home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Hullámverések
Talpai Lóránt
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Hullámverések

Akadályvétel felemás eredménnyel — Az árvíz sújtotta területek politikai színezete

Akadályvétel felemás eredménnyel

Egy természeti katasztrófa pillanatok alatt írja át a mindenkori kormányok és kormánytisztviselők terveit, elképzeléseit. Főként abban az esetben érinti érzékenyen az ország vezetőségét egy földrengés, egy szélvihar vagy jelen esetben egy árvíz, ha vadonatúj kormányzatról van szó. Igazán még a hivatalukba sem költöztek be a miniszterek, azonnal rendkívül súlyos, számos esetben megoldhatatlan gonddal kellett szembesülniük. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az árvíz villámgyorsan helyreállította némely politikus realitásérzékét. Mindez azt jelenti, hogy a hiú ábrándok kergetésének és a túlzó politikai terveknek továbbra sincs itt az idejük. Még meg sem száradt a pecsét bizonyos miniszterek kinevezésén, a miniszterelnök máris felmondással fenyegeti őket a kialakult árvízhelyzet felkészületlen kezelése miatt. Aleksandar Vučić állítólag jó néhány politikussal elégedetlen. Ha ez így van, és valóban megköszöni néhány magas rangú beosztottjának a munkáját, abban az esetben elmondható, hogy a kormánykinevezettek egy része már az első akadállyal sem tudott megbirkózni. A sajtó jelenleg azt a névsort próbálja felállítani, avagy azokat a minisztereket megnevezni, akiknek túl magas volt az árvíz állította léc. Elsőként Velimir Ilić rendkívüli helyzetekért felelős tárca nélküli miniszter neve hangzott el. A közvélemény ugyanis rendkívül furcsának találja, hogy pontosan azt a felelős személyt nem lehetett látni a bajba jutott térségekben, legalábbis az árvíz első napjaiban, akinek a mentés, illetve az elhárítás az első számú feladata. De nem jól vizsgázott Tomislav Nikolić államfő sem, bizonyos információk szerint ugyanis pálinkafőzéssel és lakomával múlatta az idejét az árvíz idején. 

Az árvíz sújtotta területek politikai színezete

Amíg a sajtó egy része a kormányon belül keresi a mulasztások felelőseit, addig Aleksandar Vučić kormányfő bizonyos ellenzéki önkormányzatokra mutogat. Ki szeretné ugyanis vizsgáltatni az ügyészséggel, hogy nem került-e sor törvénytelenségekre. „Felettébb érdekes, hogy véletlenül éppen olyan településeken alakult ki súlyos helyzet, amelyeken nem a Szerb Haladó Párt van hatalmon. Például Obrenovacon, Krupanjban, Loznicában és Valjevóban” — állapította meg Vučić. Bár a kormányfő azt is hozzátette, hogy most nincs helye és ideje a bosszúálló viselkedésnek, mindenesetre már a felelősség ilyen módon való felvetése is jelzi, hogy súlyos mulasztások történtek. Obrenovac polgármestere villámgyorsan reagált Vučić kijelentésére. Szerinte alaptalanok azok a vádak, hogy nem figyelmeztették idejében a lakosságot az árvízveszélyre. „Mindent megtettünk a város megvédéséért, de ekkora árhullámmal szemben esélytelen volt a küzdelem” — jelentette ki a polgármester. Egyelőre mindenki hárítja a felelősséget, de valószínűleg rövidesen ki fog derülni, hogy melyik fél nem mond igazat. Obrenovac esete kapcsán sok minden gyanús. Valakinek ugyanis hibáznia kellett: vagy a kormány vagy pedig a helyi vezetők hagyták elúszni a várost. Az országos meteorológiai intézet — három nappal a bekövetkezett katasztrófa előtt — jelentést adott ki, amelyben bőséges csapadékra és a folyók vízszintjének növekedésére, illetve a folyók áradásának várható időpontjára figyelmeztette az érintett településeket, közöttük Obrenovacot is. A várost azonban mégsem evakuálták. Belgrád főpolgármestere például még a katasztrófa napján is arra szólította fel a helyi lakosokat, hogy maradjanak otthonukban. A kormány és a város polgármestere egyelőre határozottan tagadja azokat a vádakat, amelyek szerint egészen egyszerűen feláldozták a várost azért, hogy Belgrádot megmentsék az áradástól.               

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..