home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Húsvétig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka
Tóth Lívia
2018.03.20.
LXXIII. évf. 11. szám
Húsvétig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

A felújítás alatt álló budapesti Szépművészeti Múzeum egyik legszebb részének, a Román Csarnoknak a renoválása már befejeződött. Noha az intézmény csak októberben nyit újra, 2018. március 15-e és április 2-a között bárki ingyenesen megtekintheti a lenyűgöző szépségű, hetven évig lakat alatt tartott épületrészt.

A Szépművészeti Múzeumot 2015. február 16-án zárták be, és a tervek szerint ez év januárjában kellett volna ismét megnyitnia kapuit, de ezt az eseményt október végére halasztották.


MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

A múzeum földszintjén a Román Csarnokot eredetileg a román stílusú, középkori gipszmásolatok bemutatására szánták. A hatalmas oszlopokkal és pillérekkel tagolt tér festészeti dekorációját Reissmann Károly Miksa és Glaser János végezte 1903-ban és 1904-ben. A második világháború alatt azonban a terem megsérült és beázott, a felújítása elmaradt, és egészen a közelmúltig raktárként funkcionált.

A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét idéző csarnokban a mintegy 2500 négyzetméternyi falfestmények helyreállításán 70 restaurátor dolgozott. Emellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint világítási rendszert is kapott.


MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

A Román Csarnok április 2-áig, mindennap 10 órától (az utolsó csoportot 17 órakor engedik be) ingyenesen látogatható. A múzeum honlapjáról megtudhatjuk, hogy időpontot nem lehet foglalni (csoportoknak sem), és tárlatvezetésről sem gondoskodnak.

Aki Budapesten jár, és ha ideje is engedi, ne hagyja ki ezt a programot, mert ha most lemarad, akkor valószínűleg október végéig várnia kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..