home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Húsz év után először
Balázs Szilvia
2017.10.17.
LXXII. évf. 41. szám
Húsz év után először

​​​​​​​Megkezdődtek a szabadkai Népkör MMK nagytermének felújítási munkálatai.

Elsőre senki sem mondaná meg, hogy húsz éve nem lett újrameszelve a belső tér, ami csak annak köszönhető, hogy a dolgozók és a szakcsoportok is lelkiismeretesen, szépen dolgoztak, illetve jó házigazda módjára bántak a teremmel az elmúlt esztendőkben — állítja a vezetőség.

— A „nagyon nagy” felújítások csak a vágyaink között szerepelnek, mert mi csak lassan, lépésről lépésre haladhatunk — mondja dr. Takács Márta, a Népkör elnöke. — Két éve tettünk egy ilyen lépést, melyet nagyon jelentősnek tartunk, ez pedig a tető felújítása volt. Ennek a beruházásnak köszönhetően tudunk most egy kicsit tovább is „mozogni” és a belső tér felújításán is gondolkodni. A díszterem a Népkör újranyitása, azaz 1995 óta nem lett felújítva. Volt időnként egy kis parkettacsiszolás, de meszelés például sosem. Hát most ez kerül sorra.

Az október 9-én megkezdett munkálatok miatt a rendezvényeket át kellett szervezni, azaz amit lehetett, azt előrehoztak. Viszont november 21-éig be szeretnék fejezni a felújítást, hogy a karácsony előtti, ádventi programokat már a nagyteremben tarthassák meg.

— Az elsődleges célunk most az volt, hogy jusson pénz a nagyterem újrafestésére és a karbantartási munkálatokra — mondta Polyákovity Izabella, a Népkör munkatársa. — Ezenkívül pedig majd addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Azaz, ha jut rá pénz, akkor a vizesblokkokat is felújítjuk, és más munkálatokat is elvégzünk majd, de hangsúlyozom, hogy a cél most a nagyterem rendbetétele volt, és erre sikerült megteremtenünk a szükséges anyagiakat.

— Az itt dolgozók, az ide járó gyerekek jó házigazda módjára bántak a teremmel, talán ezért sem annyira látványos, hogy 1995 óta nem volt újrameszelve — mondja az elnök asszony. — Időről időre sor került befektetésekre, folyamatos volt a műszaki karbantartás, illetve a kisebb javítások. Ezt kellene most valahogy integrálni, egybeolvasztani.

— Megpróbáljuk minél energiatakarékosabbá tenni a nagytermet, hiszen rengeteg izzó, fényforrás van bent. Ezeket eddig egyesével cserélgettük, ha erre szükség volt, mert másképp nem lehetett — teszi hozzá Izabella. — Most megpróbáljuk az összes izzót energiatakarékosra váltani, ezzel is csökkentve a villanyszámlát.

      A Népkör vezetősége már azzal a gondolattal is eljátszott, hogy mi lenne, ha egyszer kifognának egy aranyhalat, mely teljesítené egy kívánságukat az egyesülettel kapcsolatban. Izabella pontosan tudja, mire is van szükségük.

— Néhány évvel ezelőtt korszerűsítettük a fűtést új gázkazánokkal, viszont az épület nincs szigetelve. Pedig a fűtési költségeken sokat megtakaríthatnánk, ha lenne szigetelés, ha akár csak az ablakokat, az ablak körüli részeket kicserélhetnénk, illetve rendbe hozathatnánk. Ezek az ablakok már több mint húszévesek, a maiak viszont már légáteresztés-mentesek, jó lenne ilyenekre cserélni a mostaniakat. Csakhogy sajnos szembe kell néznünk azzal, hogy erre most nincs lehetőségünk, ezért a már meglevő lehetőségekből igyekszünk kihozni a legtöbbet. A mostani felújításra a Magyar Nemzeti Tanács néhány évvel ezelőtt kiírt pályázatán nyertünk pénzt, mely most került hozzánk. Ezért kezdtük meg október 9-én a munkálatokat. Amíg tartanak — ahogy az elnök asszony is említette —, a nagytermet nem lehet használni, viszont igyekeztünk úgy megszervezni a mindennapokat, hogy ennek senki se lássa kárát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..