home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ilyen egy jó szlogen!
Fehér Márta
2018.02.26.
LXXIII. évf. 8. szám
Ilyen egy jó szlogen!

​​​​​​​Ettől neked is megjön a kedved... — Külföldi filmesek előnyben! — Férfi kollégája többet keres? Pereljen! — Tíznapos gyógyfürdői feltöltődés – állami költségen

Ettől neked is megjön a kedved...

A kulturális minisztérium és a népszaporulati kérdésekben illetékes tanács döntött: Rađaj, ne odgađaj! (Szülj, ne halogasd!) felszólítással veszi fel a küzdelmet a népességfogyás ellen. A beérkezett szlogenjavaslatok közül ennek az imperatívusznak, illetve a Ljubav i beba — prvo što nam treba! (Szerelem, gyerek — e kettő kell nekem!) felkiáltásnak adták megosztva az első helyet. Nemcsak a dicsőséget, hanem a pénzjutalmat is osztják az ötletgazdák, így 150 000 dinár helyett 75-75 000 jár a kiötlőknek. A második és a harmadik díj is feleződik, mert összesen hat szlogen nyerte el a bizottság tetszését. 1002 javaslat érkezett be Szerbia 104 településéről, a hat nyertes közül pedig négy belgrádi, egy pancsovai, egy pedig kuršumlijai. Azért nem hirdettek egyetlen abszolút győztest, mert a zsűri úgy értékelte, egyetlen szlogenjavaslattal sem sikerült teljesen kifejezni a gond összetettségét. (B92)

 

Külföldi filmesek előnyben!

Szerbia eddig is támogatta a külföldi alkotókat, most további 5 százalék kedvezményt kapnak — erről döntött a kormány. Az idegen filmesek visszaigényelhetik annak a pénznek a negyedét, amelyet nálunk költenek el. A játékfilmek és a sorozatok készítőinek legalább 300 000 eurót kell költeniük itteni munkaerőre és szolgáltatásra, ha a pénzük 25 százalékát vissza szeretnék kapni az államtól. Az animációs filmek esetében 150 000, a dokumentumfilmek esetében pedig 50 000 euró az alsó limit. Az illetékesek szerint azért adnak ezentúl még több pénzt a külföldi filmeseknek, mert az jelentősen növelheti a filmiparban foglalkoztatottak számát, az országnak jó reklám, emellett pedig a nagy költségvetésű alkotásokat is idevonzhatják, melyek hosszabb ideig maradnának az országban, és a filmesek nem csak belgrádi helyszíneken forgatnának. Évi 70 millió dolláros bevételt remélnek az államkasszába. A szerbiai filmesek attól tartanak, statiszták lesznek a saját filmiparukban, hiszen a külföldiek — a sokkal jobb ajánlataikkal — elhappolhatják előlük a legjobb munkatársakat. (Blic)

 

Férfi kollégája többet keres? Pereljen!

Keresettel élhetnek azok a szerbiai nők, akik úgy vélik, kevesebb fizetésért dolgoznak, mint férfi társaik — nyilatkozta az esélyegyenlőségi biztos, Brankica Janković. Az eljárás ingyenes és egyszerű, az űrlap pedig megtalálható az intézmény honlapján (ravnopravnost.gov.rs magyarul is fent van az űrlap, de a panasz szót cirill betűkkel írva — панасз — találhatja meg). A munkatörvény előírja, hogy a dolgozóknak egyforma fizetést kell garantálni ugyanazért a munkáért nemtől függetlenül — hangsúlyozta Janković. A bérek átláthatósága tekintetében különbség van az állami szervek, a közvállalatok és a magáncégek között, ez utóbbiakat ugyanis nem kötelezi a törvény a fizetés összegének nyilvánossá tételére. Egyébként még csak az elkövetkező időszakban jelenik meg az a publikáció, amelyet több európai ország nemi egyenjogúsággal foglalkozó intézményeinek jogi szakértői írtak arról, hogyan kell az ilyen esetekben eljárni. (Blic)

 

Tíznapos gyógyfürdői feltöltődés — állami költségen

Csaknem 13 000 nyugdíjas számára lesz hely, hiszen nőttek a befizetett járulékok, így megemelték az anyagi keretet a tavalyi évhez képest — közölte a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. Május 15-éig lehet pályázni, a nyugdíjasok huszonöt szerbiai gyógyfürdő közül választhatják ki a tíznapos pihenő helyszínét. Azok élhetnek a lehetőséggel, akiknek a márciusi nyugdíja nem haladja meg a 16 160 dinárt, nincs más bevételük, és az elmúlt három évben nem üdültek az alap költségén. A támogatás tartalmazza az orvosi vizsgálatok és a terápia díját, valamint az utazás költségeit is. A községi nyugdíjas-egyesületeknél lehet jelentkezni. (Politika)


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..