home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ilja próféta Gombosra is eljut!
Tóth Lívia
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Ilja próféta Gombosra is eljut!

Hamarosan megkezdődik a Tanyaszínház idei vándorlása

Itt a Tanyaszínház! — hangzik fel július 22-én Keviben, a 36. nyári turné első napján. A nézők 23 nap alatt 22 helyszínen tapsolhatnak Tadeusz Slobodzianek kortárs lengyel szerző Ilja próféta című művének Nagypál Gábor rendezésében.

A színpadon tizenheten lesznek (Nésity Máté, Nagyabonyi Emese, Molnár G. Nóra, Blaskó Lea, Lőrincz Tímea, Czumbil Orsolya, Ritz Ármin, Rutonity Róbert, Hajdú Tamás, Berta Csongor, Dévai Zoltán, Pongó Gábor, Crnkovity Gabriella, László Judit, Gombos Dániel, Kucsov Borisz, Szalai Bence), a dramaturg Gyarmati Kata, a jelmezt Janovics Erika, a díszletet Boros Viktória, a plakátot Markulik Balázs készítette, a zene Bakos Árpád nevéhez fűződik.

A csapat július elsején vonult ki Kavillóra, ahol már nemcsak hogy megkezdték a próbákat, hanem rendbe is tették, feltakarították az udvarukat, vagyis — ahogyan Magyar Attila—Öcsi főkoordinátor fogalmazott — újra birtokba vették mindazt, amit egy év alatt a természet visszafoglalt tőlük. Az idei felkészülés több szempontból is rendhagyó módon kezdődött: már az első hétvégére ugyanis vendégeket hívtak, az újságírókon kívül legalább húsz fotóst, akik megörökítették a „tanyások” egy napját.

— Arra vagyunk kíváncsiak, a fényképészek a lencsén keresztül hogyan látják a mi itteni életünket, milyen pillanatokat ragadnak ki és tartanak érdemesnek a megörökítésre — magyarázta Magyar Attila, és azt is elárulta, hogy a fotókból július 27-ére, a bemutató napjára kiállítást készítenek a csűrben, a későbbiekben pedig a tervezett művésztelep falait díszítik majd.

A másik újdonság, hogy a Tanyaszínház IPA-pályázatot nyert a magyarországi, deszki Deszka Színházzal, mely a Kilóg a lóláb című előadásával érkezik Vajdaságba. A nyílt napon ők is ott voltak Kavillóban, ismerkedtek, barátkoztak a vándorszínházas életmóddal.

Nagypál Gábor vajdasági származású, Budapesten élő színész-rendező, a Stúdió K Színház művészeti vezetője 2006-ban rendezett legutóbb a Tanyaszínházban. Miután a több hullámban érkező heves vihar félbeszakította a kora esti próbát, és a csűrbe kényszerített minket, Gábor azt is elmondta, éppen húsz évvel ezelőtt, 1993-ban vett részt először a Tanyaszínház munkájában, Hernyák György és Soltis Lajos művében, a Csantavéri passióban. Az idei darabot, amelyet ő választott, nagyon izgalmasnak tartja, és a következő kulcsszavakkal jellemezte: meggyőződés, vakhit, korlátoltság, elszántság, hamisság, igazság, szeretet.

— Picit allegorikus, meseszerű történet, mely eredetileg a 30-as évek Lengyelországában játszódik, de teljesen átemelhető a mi közegünkbe. Aktualizálni felesleges, mert ezt a szöveg önmagától is megteszi. Minden bizonnyal az lenne a jó, hogy egy nép soha többé ne legyen félrevezethető. Ne legyünk nyáj, inkább legyenek saját gondolataink, saját véleményünk. A darab nem kínál habkönnyű nyári szórakozást, de bízom abban, hogy szerethető lesz, amelyből nemcsak három-négy kacagást és poént lehet hazavinni.

A Tanyaszínház útiránya
Július Augusztus
VII. 22. Kevi VIII. 1. Törökkanizsa
VII. 23. Bácskossuthfalva VIII. 2. Magyarmajdány
VII. 24. Bácskertes VIII. 3. Zenta
VII. 25. Gombos VIII. 4. Hódegyháza
VII. 27. Kavilló VIII. 5. Kisorosz
VII. 28. Csantavér VIII. 6. Magyarcsernye
VII. 29. Nosza VIII. 7. Torda
VII. 30. Kispiac VIII. 8. Szentmihály
VII. 31. Magyarkanizsa VIII. 9. Temerin
    VIII. 10. Szenttamás
    VIII. 11. Óbecse
    VIII. 12. Mohol
    VIII. 13. Törökfalu

Magyar Attila kifejtette, olyan útirányt próbáltak összeállítani, ami mindenkinek megfelel és egyúttal észszerű is, hiszen a traktorral 700 kilométert kell megtenniük. Eljutnak például Gombosra, ahol még sohasem járt a Tanyaszínház. Tavaly 29 fellépésük volt, az idén héttel kevesebb lesz, de ez most nem pénzkérdés, végre ugyanis elmondhatják, hogy becsületesen fedezni tudják a költségeiket, inkább más programokhoz és színházi kötelezettségekhez kell igazodniuk. 

— Büszke vagyok rá, hogy a Tanyaszínháznak még mindig 15-16 ezer látogatója van, és ez annak köszönhető, hogy nálunk friss szellem uralkodik. Ezúttal a fotósok nemcsak velünk, hanem egymással is találkoztak. A jövőben, ha majd befejeződik az építkezés, más művészeket is szeretnénk meghívni. A deszkiekkel az idén még csak meglátogattuk egymást, bemutatjuk a két produkciót, jövőre talán már munkatársakat is cserélünk, aztán közös előadás is születhet. A Kilóg a lóláb című darabjukat négy helyen láthatja majd a vajdasági közönség: Csókán, Szenttamáson, Bácsfeketehegyen és nálunk, a bemutató napján. Ez egyben azt is jelenti, hogy július 27-én nemzetközi szabadtéri színházi találkozó helyszíne lesz Kavilló. Igaz, egyelőre csak szerény módon, de ez az első lépés, melyet várhatóan továbbiak követnek majd.

* Mikorra várható az építkezés folytatása?
— Ezt nem tudom pontosan, de a leállásért sem a Tanyaszínház, sem a Nagyberuházási Alap nem hibáztatható. Támogatónk lehetőségei végesek, mi türelmesek vagyunk, kivárjuk a sorunkat. Az építkezés tíz évvel ezelőtt önerőből kezdődött, elkészült a házikó, melyben élünk, a kis garázs a végében és a csűr is, ahol most beszélgetünk. Tavaly megkezdtük a nézőtér kialakítását, de egyelőre azt sem folytathatjuk, várat még magára a konyha, a vendégház, az udvar parkosítása. Azt szeretnénk, ha ez nemcsak a Tanyaszínház fészke lenne, hanem művésztelep, ahol egész évben tarthatóak rendezvények.

* A Mérföldkő nemcsak a tavalyi előadás címe volt, hanem egy korszak végét is jelentette a trupp létezésében?
— Igen, valaminek a lezárása, és egyben valaminek a kezdete volt. Az együttműködés egy másik ország színházával és az, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvényeként tájolhatunk, már a mérföldkő másik oldalához, a folytatáshoz tartozik. Az 1978-ban megszületett zseniális ötletből 35 év alatt hétszáz előadás alakult ki, félmillió nézővel találkoztunk. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a következő 35 év.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..