home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Integráció és párbeszéd
Tomek Viktor
2006.12.06.
LXI. évf. 49. szám
Integráció és párbeszéd

Bente Angell-Hansen, Tóth László, Magyar AnnaNovember 22-e és 24-e között Integráció - Interkulturális párbeszéd címmel, a Szegedi Biztonságpolitikai Központ nemzetközi konferenciát szervezett, amelyen több balkáni és Magyarországgal szomszédos ország vett részt. A tanácskozást a Nato Hq és...

Bente Angell-Hansen, Tóth László, Magyar Anna

November 22-e és 24-e között Integráció - Interkulturális párbeszéd címmel, a Szegedi Biztonságpolitikai Központ nemzetközi konferenciát szervezett, amelyen több balkáni és Magyarországgal szomszédos ország vett részt. A tanácskozást a Nato Hq és a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma támogatta. A Fórumon részt vettek Bosznia-Hercegovina, a Horvát Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Norvég Királyság és Ukrajna nagykövetei, valamint a Román Köztársaság és a Szerb Köztársaság diplomácia testületeinek képviselői. A szimpóziumot a Hotel Tisza koferenciatermében tartották meg magyar, angol és szerb nyelven.
Tóth László, a Központ elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a napi pártpolitikai tevékenységektől függetlenül végzik feladatukat, céljuk pedig mindenekelőtt az euró-atlanti integráció elősegítése a térség országaiban. Az elnök azt is elmondta, hogy az Európai Unió az úgynevezett Norvég Alapból 150 millió forinttal támogatja a Szegedi Biztonságpolitikai Központ által kezdeményezett Európából Európába elnevezésű projektet. A megnyitón beszédet mondott Bente Angell-Hansen, a Norvég Királyság nagykövet asszonya, valamint Magyar Anna, a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke.
- Délkelet-Európa megszenvedte az elmúlt évtizedek alatt felgyülemlett feszültségeket, de a magyar történelem arra tanít bennünket, hogy a párbeszéd mindig jobbra vezet, mint a fegyveres konfliktus. Az itt élő nemzetek okulva a korábbi hibákból nem engedhetik meg maguknak, hogy a fegyverek szavával érveljenek. Párbeszédek, a szegedihez hasonló fórumok kellenek, ahol megismerhetjük egymás gondolatait, ahol elmondhatjuk egymásnak, hogyan képzeljük el a jövőt - fogalmazott Magyar Anna. Ezután Baktai Erik, a magyar külügyminisztérium szakmai főtanácsadója szólt a vendégekhez, a konferencia nyitó előadását pedig dr. Martonyi János volt külügyminiszter tartotta a nemzeti felelősségről. A nap folyamán előadást tartott még dr. Szemerkényi Éva, dr. J. Nagy László egyetemi tanár, dr. Mészáros Rezső akadémikus, dr. Kozma József, dr. Pavle Janković és mások. A konferencia zárónapján megtartották a történelemtanárok XIII. fórumát. Ennek a kerekasztal-beszélgetésnek a célja elősegíteni a térségben élő országok, határ közeli települések, városok történelemtanárai által az euró-atlanti integráció egységes értelmezését, a kapcsolatok fejlesztését és bővítését.
A Szegedi Biztonságpolitikai Központ és a szabadkai székhelyű Nyitott Távlatok évek óta együttműködik, a központ által szervezett konferenciák rendszeres részvevője a vajdasági civil szervezet.
- Együttműködésünk még 2003-ban kezdődött. A célja és az üzenete a tanácskozásoknak az, hogy a volt jugoszláv térség országait, valamint Ukrajnát, Romániát és Bulgáriát valahogyan bekapcsoljuk az európai integrációs folyamatokba. Ennek már eredményei is vannak, hiszen Románia és Bulgári 2007 januárjától az EU tagjává válik, s Horvátország is a legjobb úton halad feléje. Ezeknek a tanácskozásoknak az a célja, hogy egy asztalhoz ültessék a térség különböző vezetőit, értelmiségét, és párbeszédet kezdeményezzenek különböző kérdésekben. A legutóbbi tanácskozáson az előadók többsége olyan kritikát fogalmazott meg a NATO, illetve az Európai Unió kapcsán, amelyekből kiviláglik, hogy nem teljesen tökéletes ez a két intézmény. Azt hiszem, fontos erről beszélni akkor, amikor mi is oda igyekszünk - mondta Kudlik Gábor, a Nyitott Távlatok elnöke.
A történelemtanárok XIII. találkozójára a Nyitott Távlatok szervezésében 22 személy érkezett Vajdaságból, a csoportot persze főként történelemtanárok alkották, de természetesen a többségi nemzet képviselői is elkísérték a delegációt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..