home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Idős kismamák
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Idős kismamák

Előbb a diploma, később a karrier, majd a házasság, a lakás, és csak utána jöhet a gyerek. Sokan azt gondoljuk, hogy ez az egyetlen és a legideálisabb út ahhoz, hogy szülőkké válhassunk. Hajlamosak vagyunk a gyerekvállalást egy kevésbé fontos vagy nehezebben megvalósítható dologként kezelni. Manapság világszerte egyre később szülnek a nők, és úgy tűnik, hogy nem csak átmeneti tendenciáról van szó.

A nők biológiai órája szerint a huszadik és a harmincötödik életév között a legjobb szülni, a nőgyógyászok véleménye ugyanis az, hogy ebben a szakaszban kiváló a hölgyek reprodukciós képessége, és a terhesség is minimális kockázattal jár.

Sok nő csak hosszú évek, évtizedek elteltével szembesül vele, hogy már nem lehet várandós. A legtöbben ebbe bele is nyugszanak, akadnak viszont olyanok, akik saját életüket kockáztatva is vállalják a szülést, akár hetven év felett is.

A romániai Adriana Iliescu hatvanhat évesen hozta világra első gyermekét. Iliescu mesterséges megtermékenyítéssel, petesejt-adományozás révén esett teherbe. Fiatal korában karrierje miatt nem akart gyereket vállalni. A most hetvenöt éves akadémikusról és a kislányáról, Eliza Mariáról közölt fotókon mintha egy nagymamát látnánk unokájával. Adriana a kilencéves kislánya mellé újabb gyermeket vállalna.

Rajo Devi Lohan hatvankilenc évesen hármas ikereket szült az in vitro (testen kívüli) megtermékenyítésnek köszönhetően. Az indiai nő férjével, Balával szerényen, földművelésből él, a beavatkozás költségeinek fedezésére pedig számos kölcsönt vettek fel. A kismamának várandóssága alatt egészségügyi gondok sorával kellett szembesülnie, orvosai pedig az abortuszt javasolták neki mint egyetlen túlélési lehetőséget. A jóslatok ellenére egészséges babáknak adott életet.

Omkari Panwar mindenáron fiú utódot szeretett volna annak ellenére, hogy már két felnőtt nő édesanyja, és unokái is vannak. A hetvenéves asszony szintén mesterséges megtermékenyítés útján esett teherbe. Férjével úgy döntöttek, hogy az összes ingóságuktól megszabadulnak, és jelzálogot vesznek fel a házukra, hogy ki tudják fizetni az orvosi kezeléseket.

Bhateri Devi évtizedeken át próbálkozott a teherbe eséssel, de sikertelenül. Amikor elérte a változókort, férjével azt gondolták, hogy soha nem lehet saját gyermekük, de később ők is a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek. A beavatkozásnak köszönhetően hatvanhat évesen három egészséges gyermekük született.

Patricia Rashbrook Anglia egyik legidősebb kismamája. A pszichiáterként dolgozó asszonynak első házasságából három gyermeke van, de második férjétől is szeretett volna kisbabát. Oroszországban kérelmezte az in vitro megtermékenyítést, majd hatvankét évesen egy kisfiúnak adott életet. A pár körülbelül tízezer fontot költött az operációra, és csak az ötödik próbálkozás után sikerült a várva várt megtermékenyülés.

Az amerikai Frieda Brinbaum és férje nagyon magányosnak érezték magukat, amikor felnőtt gyermekeik kirepültek a családi fészekből. Az orvosi kezeléseknek köszönhetően Fridea ötvenhárom évesen fiúgyermeket szült, és ezután még egy gyermeket szeretett volna. Legidősebb fia tiltakozása ellenére hatvanévesen fiú ikreket hozott a világra.

Az ügyvédként dolgozó Lauren Cohen hatvanöt évesen egy nála húsz évvel fiatalabb férfihoz ment feleségül, akit közös gyermekkel szeretett volna megajándékozni. Az amerikai nő egy kisfiút és két kislányt szült párjának, akivel boldog házasságban élnek. Lauren következő célja, hogy láthassa gyermekeit egyetemi diplomával a kezükben, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy sokáig éljen.


Termékenységi tényezők, melyek a kor előrehaladtával változnak:

tüszők száma: a kor előrehaladtával kevesebb életképes pete marad meg. Korai menopauza esetén a nő sokkal hamarabb kimerül, mint általában.
menstruációs ciklus: amint a nő közeledik a menopauzához, a menstruációs ciklusok rendszertelenebbek és rövidebbek lehetnek.
méhnyálkahártya: az endometrium (méhnyálkahártya) a kor előrehaladtával vékonyabb és kevésbé „vendégszerető” lehet egy megtermékenyített petesejt számára.
hüvelyi váladék: kevésbé folyékonnyá válik, és nem segíti az ondósejtek áramlását.
betegségek, melyek befolyásolják a szaporodási szervek működését: bizonyos betegségek károsíthatják a reprodukciós szerveket az idő múlásával, vagy súlyosbodhatnak, ha nincsenek megfelelően kezelve. Ilyenek például az endometriózis (amikor a méh belsejét képző szövet beágyazódik a méhen kívül) és a chlamydia (nemi úton terjedő betegség).
krónikus betegségek: bizonyos betegségek negatív hatással lehetnek a termékenységre.
súlyproblémák: a túlsúly és a kóros soványság is nehezítheti a teherbe esést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..