokra jellemző életfelfogást szokás leírni. Nincs magyar megfelelője, a jelentése nagyjából a következő: hogyan vészeljük át a hosszú, hideg telet, mely borongós hangulatot idézhet elő. A dánok különlegesen színes, meleg, puha takarókkal, párnákkal igyekeznek jókedvre derülni. A hygge valójában a bekuckózásról szól. Ennek „kelléke” pedig például egy kandalló vagy a gyertyafény is lehet.

Fekete fém

Az elmúlt évben az arany kiegészítők voltak dominánsak. Az idén ez annyiban változott, hogy fekete fémből készült lakberendezési kiegészítőkkel — polcokkal, lámpákkal, képkeretekkel — kombinálhatjuk őket. Az arany és a fekete fém együttes hatása igen elegáns. Tehát ha az arany még mindig kedves számunkra, ne váljunk meg tőle.

Fekete-fehér fotók

Az eddigiekben színes matricák kerültek a nappalink falára, melyeken különféle kedves üzeneteket olvashattunk szerelemről, sikerről, boldogságról. Most azonban ezek a matricák egy kicsit háttérbe szorulnak, helyettük pedig a fekete-fehér fotóké lesz a főszerep.

Fekete-fehér térképek

Az idei év egyik legérdekesebb trendjének a fekete-fehér térképeket tartom, melyek akár a teljes falat is beboríthatják, de persze képkeretbe foglalva is mutatósak. Lehetnek méretarányosak, stilizáltak, illetve ábrázolhatnak csak egy várost vagy csak egy városrészt. Az a lényeg, hogy térkép legyen a falon.

Mindezek tudatában a 2017. év lakberendezési szempontból nagyon izgalmasnak ígérkezik. Alakítsuk otthonunkat kedvünk szerint követve a divatot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..