home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Idényzáró a vitorlásoknál
Tóth Tibor
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
Idényzáró a vitorlásoknál

A Palics Vitorlásklub tagjai minden évben kiválóan szerepelnek a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Ez az idén sem volt másként, hiszen az országos és a tartományi bajnokságon kívül a klub tagjai a romániai Balkán-bajnokságon is letették a névjegyüket.

A legnagyobb siker Boja Krisztina nevéhez fűződik, aki a Balkán-bajnokságon az optimista hajóosztályban 66 vitorlázó közül bronzérmet nyert a 12 évnél fiatalabbak kategóriájában, ezzel pedig megszerezte az egyetlen szerbiai érmet a romániai viadalon. Emellett három kategóriában is elnyerte az országos bajnoki címet, rajta kívül a Stevan Sedlak—Vjekoslav Futo-kettős is nyert egy aranyat a leggyorsabb, 470-es hajóosztályban. Kálmán Karolina az optimista hajóosztályban, a 12 évnél fiatalabbak mezőnyében bronzot nyert, csakúgy mint Tihomir Zakić a finn kategóriában és Fürsztner Bálint a laser hajóosztályban, a juniorok között. Boja a tartományi bajnokságon sem talált legyőzőre, rajta kívül aranyat nyert még Fürsztner (standard) és Boja István (finn), ezüstérmes lett Gergić Károly (standard) és Újvári Igor (finn), a dobogó harmadik fokára pedig Dubicsanac Attila (finn) állhatott fel.

— Kiváló idény végéhez közeledünk. Generációváltásra került sor, ezért sok fiatal versenyzőnk van, aki remekül megállta a helyét. Az eredmények az elvárásainkkal összhangban alakultak, az egyedüli kellemes meglepetés Boja Krisztina volt. A még nem egészen 12 éves hölgy minden szinten tarolt, nagyszerű idényt tudhat maga mögött. A hazai versenyek és a Balkán-bajnokság mellett versenyzőink néhány magyarországi regattán is hajóra szálltak, és Boja, Zakić, valamint Fürsztner remekül szerepeltek. Kiválóan együttműködünk a magyarországi klubokkal, szörfözőink pedig a magyarokon kívül főleg a csehekkel és a szlovákokkal tartanak fenn baráti kapcsolatot — összegezte az évet Gergić Károly, a Palics Vitorlásklub elnöke.

A klubnak jelenleg csaknem ötven tagja van, de ők nem mind versenyzők, hiszen vannak közöttük szabad idejükben vitorlázók, azaz szabadidő-sportolók is. Országosan húsz-egynéhány vitorlásklub működik, a palicsi pedig az élvonalba tartozik. A Palicsi-tó az ország egyik legjobb és legbiztonságosabb pályája, ahol a versenyzőket ideális körülmények fogadják: a víz nem túl mély, ha valaki felfordulna, néhány percen belül ki tud jutni a partra, és a versenyek megtartásához elengedhetetlen szél is gyakori vendég a tó felett. Így nem csoda, hogy Palicson évközben több rangos regattát is tartanak, mint amilyen például az optimista hajóosztály délkelet-európai bajnoksága vagy a városnap és a szüreti napok alkalmából szervezett verseny. A szörfözők országos bajnokságát is Palicson kellett volna megtartani a nyáron, de ehhez több napig tartó, erős szélre lett volna szükség, mely sajnos elmaradt. A verseny viszont minden valószínűség szerint nem marad el, hiszen jó szélviszonyok esetén — és erre egészen kedvezőek a kilátások — az országos bajnokságot még a hideg idő beállta előtt megtartják a Palicsi-tavon. A hajópark huszonöt hajóból és húsz szörfből áll, melyből néhány felújításra szorul.

— A hajóvásárlás mindig időszerű téma. Vannak 20-25 éves hajóink és 10-15 éves vitorláink is. Ha azt nézzük, hogy mi ezekkel versenyzünk, akkor az eredményeink még értékesebbek. Országos szinten még elvagyunk valahogy, az európai szintű versenyeken, Európa-kupákon azonban meglehetősen nagyok a régi és az új hajók, illetve vitorlák közötti különbségek. Két-három hajót kellene vásárolnunk, a régieket öt-hat új vitorlával felszerelnünk, és a sokéves kombinkat is fel kellene újítanunk. Fejlesztések és újítások nélkül még a környező országok versenyzőivel sem lehet lépést tartani. A vitorlázás nagyon drága sport, és még kis összegű támogatáshoz is nehéz hozzájutni. A várostól kapunk egy bizonyos összeget, azt viszont tudni kell, hogy a klubban mindenki önkéntes alapon, a sportág iránti szeretetből dolgozik. Természetesen nyitottak vagyunk mindenki előtt, aki vitorlázni szeretne, és bekapcsolódna a klub munkájába — mondta az elnök.

A klubban nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre. Nyaranta vitorlás- és szörfiskolát szerveznek, nemcsak kezdők, hanem haladók számára is.

— Az idén egy kicsit több figyelmet fordítottunk az utánpótlásra, két nyári tábort szerveztünk, egy kezdőt és egy felkészítőt. A tartományi sporttitkárságtól is kaptunk segítséget, ami nagyon sokat jelentett. A táborban 37 gyerek vett részt, akiket vitorlázni és szörfözni tanítottunk. A Palicsi-tó kiváló helyszín, hiszen rendkívül biztonságos, és az infrastruktúrája is megfelelő. Hárman edzősködünk a klubban: ketten a versenyzőkkel, én pedig a kezdőkkel foglalkozom. Szörfoktatás csak a mi klubunkban van, a többiben még szakképzett edző sincs — mondta Németh Lehel, a Palics Vitorlásklub edzője, szörfözője.

A nyári táborok lényege, hogy a gyerekek játékos szellemben sajátítsák el a vitorlázás alapjait. Egy idő után már látszik, kik azok, akikkel érdemes komolyabban is foglalkozni, akik elérhetik a versenyzői színvonalat. A többiek pedig megmaradnak a szabadidős vitorlázásnál, ami szintén fontos, hiszen a sport által egészségesebb életet élhetnek. A vitorlázni már tudó gyerekek egy része kipróbálja a szörfözést is, hiszen őket az extrém sportágak is érdeklik. A szörfözés a sovány, magasabb testalkatú gyerekeknek való, ők a leginkább esélyesek arra, hogy világviszonylatban is jó eredményeket érjenek el, de a klubban azokat is megtanítják szörfözni, akik testalkatuknál fogva nem pont a szörfdeszkára termettek. Németh Lehel az edzősködésen kívül versenyez is, több országos bajnoki címe mellett világ- és Európa-bajnokságokon is vett már részt.

— Az idén szüneteltettem a pályafutásom, egy versenyen sem indultam, mivel úgy gondoltam, nagyobb szükség van rám a klubban, többet segíthetek az utánpótlás nevelésében. A következő idényben szeretnék újra versenyezni, különféle megmérettetéseken indulni, ahogyan azt korábban is tettem.

A klubban rendkívül fontosnak tartják a folyamatos fejlődést, az állandó tanulást, ezért kapcsolatban állnak a balatonfűzfői szörfakadémia vezetőivel. Sok hasznos dolgot elsajátíthatnak tőlük, hiszen a néhány éve alakult akadémia már világbajnokot is kinevelt, versenyzői pedig a gyermekolimpián rendszerint az élmezőnyben foglalnak helyet. A tervekben egy közös edzőtábor is szerepel, ami azt sejteti, hogy az eddig is kiváló palicsi eredmények a jövőben még ennél is jobbak lesznek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..