home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ismétlődő és felgyorsuló örvényszerű körforgás
(—)
2014.12.17.
LXIX. évf. 51. szám
Ismétlődő és felgyorsuló örvényszerű körforgás

Az egyre súlyosbodó gazdasági nehézségeken kívül (a nyugdíj- és a fizetéscsökkentés mellett a dinár naponta állít fel újabbnál újabb negatív rekordot az euróval és a dollárral szemben) Koszovó kérdése ismét rátelepedett a szerb politikai közéletre. A dolgok állása szerint a jövő esztendő a kilencvenes évek után az egyik legnehezebb év lesz.

Német akadály

A Večernje novosti értesülései szerint nem lesznek megkezdve Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásai. Legalábbis az év hátralévő három hetében biztosan nem. Ennek oka Németország ellenkezése. A németek ugyanis a 23., 24. és 35. fejezet megnyitásával akarnak indítani. Ezek a legkényesebb témákkal, a korrupció elleni küzdelem, a szervezett bűnözés, az emberi jogok és Koszovó kérdésével foglalkoznak. A lap egy másik cikkében pedig arról írt, hogy Németország 11 olyan feltételt küldött meg a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban, amelyeket az ország egészen biztosan nem tud (inkább nem akar) teljesíteni, mivel alapvetően Koszovó függetlenségéhez fűződnek. (Večernje novosti)

A korrupció tönkretett bennünket

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint a korrupció az elmúlt két évtizedben megsemmisítette az országot. „A korrupció az oka annak, hogy a társadalom így meg van osztva: van egy szűk gazdag réteg és a szegények hatalmas tömege” — mondta a korrupció elleni nemzetközi napon a miniszterelnök, aki szerint a zavarosban halászókkal szemben nulla toleranciát kell alkalmazni. Csak ez éppen senkinek sem akaródzik. Ezt viszont már mi tesszük hozzá. (Tanjug)

Veszélyben a tanítási félév

A fizetéscsökkentés ellen tiltakozó tanároknak és az illetékes minisztériumoknak eddig nem sikerült megállapodásra jutniuk. A négy tanügyi szakszervezet ezért olyan döntést hozott, hogy a kormányzati fenyegetődzések ellenére december 22-én egyáltalán nem veszik fel a munkát. Ha ez sem jár sikerrel, a tanárok az utcára fognak vonulni, emellett megtagadják majd a félévi osztályzatok lezárását, ami azt jelenti, hogy a diákok elveszíthetik az őszi félévet, de akár az egész évet. (Tanjug)

Adatlopás

Öt szerb hacker azt állítja, hogy feltörte a központi állami számítógépszervert, és hozzájutott az összes szerb állampolgár személyi adataihoz. „A markunkban tartjuk Szerbiát. Mindenkinek tudjuk a személyi számát, a telefonszámát, tudjuk, hogy hol él, hol dolgozik” — írták a Blic napilapnak. Az adatlopók, az állításukat bizonyítva, négy szerbiai település adatait juttatták el a lapnak. Mint írták, céljuk a figyelmeztetés. Fel akarják hívni az állam és a polgárok figyelmét arra, hogy a személyi adatok védelme elégtelen. (Blic)

Botrány a bankkormányzó körül

A Blic napilap állítása szerint Jorgovanka Tabaković bankkormányzó olyan személyek felvételére ad(ott) utasítást, akiket a munkaerő-felvétellel foglalkozó osztály a nem megfelelő szakképesítés miatt alkalmatlannak nyilvánított. Ennek egyik eklatáns példája D. N., akit az idén május 15-én vettek fel megbízási szerződéssel. D. N. az eredeti végzettsége szerint kulturális szakmunkatárs, ennek ellenére a monetárisoperáció-, illetve a devizapiaci részlegen foglalkoztatják. (Blic)

Tadić a kormányba tart?

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke úgy nyilatkozott, hogy fenntartja annak a lehetőségét, hogy a januári kormányátalakítás során pártja hivatalosan is belépjen a Vučić által vezetett kormányba. (Tanjug)

Jövőre is recesszió

A szakemberek állítása szerint Szerbia jövőre is recesszióban lesz. A GDP vélhetőleg egy százalékkal csökken, a háztartások fogyasztása legalább hárommal, az állami kiadások pedig nagyjából hattal. Az állami szférából több ezer embert fognak elbocsátani, s a dinár árfolyama is a gyengülés irányába fog tartani. (B92, Beta, Tanjug, Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..