home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Humánum és művészet
Gyurkovics Virág
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Humánum és művészet

A Szabadkai Kikelet Művésztelep 3 éve — Az érzékenységnek, mely a világ apró történéseinek meglátásához és megértéséhez egyaránt szükségeltetik, ezer arca van. Az ébredés jeleinek észrevétele, illetve e jelek kifejezése éppúgy közéjük tartozik, mint a szükség felismerése, mely a segítségnyújtás alapfeltétele.

Az emberi és alkotói érzékenység közelsége a bizonyítéka annak, hogy a humánum és a művészet egymástól nem is annyira távol álló fogalmak.

A Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezete immár harmadik éve szervezi meg alkotótáborát, melyet jótékonysági céllal hívtak életre többek között dr. Siniša Trajković, az egyesület tikára és Kerekes Sándor KeS festőművész, művészeti vezető közreműködésével. A Vöröskereszt az idén május végén mintegy huszonöt alkotót hívott meg. A hazaiakon kívül Csehország, Magyarország és Románia művészei fogadták el az együtt alkotásra szóló meghívást, a jelen alkotó generációinak széles skáláját mutatva.

A művésztelep a Szabadkai Kikelet címet viseli, hiszen a tavasz szimbóluma nem csupán az ébredő természetre, de az alkotók nyitottságára is utal. Az otthon melegébe bújós, fázós hónapok után a szép idő az embereket lelkük kitárására ösztönzi. A hely, ahol a művész alkot, meghatározza a munka menetét, hangulatát, és ahogyan a természet is érezteti a hatását a műveken, a város szívében való festésnek is megvan az eredménye, így például a szabadkai szecesszió vagy az urbánus motívumok is fel-felbukkannak az itt készült alkotásokon. Másnál színekben, hangulatokban, korábban nem alkalmazott technikákban, új motívumokban, témákban jelenik meg a frissesség.

Az elmúlt három év során az alkotók mintegy 150-200 munkát adományoztak a Vöröskereszt szabadkai szervezetének, mely a képek eladásából befolyó összeget jótékonysági célokra fordítja majd. Az eddigi művésztelepek alkotásaiból az újonnan megnyílt Art Porta Szabadkai Művészeti Szalon Városi Galériában mutattak be egy válogatást. A galéria kurátora, Molnár-Csikós Virág ugyanis fontosnak tartja, hogy a Szabadkán megtartott alkotótáborok termését még frissen a közönség elé tárják.

Ahogy Kerekes Sándor is fogalmazott, mindenki úgy segítsen a rászorulókon, ahogyan tud. A művészek — noha maguk is sokszor mostoha körülmények között alkotnak — ezzel tudnak hozzájárulni a világ jobbá tételéhez, de ez csak a munka egyik fele. A másik feléhez a polgárokra is szükség van, azokra a jómódúbb egyénekre, akik a műalkotások megvásárlásával kivennék a részüket a művészi mecenatúrából, illetve a rászorulók megsegítéséből.

A Szabadkai Kikelet Művésztelep kiállítása július 15-éig látható a városháza előcsarnokában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..