home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Igazságosabb elosztási rendszer
Tóth Tibor
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
Igazságosabb elosztási rendszer

Szabadkai sportkörkép — A szabadkai sportolók és klubok tavalyi teljesítményét elemezve leszögezhető, hogy a városban elsősorban a serdülő és a pionír korosztályban induló versenyzők értek el kimagasló eredményt, a felnőttmezőnyben pedig egyértelmű hanyatlás tapasztalható. Az okokról, a megoldásról, a szabadkai sport jövőjéről Kikity Attilát, a szabadkai Sportszövetség elnökét kérdeztem.

— Serdülőink és pionírjaink kiváló eredményei azt mutatják, hogy van utánpótlásunk, a felnőttmezőnyben azonban nagymértékű visszaesés tapasztalható — kezdi a beszélgetést. — Ebben a kategóriában már évek óta ugyanazok a nevek szerepelnek, sőt tavaly néhány olyan versenyzővel nem is találkoztunk, aki korábban jó eredményeket ért el. A felnőtt sportolók gyenge teljesítménye nem egy év következménye, hanem egy huzamosabb ideig tartó folyamat vezetett idáig. Több mint harminc éve tevékenykedem sportmunkásként, és a sportszövetség amellett, hogy elősegíti a sportegyesületek rendes működését, egy kapocs is az önkormányzattal. Ez a kapocs az elmúlt években nem volt elég erős. Megbeszélések folytak ugyan a korábbi önkormányzattal, indítványaink azonban süket fülekre találtak. Ez azt jelenti, hogy a sportszövetség kevésbé látott bele abba, hogy a sportra szánt összeget hogyan, mi szerint osztották szét. A városvezetőségben azonban nemrég változásokra került sor. Küldtünk is neki egy átiratot, melyben meghatároztuk azokat a célokat és alapelveket, amelyek szükségesek a város sportéletében érezhető hanyatlás megállításához és a sportélet felpezsdítéséhez. Maglai Jenő polgármesterrel és a város sporttal megbízott illetékeseivel megbeszéltük, hogyan is működünk együtt a jövőben. Ezentúl a sportegyesületek nem az önkormányzathoz, hanem a sportszövetséghez fordulnak, tehát mi továbbítjuk a különféle indítványokat, mi készítjük elő a szükséges dokumentumokat. Január közepén a sportszövetség igazgatóbizottsága véglegesítette a pénz elosztásáról szóló szabályzatot, majd továbbította a Városi Tanács felé, és az el is fogadta. A szabályzat alapja a két évvel ezelőtt meghozott, új sporttörvényben keresendő. A klubok egy pontozási rendszer alapján részesültek a támogatásban. Az a legfontosabb, hogy az adott sportág országos szinten milyen státust élvez, mely osztályba sorolták be. További szempontok, hogy milyen hagyománya van, milyen rangban működik a klub, milyen eredményeket ért el az előző évben, mennyire foglalkozik az utánpótlással, mennyire tömeges, milyen szakképesített személyek foglalkoznak a sportolókkal. A szabályzatra szükség volt, hiszen ezentúl nem sógor, koma, jó barát alapon lesz elosztva a pénz. Korábban egy szűkebb csoport döntött a pénz sorsáról, most az egész nyilvános, bárki megnézheti. Az elmúlt években a lista elején álló nyolc-kilenc klub a teljes összeg kétharmadát kapta, a többi százötven klub pedig a maradék egyharmadból gazdálkodhatott. Tudjuk, hogy a város költségvetése kisebb, sportra is kevesebb jut, ezért is volt szükség egy minél igazságosabb elosztási rendszer meghozatalára.

• Nemrégiben Maglai Jenő polgármester és Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sporttal megbízott tagja nyilvános vitát rendezett, melyen a sportklubok képviselői elmondták, melyek a legégetőbb, megoldásra váró gondok.

— A klubok vezetői nagyon örültek neki, hogy végre valaki szóba állt velük, és meghallgatta a panaszaikat. A legégetőbb gond a sportegyesületek pénzelése. A várossal közösen minél hamarabb létre kell hoznunk a községi sportstratégiát. A rendelkezésre álló keretösszeg nem elég a 8000 igazolt sportoló számára. Tudomásul kell venni azonban, hogy az idén ennyi van. Megpróbáljuk elérni, hogy a tartalékeszközökből a sportra is különítsenek el valamennyit. A sportstratégiában meg kell határoznunk azokat a sportágakat, amelyeket kiemelten  fogunk támogatni. Figyelembe kell vennünk, hogy a város az elmúlt évtizedekben mely sportágakról volt nevezetes. Szeretnénk, ha a sportolás lehetősége minden gyermek számára elérhető lenne. Manapság, ha egy gyerek sportolni akar, azt meg kell fizetni. Ezt sok szülő viszont nem engedheti meg magának. Ha azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok tömegesen sportoljanak, akkor azoknak a sportegyesületeknek kell nagyobb támogatást nyújtanunk, amelyek kiemelten foglalkoznak a gyerekekkel. A sportnak nevelő hatása is van: elvonja a fiatalokat a számítógép elől, egészséges életmódra nevel, megtanít a kitűzött célért való küzdelemre. Erre kellene helyezni a hangsúlyt.

• Be tudnak-e fogadni sportlétesítményeink minden edzeni vágyót?

— A Spartacus nevet viselő sportegyesületek a Stadion közvállalat keretében működő létesítményeket ingyen használhatják, ami dicséretes. A sétaerdei sportcsarnok túl kicsi a községben működő százötven klub számára. A sportegyesületeknek az esti órákban át lehetne engedni az iskolák tornatermét, hogy díjmentesen használhassák. Az iskolákban bemutatókat lehetne tartani, melyeken a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnének a különféle sportágakkal. Nem baj, ha több sportot próbálnak ki, egyikben majd megtalálják önmagukat.

• Nagyobb figyelmet kapnak a külvárosi településeken lévő sportklubok is.

— A külvárosi településeken a kocsma és a templom kivételével más nemigen található. Sok embernek egyfajta rituálé a vasárnap délutáni focimeccs. A nyilvános vitán az újzsedniki Preporod Labdarúgóklub képviselői kijelentették, hogy ha nem kapnak segítséget, akkor kénytelenek lesznek megszüntetni a klubot, hiszen már arra sincs pénzük, hogy a szabadkai körzeti ligában tovább versenyezzenek. Információim szerint ezek a gondok meg lesznek oldva, a külvárosi települések sportklubjai számára szánt eszközöket növelni fogják. Szükség van ezekre a sportegyesületekre, hiszen nem várhatjuk el, hogy például egy hajdújárási vagy csantavéri fiatal a városba járjon focizni, miközben mindkét településen kiváló klubok működnek. A városnak segítenie kell a sport tömegessé válását és a fiatalokkal való foglalkozást.

• A mindenkori támogatáson kívül mindig vannak olyan sportemberek is, akik saját pénzüket sem sajnálják, ha sportról van szó.

— A sportegyesületek tisztában vannak vele, hogy a várostól kapott összeget ki kell érdemelni, és ezért valamit nyújtani is kell. Rengeteg sportklub azoknak a lelkes sportembereknek köszönhetően maradt fent, akik pénzüket és idejüket sem sajnálták, ha kedvenc egyesületükről volt szó. A klubok most érezhetik, hogy van, aki mögöttük áll, hogy gondjaikkal van kihez fordulniuk. A nehézségeket igyekszünk közösen megoldani — fejezte be a beszélgetést Kikity Attila.         

A támogatásban részesülő sportklubok listája

A sportklubok számára a városi költségvetés az idén 33 millió 412 ezer dinárt irányzott elő. Az egyesületek listája a következő: Spartacus Labdarúgóklub (3 millió 500 ezer dinár), Spartacus Női Röplabdaklub (3 millió), Spartacus Férfiröplabdaklub (3 millió), Spartacus Női Labdarúgóklub (2 millió 500 ezer), Spartacus Vojput Férfi-kézilabdaklub (2 millió 500 ezer), Spartacus Női Kosárlabdaklub (2 millió), Spartacus Férfi-kosárlabdaklub (2 millió), bajmoki Radnički Női Kézilabdaklub (1 millió 700 ezer), Spartacus Birkózóklub (1 millió 500 ezer), Palics Vitorlásklub (800 000), Spartacus Asztaliteniszklub (600 000), Palics Evezősklub (600 000), Spartacus Ökölvívóklub (600 000), Spartacus Teniszklub (500 000), Spartacus Kerékpárklub (500 000), Spartacus Prozivka Vízilabdaklub (500 000), Spartacus Atlétikaklub (500 000), Spartacus Súlyemelőklub (500 000), Spartacus Vízilabdaklub (400 000), Spartacus Cselgáncsklub (400 000), Palics 1878 Teniszklub (400 000), Spartacus Úszóklub (400 000), Spartacus Jégkorongklub (350 000), Enpi Karateklub (300 000), Spartacus Sakk-klub (300 000), Spartacus Kick-boxklub (300 000), Bácska 1901 Labdarúgóklub (250 000), hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub (225 000), Spartacus Vívóklub (200 000), Paligo Palus Ultramaratonklub (200 000), Spartacus Elektrovojvodina Gyeplabdaklub (200 000), Spartacus Ifjúsági Kosárlabdaklub (200 000), Szabadka Repülőmodellező-klub (150 000), nagyfényi Žednik Labdarúgóklub (150 000), mérgesi Bratstvo Labdarúgóklub (140 000), Györgyén Labdarúgóklub (137 000), Mozgássérültek Sport- és Rekreációs Szervezete (100 000), Spartacus Prozivka Úszóklub (100 000), Prozivka Birkózóklub (100 000), Spartacus Műkorcsolyaklub (100 000), Bácska Lovasklub (100 000), Spartacus 024 Tekeklub (100 000), Pionír Tekeklub (100 000), Vojnik Sportlövőklub (100 000), Partizan-Željezničar Tornászklub (100 000), Spartacus Hegymászóklub (100 000), újzsedniki Preporod Labdarúgóklub (100 000), Elektrovojvodina Labdarúgóklub (100 000), Champions Futsalklub (100 000), Ultimate Fighter Küzdősportklub (100 000), Veterán Íjászklub (60 000), Artemis Sportklub (50 000), Reful Vitorlásklub (50 000), Okinava Karateklub (50 000), Spartacus Taekwando Klub (50 000), Wushuszervezet (50 000).

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..