home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Huszonöt millió forint támogatás a falugazdász-hálózat működtetésére
Tóth Lívia
2017.06.01.
LXXII. évf. 22. szám
Huszonöt millió forint támogatás a falugazdász-hálózat működtetésére

A vajdasági falugazdászok számára szervezett képzést Zentán a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ).

A rendezvény megnyitóján jelen volt Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke elmondta, a projektum célja, hogy a falugazdászokat felkészítsék a rájuk váró feladatok minél hatékonyabb ellátására. Óriási eredménynek számít -- hangsúlyozta, hogy sikerült bővíteni, és szinte az egész Vajdaság területére kiterjeszteni a hálózatot.

Az esemény folytatásában Tóth Katalin és Nagy Miklós átadták a falugazdászoknak azokat az eszközöket, amelyeket a Földművelésügyi Minisztériumtól kapott támogatásból vásároltak meg számukra.

A képzésen az alapvető falugazdász feladatok ismertetése mellett, az érintettek információkat kaptak az aktuális szerbiai támogatásokról, pályázatokról, megismerték a VASZ által létrehozott termelői adatbázist, de a tanfolyam csapatépítésre, kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére is alkalmas volt. A falugazdászok a következő településekről érkeztek: Magyarcsernye, Ada, Péterréve, Palics, Magyarkanizsa, Topolya, Zenta, Muzslya, Csóka, Szabadka.

A kezdéshez hasonlóan, a falugazdász képzés záró rendezvénye is nyilvános volt. Az összejövetelen jelen volt drSzilágyi Péter. nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pirityiné Szabó Judit,  a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Juhász Attila, vidékfejlesztéssel megbízott államtitkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Ótott Róbert, tartományi titkárhelyettes, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének 2006 óta minden évben szerepel a programjában a falugazdász hálózat működtetése. Ezen a téren a 2009-es év volt a legsikeresebb, amikor több mint húsz falugazdászt alkalmaztak, de a következő években forráshiány miatt jelentősen lecsökkent ez a szám. A későbbiekben a Földművelésügyi Minisztériummal és a Nemzetpolitikai Államtitkársággal együttműködve sikerült elérni, hogy a falugazdászoknak nem csak eszközöket, hanem fizetést is biztosítsanak. A VASZ szerint 25 falugazdász kellene ahhoz, hogy Vajdaság magyarlakta vidékeit teljesen lefedjék.

Dr. Szilágyi Péter, helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének célja egybecseng a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiájával, ami a szülőföldön való boldogulás és a jövő itthoni tervezése. 

— Ezért fontos, hogy a 62 tagszervezetet tömörítő szövetségük ilyen aktív, mert módjuk van még több falugazdász képzésére, elősegítve a termelők pályázatírási, szakmai továbbképzési és gazdálkodási lehetőségeinek a bővítését. Az idén 25 millió forinttal tudjuk segíteni a közös céljaink megvalósulását itt a Vajdaságban, és örömmel támogatjuk tíz vajdasági magyar falugazdász egész évi működését – jelentette be dr. Szilágyi Péter.

Juhász Attila államtitkár felszólalásában hangsúlyozta, a szerbiai Mezőgazdasági Minisztérium fontos partnereknek tekinti a gazdaszervezeteket tömörítő egyesületeket, asszociációkat.

Végül a falugazdászok aláírták a munkaszerződéseiket, majd újabb, a képzésükhöz tartozó előadást hallgattak meg.


Horváth Zsolt felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..