home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Humanitárius katasztrófa?!
Tomek Viktor
2015.08.07.
LXX. évf. 31. szám
Humanitárius katasztrófa?!

A múlt héttől tizenkét százalékkal drágább az áram, erkölcsi okokra hivatkozva Aleksandar Vulović, a Szerbiai Állami Szerencsejáték igazgatója benyújtotta lemondását — tudják, a lottóbotrány. Mindezt ellensúlyozva Aleksandar Vučić, az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy minden szerbiai nyugdíjas időskori juttatását megemeli (talán visszaadja azt a pénzt, amelyet elvett).

Hamarosan választások lesznek, és ilyenkor muszáj a választók kedvében járni, főleg, hogy az országban a legmegbízhatóbb szavazók éppen a nyugdíjasok. Érthető, hogy kedvezni kell az időseknek, mert lassan más választók nem is lesznek Szerbiában, a munkaképes polgárok elvándorlásának intenzitása ugyanis sajnos nem csökken.

Mindeközben folyamatosan érkeznek az országba a migránsok, menekültek. A lakosok közül sokan a Magyarország déli határövezetében felhúzott kerítéstől várják a megoldást. „Talán más útvonalat választanak” — ez a legfőbb érv. Persze addig, amíg a GPS-t — melyet a legtöbb migráns magával hord — nem állítják át, addig az áradat nem szűnik meg. Egy-két hónap biztosan kell hozzá, hogy új útvonalakat keressenek. Ezt a kis időt meg valahogy kibírjuk. A másik lehetőség a menekültek itt tartása, a társadalomba való integrálása lenne, velük pótolhatnánk a hiányzó munkaerőt. Valóban hiányoznak ugyanis a szakemberek, és ezt a saját bőrömön is tapasztaltam. A minap eldugult a mosogatóm alatti lefolyó. Mindent bevetettem, de a gondot nem sikerült megoldani, úgyhogy kénytelen voltam a vízvezeték-szerelőnkhöz fordulni. Néhány kicsengett telefonhívás után érkezett tőle egy SMS, hogy Németországban van, és egy jó ideig nem jön haza, úgyhogy most nem tud segíteni. Hát, nem volt mit tenni, valahogy megoldottam.

Egyébként a sokszor jól öltözött menekültek némelyikénél valóban van GPS navigációs készülék. Nemrég a szabálysértési bíróság egyik alkalmazottjával beszélgettem, és ő mondta, hogy a menekültek többsége GPS-t használ, sőt megtörtént, hogy az afgán menekültek egyike-másika még azt is elmondta: a készüléket az Egyesült Államok hadseregétől kapják. A térképen állítólag azok a helyek is meg vannak jelölve, ahol a legkönnyebben át lehet jutni a határon. Ha nem a saját fülemmel hallom, akkor csak legyintek egyet, mondván: még egy szórakoztató összeesküvés-elmélet.

Üzenjük a GPS-osztogatóknak, hogy tessék idejében frissíteni a térképet, különben humanitárius katasztrófa veszélye fenyegeti Észak-Bácskát. Naponta több ezer menekült (csak Magyarkanizsán naponta ezerötszáz) érkezik térségünkbe, nem nehéz kiszámolni, hogy ha csak egy hónapig nem tudnak továbbmenni, és itt rekednek, akkor hány ezer embert kell majd ellátni, szinte semmilyen segítségből. És a nyárnak, a meleg időnek is vége lesz egyszer.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tomek Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..