home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Improvizációk egy szaxofonistára és két kávéra
Szerda Zsófi
2017.10.09.
LXXII. évf. 40. szám
Improvizációk egy szaxofonistára és két kávéra

Van egy szaxofonista Szabadkán, akit nem csak a szabadkaiak ismernek.

Ő Bunford Gábor, azaz Buga, akire jó ránézni. És nemcsak azért, mert egy jó nagyra nőtt férfiról beszélünk, hanem azért is, mert sugárzik róla, hogy ő bizony elégedett magával, az életével, a családjával, nyugodt, laza, vidám és pozitív. Szaknyelven szólva, abban a zenekarban és azt a zenét játssza, amelyet szeret. És mi mind szeretnénk ugyanezt érezni, nem? Hátha megtudjuk a titkát.

— Régebben még leírtam otthon a feleségemnek, hogy éppen hol és kivel zenélek, de ma már ezt sem nagyon csinálom. Tudja, hogy próbáról koncertre megyek, majd az egyetemre órát tartani. A szeptember legalábbis ilyen volt. Az október pedig... Az is ilyen lesz. Hahaha. Na jó, talán a második felére egy picit ritkulnak az elfoglaltságaim, de aztán ott a december, az ünnepek, a koncertek Balaševićtyel, előtte próbák. És októberben indul az egyetem.


Dado Dolmagić felvétele
 

* Hány éve is tanítasz?

— Hatodik éve. Szerencsére a július csak a vizsgák és a felvételik időszaka, viszont a nyár tele van koncertekkel. Asszisztens vagyok, előtte Szabadkán tanítottam a Zeneiskolában. Egy tanárváltásnak köszönhetően kerültem be az Újvidéki Művészeti Akadémiára. Két év után kínálták fel a százszázalékos tanítási időt, melyet boldogan elfogadtam. Egyrészt kevesebb az óraszám, és marad időm a zenélésre, másrészt egészen más egyetemistákkal dolgozni, nem kell őket rábeszélni a gyakorlásra, maguktól csinálják.


Mia Mikulić felvétele

* Elhiszem. És a koncertek, az órák, a próbák mellett a Jazziket szervezitek immáron nyolc éve Sanjával, a feleségeddel. Miért indítottátok el annak idején?

— Egyrészt ugye én jazz-zenével foglalkoztam már akkor is, s ott volt a régi, szabadkai Sax kávézó, ahová Horváth Zoli barátom rengeteg jazz-zenészt hívott el. Én is ott kezdtem, és rájöttünk, hogy ennek a zenei stílusnak van közönsége. Leültünk, és megbeszéltük, hogy nem rossz ötlet megszervezni egy jazzfesztivált. De az ötlettől a megvalósításig szükségünk volt még valakire, egy olyan személyre, aki összerakja az egészet. Ekkor jutott eszünkbe a feleségem, Sanja, aki marketingmenedzser. Hát így kezdődött. Hárman indítottuk, de most már csak mi ketten csináljuk. Sajnos a Sax abban a formában már nem létezik, pedig ott olyan bulik voltak, olyan jam sessionök, hogy megáll az ész. Szerencsére most van Klein House, ahová átvándoroltak ezek a bulik, hangulatok.

* Tehát elindítottátok a Jazziket, és nagy sikere is volt. Az első fesztiválon már Harcsa Veronika lépett fel.

— Nem könnyű ez, sok a munka vele, de végül is minden évben kiharcoljuk, és megcsináljuk. Nagyon nehéz. Ezt minden fesztiválszervező tudja. Az idén egy nappal a fesztivál előtt a kubai énekesnő lemondta a koncertet, mert a hurrikán miatt nem indult a repülője. Gyorsan kellett megoldást találnunk.

* S könnyebb neked leakasztani valakit a szögről, mint másnak? Hiszen zenészek vagytok, ismeritek egymást.

— Nem könnyű. Főleg egyik napról a másikra. De megoldottuk. Az utóbbi években nagyon nagy nevek léptek fel nálunk, az amerikai nagykövetség sokat segít, kifizeti az amerikai fellépők utazását, honoráriumát. Eddig azt néztük, hogy ki van éppen akkor turnén, emiatt került a fesztivál szerdára, csütörtökre, ezek a napok szabadok a zenekaroknak, ha turnén vannak, és sokkal kevesebb pénzért elvállalnak egy koncertet. Jövőre viszont a zenészeket fogjuk a dátumhoz kötni. Szabadkának ugyanis van jazzközönsége, telt ház volt az idén is, ám sokan nem tudtak eljönni, akik szerettek volna, mert dolgoztak.

* Láttam, hogy a gyerekeitek is ott voltak a Jazziken. Célzottan irányítjátok őket a jazz, a minőségi zene felé?

— Ott volt Nóra is, és Ádám is. A jazz-zel vigyázni kell, mert nagyon tág fogalom. Én a jazzt legtöbbször csak a kocsiban hallgatom. A zene otthon nem hiányzik. Csak esténként hallgatok valamit, lefekvés előtt. De a gyerekek… Ádám fiamnak van egy érdekes szokása. Mivel sokat vagyok úton a fellépések miatt, számára a zene képviselte azt, hogy én nem vagyok otthon. Beírattam trombitára, de azt mondta, nem szeretne trombitás lenni. Könyörgött, hogy mindent megtesz, csak írassam ki a zeneiskolából, úgyhogy megtettem, pedig a legjobb tanárnál volt, de ő sem tudott vele mit kezdeni, egyszerűen nem akarta. Most, a nyáron viszont egy lovaglótáborban találkozott egy hölggyel, akinek volt egy ukuleléje, mely nagyon megtetszett neki, és ugyanott meg is dicsérték, hogy milyen jó a hallása és a ritmusérzéke. Amikor ezt egy szülő mondja, arra egy nagy NEM a válasz, viszont ha néhány idegen állítja ugyanezt, akkor rápörög. Most kapott egy basszusgitárt, és már második hónapja mindennap gyakorol. Emellett kosarazik és teniszezik is, követi a trendeket, számítógépezik is. A lányunk pedig művészlélek. Amikor másodikban megkapta a hármast vagy a kettest matekból, csak ennyit mondott: a kettes nem egyes. Úgyhogy ez jó hír. Gondoltam magamban, hogy végül is igaza van. Most viszont már ő az egyik legjobb matekos. Zongorázik, jó a hallása és a ritmusérzéke, már vannak saját melódiái, és nagyon szépen rajzol. Ő a művész. Egyébként a feleségem is zeneiskolát fejezett be, ráadásul fest is, szóval, mondhatni, művészcsalád vagyunk. Sanja két hónapja azt mondta, felvételizik Újvidékre, az egyetemre, pszichológia szakra. Bátorítottam, megcsinálta, második lett a listán, úgyhogy most egy kis gólya feleségem van.

* Szimpatikus ez a hozzáállás. S azt is láttam, hogy van egy vállon csücsülő papagájotok is.

— Rengeteg állatunk van. Kaméleonok, agámák, ez a kézből etethető papagáj, kanári, kutyák, macskák. Furcsa család vagyunk, ám valahogy mégis minden jól funkcionál, viszont ehhez elengedhetetlen a szülők segítsége. 2006-ban költöztünk Szabadkára. Sanja is, én is házban nőttünk fel, ezért eldöntöttük, hogy mi is veszünk egyet. Újvidéken akkor minden drága volt, így egy év albérlet után Szabadkán, ebben a gyönyörű városban, ahol tökéletes családi életet lehet élni, vettünk egy házat, melyben azóta is havi egy-két bulit egészen biztosan tartunk. Zenélünk, sütünk-főzünk. S ez a legfontosabb. Mi is így nőttünk fel, hogy mindig valahova mentünk vendégségbe. Akkor normális volt, most már viszont valahogy nem feltétlenül az.


Zdenko Štricki felvétele

* Ezzel egyetértek, hiszen én is így nőttem fel Óbecsén, s itt is bevezettem ezt a „szokást”.

— Tudod, hogy én is becsei vagyok? Ott születtem. Ez egy jó történet: Édesapám a Jezerón (azaz akkor még a Dunđerski-szálláson) kapott munkát mint egészségügyi technikus. Akkor az objektum még nem szállodaként működött, de voltak benne munkásszállások. Édesapámnak volt ugyan egy Fityója, de hogy ne utazgasson, felajánlották neki, hogy a várban levő toronyban lakhat, így oda költözött, s amikor megszülettem, oda vittek haza. A kastélyba. Az a szülőházam. Nem rossz, mi?

* Hát nem sokan dicsekedhetnek ilyen szülőházzal. S az egykori kastélylakó most már a legnagyobb nevekkel muzsikál együtt, például Đorđe Balaševićtyel. Hány zenekarod van jelenleg?

— Nekem egy sincs.


Željko Ubović felvétele

* Ááá, rosszul kérdeztem, igazad van. Hány zenekarban muzsikálsz?

— No, olyan már több van. Đorđe Balaševićtyel állandóan, néha Vlado Georgiev is hív, aztán ott az újvidéki Big Band, mellyel elég sokat koncertezünk, és persze a Night Cruisers. És még egy újvidéki zenekar van, a Positive band, mely fiatal zenészekből áll. Néha velük is játszom.

* Ezek igencsak különböző felállások, az arénáktól a lagzikig tehát mindenhol muzsikálsz. Mindegyiknek megvan a maga bája, igaz?

— Abszolút. Legyen az akár egy Klein House méretű klub vagy egy óriási aréna, a hangulat mindkét helyen ugyanolyan jó lehet. De a kettő más. A legnagyobb koncertek Balašević nevéhez fűződnek. 2005/2006-ban volt egy nagy vajdasági turnénk, és nemcsak arénákban léptünk fel, hanem falvakban is, kis színháztermekben, művelődési házakban, méghozzá heti három-négy alkalommal. Nagyon élveztem. Amikor megérkeztünk Sztapárra, kiszálltunk az autóból, és az emberek felkiáltottak, hogy: Đole, ti si stvarno došao? Egészen addig nem hitték el, hogy valóban el fog jönni. Ezeken a turnékon rengeteget kellett enni is. Hurka és kolbász végtelen mennyiségben. A falvak mindig versengtek. A helyiek megkérdezték, mit kaptunk az előző este a szomszéd faluban, és biztosak lehettünk, hogy ennek a dupláját fogják nekünk adni. Ezekre szívesen emlékszem vissza. Đole pedig remek ember. De aki ilyen koncerteket ad, illetve ilyen könyveket ír, az nem is lehet rossz.

* Amilyen gyorsan pörögnek az események körülötted, még az is meglehet, hogy legközelebb már az új albumod vagy a saját zenekarod kapcsán beszélgetünk. Addig is kívánok magunknak, szabadkaiaknak még sok Jazziket és Bugát, neked pedig turnéhegyeket és jó zenét a kávéd mellé. Köszönöm, hogy időt szakítottál rám!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..