home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Húsz hónapig tartott a szűrési program
Tóth Lívia
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
Húsz hónapig tartott a szűrési program

Zenta községben befejeződött a mellrákszűrés első ciklusa — számoltak be az illetékesek a városházán megtartott sajtótájékoztatón. A vizsgálatot a Szerbiai Egészségügyi Minisztérium rendelte el, és az 50—69 éves nőket ölelte fel.

Az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, de mint a tumorok zöménél, ennél a típusnál is annál hatékonyabb a kezelés, minél korábban fedezik fel a betegséget. Ezért volna fontos, hogy a szűrővizsgálatok tömegesek legyenek. A statisztikák szerint egyébként Szerbia azok közé az európai országok közé tartozik, ahol a mell- és a méhnyakrákban elhalálozottak százaléka igen magas. 

A nagykikindai Közegészségügyi Intézet, a zentai önkormányzat, a helyi egészségház és kórház közreműködésével 2013. január 31-én kezdődött meg az a program, amelynek a húsz hónapig tartó első periódusa nemrégiben fejeződött be. Az eredmények összegzésében részt vett dr. Dragana Agustini, a nagykikindai Közegészségügyi Intézet igazgatója, dr. Surján Gusztáv, a zentai egészségház, dr. Vasas Mihály, a kórház igazgatója, dr. Tatjana Karać és dr. Milana Kragujević Kanazirov koordinátorok, dr. Dragica Pap Gopić, a zentai kórház radiológus főorvosa és mgr. Dragana Radonjić, a községi tanács egészségüggyel megbízott tagja.

A jelenlévők hangsúlyozták, örülnek neki, hogy a megszólított hölgyek felismerték ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét, és nagy százalékban jelentek meg a vizsgálaton. Ha a mellrákot korai fázisban diagnosztizálják, a gyógyítása sokkal sikeresebb, mint például a szívelégtelenségé.

Zenta községben az 50—69 éves korosztályba 3495 nő tartozik, a felkérés 92 százalékukhoz jutott el, 50 százalékuk pedig el is fogadta. A mammográfiai vizsgálatot 1459 személyen végezték el, 171 lelet lett pozitív, műtéti beavatkozásra 12 esetben volt szükség. 

Dr. Dragica Pap Gopić elmondta, az adat, hogy minden nyolcadik hölgy mellrákban szenved, riasztónak tűnik ugyan, de szerencsére egyre kevesebb a halállal végződő eset. Amíg a daganat kisméretű, egy centiméter alatt van, a betegség 90 százalékban gyógyítható.

— Ezért kell eljönni a mellrákszűrésre, de nem elegendő egyetlen alkalommal. A vizsgálatot kétévenként végezzük, így az új leleteket össze tudjuk hasonlítani a korábbiakkal, és észrevehetjük az esetleges elváltozást. A zentai kórházban a mammográfiai osztály 2002 óta működik, az eltelt több mint tíz évben tizenegyezer asszony járt nálunk, és a műtétek többségét a mi sebészeink is el tudják végezni. A mostani szűrési program azért is hatékony, mert a felvételeket nemcsak itt, Zentán, hanem Újvidéken is értékelik — hallottuk a doktornőtől, aki azt is megjegyezte, hogy a minisztériumi rendelet alapján a programba csak a zentai lakosokat vonták be, habár a kórház vonzáskörzete sokkal szélesebb, hiszen magyarkanizsai, törökkanizsai, csókai, adai, péterrévei betegek is nagy számban járnak hozzájuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..