home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Iskola- és üzemlátogatás
Tóth Lívia
2015.06.11.
LXX. évf. 23. szám
Iskola- és üzemlátogatás

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja munkatársai és az önkormányzat tisztségviselői kíséretében Zentán, a Thurzó Lajos Általános Iskola dolgozóinak átadta a Külgazdasági és Külügyminisztérium ajándékát, egy többfunkciós fénymásoló gépet.



A főkonzul úr az újságíróknak elmondta, számukra mindig kedves kötelezettség és feladat, hogy segítsék Vajdaságban az iskolákat, és a magyar nyelv tanítását.

— A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy nagyon jó állapotban lévő, felújított, kombinált gépet juttatott az iskolának. Mivel az adományhoz a főkonzulátus is szeretett volna valamit hozzáadni, fénymásoló papírt vásároltunk, a diákoknak pedig rajz- és festőeszközöket, valamint más taneszközöket hoztunk.

Buhajla József vezető konzul hangsúlyozta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nagy figyelmet fordít arra, hogy a megkeresések alapján a támogatásokat megszervezze. Ez a berendezés eddig nyolcvanezer másolatot készített, a gyártó cég elmondása szerint viszont nyolcszázezer lap fénymásolására alkalmas nagyobb alkatrészcsere nélkül. Több művelet elvégzésére képes, az alapfunkció mellett lehet vele faxolni, szkennelni, e-mailt küldeni.  

A támogatást Sárosi Gabriella, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola – amelynek egyik része a Thurzó iskola – igazgatója köszönte meg, és hozzátette, hatalmas segítség ez az oktatási intézménynek, mert a Thurzó Lajos Általános Iskolában sajátos nevelési igényű tanulók is vannak, akiknek hiányosak a tankönyveik, ezért nagy mennyiségű anyagot kell számukra fénymásolni.

Dr. Babity János főkonzul és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ezután a magyarországi Tisza Cipő Zrt. zentai leányvállalatába, a Tisza Automative Kft.-be látogatott. A termelési folyamat megtekintése után a főkonzul úr összefoglalta jövetelük célját.

— Működés közben akartunk látni egy olyan Magyarországról érkezett nagyberuházót, amely ebben a magyarlakta közegben többszáz munkahelyet tudott teremteni. Megismertük azokat a tényezőket, amelyek miatt ez mellett a község mellett döntött a magyar cégvezetés, áttekintettük, milyen feltételekre van szüksége egy magyarországi nagyvállalkozásnak, meghallgattuk, hogyan viszonyul a témához az önkormányzat. Mindezek tudatában elmondhatjuk a magyarországi beruházóknak, hogy Vajdaságban is megvannak azok a feltételek, amelyekkel biztosítani lehet azt a termelési színvonalat, amit egy komoly európai megrendelő követelhet. A jövőben megpróbálunk más magyar vállalkozásokat is meggyőzni, hogy termelői tevékenységüket, vagy annak egy részét a Vajdaságba helyezzék át.

Gladinetz András, a Tisza Automative Kft. ügyvezető igazgatója vázolta, az autóipari alkatrészeket gyártó üzem hivatalosan szeptemberben nyílik meg, de a már elkezdett termelésben jelenleg 180-an dolgoznak és még mintegy kétszáz személy részesül képzésben. Továbbra is folyamatosan keresik a munkaerőt, mert az alkalmazottak számát az év végéig, de a jövő évben is növelni szeretnék.




HERÉDI Krisztián felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..