home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
`Isten hozott benneteket színpadok szerelmesei`
Tomek Viktor
2008.04.02.
LXIII. évf. 14. szám
`Isten hozott benneteket színpadok szerelmesei`

A nyitóelőadás: Okos bolondMárcius 28-án Bácsgyulafalván (Telecska), ünnepélyes keretek között vette kezdetét a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIII. Találkozója. Pénteken, a szemle nyitónapján A magunk nyomában - bácsgyulafalvi szerzők, és képzőművészek alkotásaiból rendeztek kiállítást...

A nyitóelőadás: Okos bolond

Március 28-án Bácsgyulafalván (Telecska), ünnepélyes keretek között vette kezdetét a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIII. Találkozója. Pénteken, a szemle nyitónapján A magunk nyomában - bácsgyulafalvi szerzők, és képzőművészek alkotásaiból rendeztek kiállítást, a tárlatot dr. Káich Katalin, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja nyitotta meg. A kiállításon a találkozó zárónapjáig a vendégek több helybéli szerző, képzőművész műveit tekinthetik meg, többek között Dési Ábel, Fekete J. József, Lábadi Károly, dr. Szöllősy Vágó László, Varga Sándor, Kőműves Angéla művei és alkotási vannak kiállítva. A találkozó április 6-áig tart, és mintegy 11 színdarabot mutatnak be az amatőr színtársulatok.
Az ünnepélyes megnyitón először Varga Sándor, a bácsgyulafalvi helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte a vendégeket.
- Egy-egy színdarab tanít és nevel bennünket, természetesen nem elhanyagolható közösségformáló szerepe sem. Összehoz bennünket, kapcsolatok, barátságok kötődnek ezeken a találkozókon. Bácsgyulafalván hagyománya van az amatőr színjátszásnak - mondta Varga Sándor.
Fekete J. József irodalomtörténész, kritikus ,,fele más köszöntőjében Bácsgyulafalva történetét tekintette át, hangsúlyozta: a kultúregyesület 1925-ben alakították meg, viszont már 1920-tól állandó rendezője volt a falunak. A kulturális élet, a színjátszás ezekben az években kezdődött el.
- Íróként legszívesebben így köszönteném a találkozó résztvevőit: Isten hozott benneteket színpadok szerelmesei, a magyar nyelv szeretői... - ezekkel a szavakkal üdvözölte Fekete J. József a szemle résztvevőit.
Végezetül dr. Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára szólt az egybegyűltekhez. Köszöntőjében hangsúlyozta: van, aki versben álmodik, van, aki dalban, mások színben, formában, táncban, vagy színpadi játékban.
- Álmodók a színművészek is, akik mától kezdve 10 napon át e falak között adnak találkát egymásnak és a közönségnek - fogalmazott dr. Szöllősy. Köszöntőjében elmondta: az idén 125 esztendős Bácsgyulafalva, és a jubileumhoz óhatatlanul személyes élmények is kötődnek.
Az ünnepélyes megnyitót követően a helybéli Vándor színjátszó csoport előadása következett, Nádasi László kétfelvonásos vígjátékát, az Okos bolond című alkotását vitték színre.
Az előadások délután 16 és 20 órakor kezdődnek. A szervezők mindenkit szeretettel látnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..