home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ítéletidő Csantavéren
Tomek Viktor
2009.06.17.
LXIV. évf. 24. szám

A pusztító vihar nyomai a központbanGlobális éghajlatváltozás, üvegházhatás, általános felmelegedés, a sarki jégtakaró olvadása, mind-mind az ember okozta környezetszennyezés következménye - mondják egybehangzóan a szakértők. Néhány évvel ezelőtt még azok voltak többségben - talán a különbö...

A pusztító vihar nyomai a központban

Globális éghajlatváltozás, üvegházhatás, általános felmelegedés, a sarki jégtakaró olvadása, mind-mind az ember okozta környezetszennyezés következménye - mondják egybehangzóan a szakértők. Néhány évvel ezelőtt még azok voltak többségben - talán a különböző gazdasági lobbik tevékenységének hatására -, akik a globális éghajlatváltozást normális jelenségnek tartották, azzal érveltek, hogy a Föld időnként megújul, és minden, ami történik, az ennek a megújulásnak köszönhető. Ma már szinte valamennyi tudós egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás globális méretű. A vélemények abban térnek el, hogy némelyek úgy gondolják, van még idő a folyamat visszafordítására, mások pedig a vészharangokat kongatják, és arra intik a kormányokat, hogy készüljenek fel a legrosszabbra. Sajnos, a tények ez utóbbi aggodalom jogosságát igazolják, hiszen az Északi-sarki jégtakaró vastagsága csaknem a felére csökkent, esőerdőinket a folyamatos és az egyre nagyobb méretű fakitermelés eltünteti, és annak ellenére, hogy már évek óta létezik megfelelő technológia a nagyüzemi belső égésű motorok cseréjére, ez mind a mai napig nem történt meg. A földi légkör szén-dioxid-koncentrációja a valaha mért legmagasabb értékeket mutatja.
A média naponta számol be természeti csapásokról, szárazságokról, özönvízszerű esőzésekről, forgószelekről. A televízió előtt ülve, távol minden katasztrófa színhelyétől, biztonságban érezhetjük magunkat. Szakértőink úgy vélik, hogy a Kárpát-medence védett terület, minket nem fenyeget semmilyen természeti csapás veszélye. Nos, ez a megállapítás igaznak tűnt, egészen június 7-éig. Ezen a napon, vasárnap, ugyanis Csantavéren megtörtént az, aminek bekövetkeztére senki sem gondolt.
Mintegy 200 kárbejelentés
A falu központjába vezető út mellett kidőlt fák, cserépmaradványok figyelmeztetnek a nemrég történt katasztrófára. A takarítás még javában tart, mindenütt szorgos kezek munkálkodnak. Szembetűnő, hogy több tetőn hiányoznak a cserepek, az antennák összevissza dülöngélnek.
A szemtanúk állítása szerint a faluban forgószél pusztított, a vihar ereje mindenkit meglepett, többtonnás háztetőket szippantott fel, és sodort el száz méternél is nagyobb távolságra. Aki akkor az utcán tartózkodott, annak nem mindennapi látványban volt része. Személyi sérülések is keletkeztek, végtagtörések, agyrázkódás. Egy szívbeteg kisfiú az ijedségtől meghalt.
Először a kárbejelentő irodát keresem fel. Bicskei Edit és Bicskei Linda a Komval Köztisztasági Vállalat irodájának munkatársai készségesen válaszolnak néhány kérdésemre. Elmondják, hogy a keddi napon 135 kárbejelentés érkezett.
- Az eredeti terv az volt, hogy csak a keddi napon történik a károk bejegyzése, de annyi volt a károsult, hogy még másnap is fogadtuk a feleket. 11 óráig még 20 bejelentés érkezett - mondja Bicskei Linda. Az iroda munkatársai hozzáteszik, hogy főleg a lakóházak, melléképületek és a gazdasági épületek tetőszerkezete rongálódott meg. A falu egy része megúszta a forgószél pusztítását. A ciklon átmérője 60-100 méter lehetett, de ami csak az útjába került, azt mind magával sodorta. Csantavér központjában is tombolt a vihar, megrongálva a templomot, a Szentháromság-szobrot, de az egyik vegyes bolt több kirakatát is betörte, fákban okozott kárt.
A kár értéke változó, valaki megúszta néhány összetört cseréppel, de akadnak olyanok is, akiknek több százezer értékű a káruk. A falu környékén körülbelül 10 nappal ezelőtt is végigsöpört egy vihar, az akkor keletkezett kártételt is jelentették a polgárok.
A sajtó arról is beszámolt, hogy egy tízéves szívbeteg kisfiú a vihar idején az udvaron tartózkodott, és a rémülettől leállt a szíve. A kiérkező mentőorvosok félórán keresztül küzdöttek az életéért, de hiába.
,,A vihar mindössze néhány percig tartott''
Időközben megérkezik Zabos Árpád, a helyi közösség tanácsának az elnöke. - Az ilyenfajta viharra nem lehet felkészülni, hiszen nem jellemzőek erre a vidékre - mondja Zabos. - Az idősebbek emlékeznek ugyan valamikori ítéletidőkre, erős szelekre, amelyek búzatáblákat döntöttek le teljesen, de olyanokra nem, amelyek lakóépületeket tettek volna lakhatatlanná, vagy 60-100 négyzetméteres tetőszerkezeteket szaggattak volna le.
A vihar mindössze néhány percig tartott, egy hatalmas porfelhő kíséretében érkezett, rémisztő volt a hangja, tört-zúzott, szakított, és amit maga mögött hagyott, az szinte felfoghatatlan.
- Az ítéletidő alatt a falu központjától nem messze tartózkodtam, így szinte azonnal a helyszínen győződhettem meg a károkról. A vihar elvonultával nyomban elkezdtük a takarítást, ezúttal is megköszönöm az embereknek, a munkaszervezeteknek, akik és amelyek időt és energiát nem sajnálva segítettek a károk elhárításában. Nagyon jó érzés volt látni, hogy ha baj van, akkor mennyire össze tudnak fogni az emberek - állapítja meg örömmel Zabos, majd hozzáteszi, hogy az a pillanat pedig szívbemarkoló volt, amikor észrevették, hogy a Szentháromság-szobor mennyire megrongálódott. A négynapos falunapi ünnepség számos rendezvénye elmarad. Az erre szánt pénzt a károk enyhítésére fordítják. A szombati szentmisét és az utána következő Pro Musica Kamaraórus koncertjét tartják csak meg.
A csütörtöki ballagás sem maradt el, jóllehet a Hunyadi János Általános Iskola udvarában is súlyos károk keletkeztek.
Szedlár Erikától, az iskola igazgatójától megtudtam, hogy a tanintézmény területén a többéves, 8-10 méter magas ezüstfenyőket tövestül csavarta ki a forgószél. Az iskola előtti parkot lecsupaszította, a még fel nem újított pavilonoknak a tetőszerkezetét pedig megrongálta. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy hálás azoknak a vállalkozóknak - főként Bakos Tibornak -, akik segítettek rendbe tenni az iskolaudvart, és ennek hála méltó ünnepség keretében búcsúztathatták el a ballagó diákokat.
Nagyobb baj is történhetett volna
Kiss Györgyei Anikó, a központban lévő vegyesbolt pénztárosa a vihar idején az üzletben tartózkodott. Három nappal a vihar után a mesterek még a károk helyreállításán dolgoznak.
- Arra lettünk figyelmesek, hogy a villany elkezd pislákolni, a számítógépek pedig kikapcsolódtak. A központi komputert indítottuk éppen újra, amikor egy hatalmas csattanás rázta meg az üzletet - emlékezik vissza Kiss Györgyei Anikó. A szemben lévő épület tetőszerkezete, illetve gerendái csapódtak be a kirakatba. Összesen kilenc ablak tört szilánkokra. Anikó borzongva meséli, milyen ijesztő volt a zaj, a látvány pedig a kísértetiessége ellenére mennyire különös, mivelhogy az üvegek kifelé dőltek, mintha valami kiszippantotta volna.
A forgószél az egyik legnagyobb pusztítást Kecsenovics János nagytermelő gazdaságában okozta. Egy 60x25 alapterületű, nemrég épült istállójában többszázezer dinárnyi kár keletkezett, emellett számos melléképület is megrongálódott. Kérdésemre elmondta, hogy nagyobb katasztrófa is érhette volna a falut, ha az érkező forgószél nem válik kétfelé. Kecsenovics János a saját szemével látta, amikor a viharfelhők kettészakadtak, és csak ez egyik fele söpört végig Csantavéren, a másik fele pedig más irányba vonult el.
- Tavaly építettünk egy új istállót, de teljesen még nem fejeztük be. Elképesztő volt látni, hogy a vihar mekkora kárt tud okozni egy olyan épületben is, mely a legkorszerűbb technológiával épült, de talán nem is az anyagi kár miatt bosszankodom, hanem amiatt, hogy kárba ment az a sok energia és idő, amelyet befektettünk ebbe a létesítménybe. Ez számomra megfizethetetlen - mondja Kecsenovics. A beszélgetés után a helyszínre is kilátogatunk, hogy személyesen is meggyőződjem a károkról.
A szabadkai önkormányzat képviselői, Maglai Jenő elnök vezetésével a vihar másnapján nyomban a faluba látogattak, és megígérték, hogy a tartományi és a községi alapból pénzt különítenek majd el a károk szanálásra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..