home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Isten jósága a gyógyír
Balázs Szilvia
2016.10.24.
LXXI. évf. 41. szám

A hagioterápiáról — Ha az interneten próbálunk utánakeresni a hagioterápia pontos meghatározásának, ezt találjuk: a hagioterápia a keresztény lelki gondozás új módszere. Abból indul ki, hogy minden betegség szellemi eredetű, éppen ezért a gyógyulás érdekében elsősorban az ember szellemét kell gyógyítani. Tomislav Ivančić neves horvát teológus 1990-ben alapította meg Zágrábban az első hagioterápiás központot, azóta már húsz országban terjedt el a módszere. Szabadkán Kovács Géza hagioasszisztens foglalkozik az érdeklődőkkel.

* Hogyan lehetne néhány mondatban meghatározni a hagioterápia lényegét?

— Ez az antropológiai medicina egyik módozata. Olyan ágazatról beszélünk, amelyet a pszichológia nem érint. A személyiség, a lélek sérülései, a lelkiismereti gondok, a bűntudat okozta szorongás, erkölcsi kérdések, az élet értelmének keresése és hasonló témák tartoznak bele. Összetett tudomány, hiszen három alapon nyugszik: (keresztény) filozófia, teológia és tudomány — ebbe viszont beletartozik az epigenetika, a biológia és még sok minden más, egyszersmind folyamatosan figyelemmel kísérjük az agykutatások legújabb eredményeit is. Ez azért fontos, mert ezeknek hisznek az emberek, ezekkel tudjuk alátámasztani a kezelések során javasoltakat.

* Mondatjuk, hogy a hagioterápia olyan, mint a vallási oldalról megközelített pszichológia?

— Nem, mert a pszichológia az ember pszichéjével foglalkozik, a hagioterápia pedig a szellemi tartománnyal, ez teljesen más. Vegyünk példának egy depressziós embert: a pszichológia kezeli a tüneteket, viszont a hagioterápia az okokkal foglalkozik szellemi szinten. A hagioterápiában nem a gyerekkort analizáljuk, nem keressük a „bűnösöket”, nem okoljuk a szülőket a gyermek depressziójáért, hanem megpróbáljuk elérni, hogy az a gyermek megbocsásson azoknak, akik bántották, akik miatt depressziós lett. A lélek szerveit gyógyítjuk. Sok olyan pszichiátriai esettel találkoztam, amikor a pszichiáter már nem tudott segíteni, így végül hozzánk fordultak, hiszen kiderült, hogy a probléma nem pszichés, hanem lelki eredetű.

* Szabadkán, Vajdaságban, Szerbiában hányan foglalkoznak hagioterápiával?

— Sajnos nem sokan. Vannak kollégák, akik szintén jártak képzésre, de vagy csak kevésbé, vagy egyáltalán nem foglalkoznak hagioterápiával. Már a képzésen való részvételhez is jól kell tudni horvátul, sokat kell foglalkozni vele, sok lemondással jár, és mindenekfelett évente egy hetet Zágrábban kell tölteni továbbképzésen, majd utána vizsgákat is kell tenni. Sokat kell tanulni, legfőképpen azért, hogy tudjuk, felismerjük, mi tartozik a mi hatáskörünkbe, és mi a pszichológuséba, valamint a lelkipásztorokéba. Ha valaki az üdvösséghez vezető utat keresi, az megint nem hozzánk kell hogy forduljon, hanem a lelkipásztorokhoz.

* A hagioasszisztens tehát nem térít?

— Nem, mi csak gyógyítunk, Isten segítségével. Én csak eszköz vagyok, a Szentháromság ereje rajtam keresztül érvényesül. A foglalkozásokon például Isten nevét meg sem említjük, helyette azt mondjuk: a Teremtő. Az embereknek ugyanis nagyon elferdült az istenképük: ha valami rossz történik, azt mindjárt Isten büntetésének titulálják, holott Isten nem büntet. Jézus, az ő egyszülött fia soha nem büntetett. Nekünk ő a példakép.

* Honnan tudjuk eldönteni, hogy a problémánkkal pszichológushoz, pszichiáterhez vagy hagioasszisztenshez forduljunk-e? Egyáltalán el tudjuk-e ezt dönteni magunk, vagy már ehhez is szakember segítségét kell kérni?

— Az emberek többsége általában csak legutolsó lépésként kér segítséget a hagioasszisztenstől. Volt olyan eset, hogy a beteg tíz-tizenöt hónapot töltött zárt intézményben, folyamatos gyógyszerezés hatására sem javult az állapota. Vagy ha javult is, a gyógyszerszedés után ismét romlott. Itt már a családtagok is úgy látták, hogy nincs segítség, és csak ezután fordultak hozzánk. Nálunk az a legnagyobb baj, hogy az emberek lenézik azokat, akik szakemberhez fordulnak a gondjukkal, míg tőlünk nyugatabbra szinte természetes, hogy a legtöbb embernek van pszichológusa. Itt, a környéken ez még mindig titkolni, szégyellni való dolog, pedig nem kellene hogy az legyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..