home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ismerkedés a történelmünkkel
(k-ko)
2015.11.29.
LXX. évf. 47. szám
Ismerkedés a történelmünkkel

A magyarszentmihályi fiatalok és a József Attila MME néptáncosai kísérőikkel együtt rendhagyó kiránduláson vettek részt a magyar szórvány napján. Az utazás költségeit a Magyar Nemzeti Tanács pályázatán nyert támogatásból fedezték.

Olyan helyeken jártak, amelyeket a korukbéli diákoknak mindenképpen látniuk kell. Közben sok hasznos információt is szereztek, hiszen a látnivalókról Tóth Krisztián történelem szakos egyetemi hallgató beszélt nekik.

A kirándulás első állomása a zimonyi Hunyadi-vár volt, majd sétát tettek Zimony utcáin is. A túra folytatásában Nándorfehérvár várát tekintették meg, ahol egyúttal egy rendkívüli történelemóra részesei is voltak. A következő helyszínen a Tiszának a Dunával való találkozását csodálhatták meg. Mivel a fiatal utasok néptáncosok is, természetesen sokat énekeltek, sőt, egy új népdalt is megtanultak, melynek címe Összefolyik a nagy Tisza a Dunával.

Maradékon Halász Dániel tiszteletes úr és a neje voltak a házigazdáik, akik a helyi műkedvelőkkel együtt nagy szeretettel várták a vendégeket. A magyar szórvány napja jegyében közös műsort mutattak be. A maradéki egyesület tagjain, a tamburásokon és a néptáncosokon kívül a magyarszentmihályi néptáncosok is bemutatkoztak. Ez volt a két település első találkozása, folytatásként pedig a magyarszentmihályiak is vendégül szeretnék látni a maradékiakat. A találkozó során Halász Dániel tiszteletes Maradék, Tóth Krisztián pedig Szentmihály múltjáról és jelenéről beszélt.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a kirándulás nagyszerűen sikerült, a fiatalok nem is ünnepelhették volna meg méltóbban a magyar szórvány napját!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..