home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Időutazás a Bánáti kisvasúton
Lőrinc Natália
2015.11.22.
LXX. évf. 46. szám
Időutazás a Bánáti kisvasúton

Nemrégiben Szerbcsernyén kiállítás nyílt Bánáti kisvasút címmel. A kurátorok, dr. Szilágyi Mária és dr. Anica Tufegdžić igazán lenyűgöző munkát végeztek. Đura Jakšić szülőháza és udvara kiváló helyszíne volt ennek az értékmegőrző eseménynek.

Dr. Németh Ferenc recenzenstől a jelenlévők megtudhatták, a kiállítás célja a bánáti kisvasút valamikori életébe való betekintés fényképek, térképek, makettek stb. révén.

A Nagybecskerek és Zsombolya közötti keskenyvágányú vasútvonalon 1898-tól 1968-ig közlekedett a vonat. A vasút kiépítésének fő kezdeményezője és támogatója Csekonics Endre földbirtokos volt, aki így tudta megkönnyíteni az áru (szén, gabonafélék, cukorrépa és más termények) szállítását. Ezenkívül a személyszállításban is nagy segítség volt a kisvasút a területen élőknek. Immár a síneket sajnos felszedték, az épületeket lebontották vagy átalakították.

A kiállítást Pera Milankov, Magyarcsernye község elnöke nyitotta meg. Sokan nosztalgiával járták be a termet, hiszen voltak, akik még utazhattak a bánáti kisvasúton. A kiállított tárgyak (sínrész, utazókofferek, állomásfőnöki egyenruha, pad) hű képet adtak a régi vasutasvilágról.

Dr. Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök a következőket mondta az összeállítás ötletéről, folyamatáról:

— Már kiskoromban is sokat hallottam erről a kisvonatról azoktól, akik még utaztak rajta az 1945 és 1968 közötti időszakban. A téma viszont úgy igazán akkor kezdett érdekelni, amikor a Csekonicsokkal kezdtem foglalkozni, mert ez a vasút az uradalmukat is keresztülszelte, és ehhez kapcsolódott a gazdasági vasútjuk is, mely szintén igen érdekes téma. Amikor 2013-ban a Csekonicsok zsombolyai uradalmát bemutató kiállítást készítettük, akkor már foglalkoztunk a vasútvonal egy részével, Zsombolyától Udvarnokig — ez a mostani megmozdulás lényegében annak a folytatása. Ezúttal az Udvarnok—Nagybecskerek szakaszt is bemutattuk. Feldolgoztuk a kisvasút hetven évét, a vonal megnyitásától a bezárásáig, és rögzítettük a jelenlegi állapotokat is. Az egyetemi hallgatók a műemlékvédelem tantárgyon belül készítettek felújítási javaslatokat, továbbá a maketteket is ők alkották. A kiállításon régi tervek, képeslapok, térképek, fényképek stb. tekinthetőek meg. A tervrajzokat a MÁV Központi Archívumában, valamint a Vajdasági Levéltárban találtuk, és ott bukkantunk rá néhány képeslapra is. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Zempléni Múzeum is segítségünkre volt. Több kép és képeslap származik magángyűjteményből, ahogyan a kiállított tárgyak is. A Nagybecskereki Történelmi Levéltártól is kaptunk néhány képet, és számos újságcikket a vonal megnyitásáról és bezárásáról.

* Mit jelent neked, magyarcsernyei fiatal építésznek a bánáti kisvasút?

— A kisvasút egy eszköz, melynek segítségével megismerhetjük környezetünk történetét és értékeit. Egyszersmind számos lehetőség rejlik benne: kulturális útvonalak kialakítása, határon átívelő projektumok megvalósítása Románia és Szerbia között. A kisvasút vonala egy helyi érdekű örökség, az egykori sínek mentén különféle kulturális útvonalakat lehetne létrehozni, melyek segítségével nemcsak a kisvasút történetét mutathatnánk be, hanem a környék életét is, a múltban és a jelenben egyaránt. Számomra a legérdekesebb az a vonalrész és az a periódus, amely a Csekonics családhoz köthető. A jövőben a kiállítási katalógust szeretnénk kibővíteni, és könyv formájában kiadni. A könyvben, ahogyan a kiállításon is, a történelmen kívül nagy hangsúlyt helyeznénk a vasút építészeti örökségére és az abban rejlő lehetőségekre is.

* Egyéb tervek is vannak?

— A következő kutatási témám még nem kristályosodott ki teljesen. Szívesen folytatnám a Csekonicsok történetének kutatását, hiszen még a könyv megjelenése után is számos érdekes részletre bukkantam. De talán az évforduló miatt érdekes lenne kikutatni Torontál vármegye szerepét a millenniumi ünnepségeken, azaz 1896-ban. Nem mellékes az sem, hogy ez alkalomból a Csekonicsok is bemutatták zsombolyai uradalmukat a millenniumi kiállításon.

Dr. Szilágyi Mária eddig is sokat kutatott a magyarcsernyei község területén, és további tervei, ötletei is vannak. Sokat tett e vidék múltjának feltárásáért. Személyének szerepe vidékünkön kimagasló, munkájának fontossága pedig megbecsülendő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..