home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Itt vagyunk, ide tartozunk
MALETAŠKI Krisztina
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Itt vagyunk, ide tartozunk

Reperger Miklós kémia és fizika szakos tanár a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör elnöke és a katolikus egyháztanács elnöke.

— A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör tizenkilenc éve alakult meg, abban az időszakban, amikor még szinte senki sem mert vezető pozíciót vállalni magyar egyesületben. Akkor még Zentán éltem, csak nemrégiben, négy éve tértem vissza a faluba. Azóta különféle csoportokat alakítottunk. Van kórusunk és tánccsoportunk, de mivel kevesen vagyunk, az oktatók a környező falvakból jönnek.

* Emellett táboroknak is otthont ad az egyesület székhelye, a katolikus parókia.
— Tizenkilenc éve érkeznek a gyerekek és fiatalok a kézműves-táborunkba, 14. alkalommal rendeztük meg az újságírótábort és már kétszer az informatikatábort. A honismereti és a pedagógustáborok időközben megszűntek, de születtek helyettük újak, például az 50 év feletti falubeliek számára létrehozott és szép számú érdeklődőt vonzó informatikatábor. Van lehetőség az elszállásolásra is, és számítógépekkel, kis könyvtárral is rendelkezünk.

* Szóljunk a tervekről is!
— Most a templom felújítása áll az első helyen. Félig-meddig elkészültünk már vele. Koncerteket is szervezünk, hogy szórakozási lehetőségük is legyen a település fiataljainak és időseinek egyaránt. A művelődési életet is fel kellene lendíteni a faluban, mivel ezúton tudatosíthatjuk leginkább az emberekben, hogy itt vagyunk, ide tartozunk.

* A kultúrán kívül a vallás is fontos kapaszkodó lehet.
— Az egyház szerepe valóban óriási. Noha szegény kis közösség a miénk, alig vagyunk négyszázan, a Bánságban itt van a legtöbb templomba járó ember, és erre büszke vagyok. Ugyanakkor egy kicsit el is vagyok keseredve, mert szinte kilátástalannak érzem a helyzetünket. Itt csupán a vallás segít összefogni a magyarságot. Sok helyen erről győződtem meg.

* Sok helyen tanított is.
— Nándorfehérváron fejeztem be a tanulmányaimat, 30 éve tanárként dolgozom. Pályafutásomat Szilágyin kezdtem, majd átkerültem Zentára, illetve a környező településekre. Bár sok helyütt tanítottam, a legszebb emlékek mégis a zentai Emlékiskolához kötnek. Ennek ellenére itt, Tiszaszentmiklóson érzem jól magam. Nekem itt jó, és szeretném, ha mások is így éreznének.


(A beszélgetés Tiszaszentmiklóson, a nyári újságíró-iskolában készült)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..