home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Huszonkét év után a Szuperligában
Tóth Tibor
2017.08.29.
LXXII. évf. 34. szám
Huszonkét év után a Szuperligában

A Temerin Asztaliteniszklub felnőttférfi-csapata az uzdini Unirea mögött a második helyen végzett az I. ligában, és ezzel huszonkét év után újra feljutott a Szuperligába.

Pető Imrével, a klub elnökével, Pető Zoltánnal, a csapat játékosával és a szintén temerini, de Ausztriában játszó Pető Zsolttal beszélgettem.

* A Temerin Asztaliteniszklub az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Milyen sikereket ért el a klub az elmúlt öt évtized alatt?

— Az asztaliteniszt a ’60-as években mostoha körülmények között kezdtük űzni Temerinben. Az évek során egyre gyarapodott a tagok száma, új gyerekek, új támogatók jelentek meg, a klub napról napra erősödött. Az első nagyobb eredményeket a ’70-es évek végén jegyezte az egyesület, amikor a női csapat előbb a vajdasági, majd a II. ligába jutott. A ’80-as évek elején, egészen pontosan 1982-ben pedig a csapat felkerült az I. ligába. Anyagiak hiányában egy évig maradt a legerősebbek társaságában. A ’90-es évek elején egy újabb generáció jelent meg, mely felkerült az akkor már Szuperligának nevezett, legmagasabb osztályba. A Temerin Asztaliteniszklub aranykorszaka 1990 és 1997 közé tehető, mivel a női csapat 1991-től 1995-ig zsinórban megnyerte a Szuperligát, de a férficsapat is stabil szuperligás volt abban az időszakban. 1997 után, a támogatók visszalépésekor, a klub hanyatlani kezdett, a játékosok külföldre igazoltak. A kitartó munkának köszönhetően saját nevelésű játékosainkkal újra felértünk a csúcsra, és a klub 50. születésnapján a férficsapat feljutott a Szuperligába — mondta Pető Imre, a Temerin Asztaliteniszklub elnöke.

* A férficsapat huszonkét év elteltével szerepelhet újra a legmagasabb osztályban.

— Négy évvel ezelőtt egy programot dolgoztunk ki, melyben előláttuk, hogy a férficsapatot feljuttatjuk a Szuperligába. Nagyon jó generációnk volt, mely a serdülők mezőnyében megnyerte az országos csapatbajnokságot. Úgy döntöttünk, hogy ezekből a gyerekekből négy év alatt megpróbálunk olyan szintű játékosokat nevelni, akik elérhetik a Szuperligát. A projektum része volt Pető Zoltán visszaigazolása Temerinbe, aki a férficsapatban való szereplés mellett a szakmai vezetésben is részt vesz. Az elképzelt programot egy évvel előbb, tehát három év alatt valósítottuk meg, hiszen a Pető Zoltán, Pero Tepić, Benkő Ákos, Orosz András, Nagyidai Zoltán alkotta együttes a 2016/2017-es idényben kiharcolta a Szuperligába jutást. A sorsdöntő mérkőzésnek a torontálvásárhelyi Spartacus elleni, 4:3-as győzelemmel zárult találkozó bizonyult, mellyel megnyílt a kapu a legmagasabb rangfokozat előtt.


Rengeteget tettek a temerini asztaliteniszért (balról jobbra): Pető Zoltán, Pető Imre és Pető Zsolt

* Mikor kezdték a felkészülést a szuperligás idényre?

— A felkészülés augusztus 1-jén kezdődött. Még mindig reménykedünk abban, hogy tudunk erősíteni. Egy belgrádi játékossal folynak még a tárgyalások. Szerbiai szinten már nagyon kevés a nagyon jó asztaliteniszező, felkészült játékossal pedig egyre ritkábban lehet találkozni. Bízunk benne, hogy meglévő játékoskeretünkkel bennmaradunk a ligában, és abban is reménykedünk, hogy fiatal tagjaink fejlődése töretlen marad.

* A férficsapat mellett női együttes is működik a klubban.

— A kezdetektől van női együttesünk is, ezt a hagyományt továbbra is fenntartjuk. Nagyon kevés fiatal lányt tudunk ösztönözni arra, hogy versenyszerűen foglalkozzon asztalitenisszel. Női csapatunk jelenleg a II. ligában szerepel. Anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé két szuperligás csapat versenyeztetését, ezért úgy határoztunk, amíg nem születnek új, temerini nagy tehetségek, addig a női együttesünk ebben a rangfokozatban fog szerepelni. A jelenlegi csapatból Orosz Nikolettet és Vegyelek Dórát emelném ki. Utóbbi a bácsföldvári Vojvodinával országos csapatbajnoki aranyat nyert a serdülők mezőnyében, előbbi vegyes párosban és női párosban is bronzot nyert az országos ifjúsági bajnokságon. A lányok nagyobb figyelmet érdemelnének, anyagi lehetőségeink azonban nem teszik lehetővé, hogy magasabb szintre fejlesszük a női csapatot — mondta Pető Imre.

Pető Zoltánt arra kértem, foglalja össze eddigi játékos-pályafutását.

— Temerinben kezdtem asztaliteniszezni huszonnyolc évvel ezelőtt. A serdülőválogatott után, első ifjúsági válogatott évemben a belgrádi Crvena zvezdába igazoltam, ahol első évben megnyertük a bajnokságot a Szuperligában. Ezután két évet az újvidéki Vojvodinában töltöttem, majd három évet Ausztriában. A belgrádi Partizan visszautasíthatatlan ajánlatát elfogadva a fekete-fehérekhez igazoltam, akikkel három év alatt kétszer is megnyertük a Szuperligát. Onnan újra a Crvena zvezdába kerültem, ahol újabb országos csapatbajnoki címet nyertem. Később szerepeltem a szabadkai Spartacusban, a Kikindában és a Versecben. Temerinbe két évvel ezelőtt jöttem vissza — ismertette eddigi pályafutása állomásait Pető Zoltán.

* Húzóembere voltál a feljutó csapatnak. Hogyan emlékszel vissza erre az idényre?

— Nagyon büszke vagyok a csapatra, mivel főleg temerini fiatalokból áll. Boldogsággal tölt el, hogy legfiatalabb csapatként teljesítettük a kitűzött célt. Nem lesz egyszerű a ligában való maradás, de ha fiatal csapattársaim tovább fejlődnek, és én is hozom a jó játékomat, akkor szerintem bennmaradunk a legmagasabb osztályban.

* Nemcsak játszol, hanem az utánpótlással is foglalkozol.

— Örömmel tölt el, hogy a gyerekek gond nélkül elfogadtak, és hallgatnak rám. A minikadétoktól az ifjúsági játékosokig nagyon sok jó sportolónk van, többen a válogatott keret tagjai is. Benkő és Tepić részt vett a portugáliai korosztályos Európa-bajnokságon, jövőre mindketten az ifjúsági mezőnyben kaphatnak helyet — mondta Zoltán.

Pető Zsoltot, az osztrák Walter Wels játékosát is az eddigi pályafutása ismertetésére kértem fel.

— Én is Temerinben kezdtem a pályafutásom, majd a Vojvodinába kerültem, ahol a bátyám játszott, apukám pedig az edzőm volt. Onnan azonban tizenhét-tizennyolc évesen a német Plüderhausenbe igazoltam, ahol Német Kupát és ETTU Kupát nyertem. Ezután két évet Linzben játszottam, majd Grazba, a Walter Wels együtteséhez kerültem. Osztrák csapatommal az elmúlt hét évben kupát és bajnokságot is nyertünk, valamint az ETTU Kupa elődöntőjéig is eljutottunk. Az idei csapatot egy belga és egy dél-koreai játékos, valamint jómagam alkotjuk. Negyedik emberünk osztrák, az edzőnk pedig magyarországi. Egy évet még biztos maradok ebben a csapatban.

* A szerb válogatottnak tagja voltál az elmúlt tíz évben, a düsseldorfi világbajnokságra azonban nem vittek ki.

— Ez már nem az első hasonló lépése volt a szövetségnek, hiszen a bakui Európa Játékokra sem utazhattam el, habár kiharcoltam a versenyen való részvételt. Ők elvárták, hogy induljak az országos bajnokságon, én sérülés miatt nem tudtam ezen részt venni, és egyéb elfoglaltságaim is voltak, amit ők nem akartak megérteni. Időközben a Szerbiai Asztalitenisz-szövetségben jelentős változások mentek végbe, így a következő Európa-bajnoksággal kapcsolatban már a listán szerepel a nevem, tehát visszatértem a válogatotthoz, ahol a helyem is van — mondta Zsolt.

* Imre, mit szólt a szövetség korábbi vezetőinek ezen lépéséhez?

— Fiaimnak gyakran nem adtak lehetőséget a válogatottban, annak ellenére, hogy kiharcolták a válogatottban való szereplés jogát. Ezeket a dolgokat nagyon nehéz megmagyarázni. Minden Belgrádban történik, mi pedig messze vagyunk a fővárostól. Zolit huszonegy-huszonkét éves korában, a legeredményesebb fiatal játékosként mellőzték a felnőttválogatottból, így nem utazhatott az Eb-re, majd ez később Zsolttal is így volt. Ezekre a lépésekre a mai napig sem kaptunk választ. Megpróbálunk napról napra jobban és eredményesebben játszani, és ezeket a negatív történéseket valahova félretenni — mondta Imre.

* Az utóbbi években az európai asztaliteniszben egyre több az ázsiai játékos. Mennyire jó ez az európai pingpongnak?

— Néhány kivételtől eltekintve Európában az asztaliteniszre nem tekintenek jelentős sportágként, Kínában viszont merőben más a helyzet. A munkához való hozzáállásuk kimagasló, rengetegen asztaliteniszeznek, a nagy mennyiségből pedig hamarabb kerülnek ki minőségi játékosok. A kínaiakat utolérni Európából, főleg Szerbiából, szinte elképzelhetetlen — mondta Imre.

— Én nem értek egyet azzal, hogy ennyi kínai játékos játsszon az európai válogatottak színeiben. Nagyon sok barátom van köztük, és nem is ők a bűnösök, de mi, európaiak, épp miattuk nem tudunk megnyerni bizonyos érmeket az Európa-bajnokságon. Két alkalommal épphogy lemaradtam az Eb-éremről. Mindkétszer európai válogatottakban játszó kínaiak akadályoztak meg ebben. Az Eb-érmekkel a birtokomban meghatározott életkor betöltése után járna a sportnyugdíj, ami nekem és a családomnak is biztonságot nyújtana — mondta Pető Zsolt.

A szuperligás idény szeptemberben kezdődik, a sorsolás eredménye egyelőre még nem ismert.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..