home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hová tűnik el a pénzük?
Tomek Viktor
2010.03.03.
LXV. évf. 9. szám

Szabadkán összesen három helyi közösség területén fizetnek a polgárok helyi járulékot, ezek közül az egyik az újfalusi. Az idén első alkalommal szervezték meg az Újfalu helyi közösség napját, amelynek vendégei azok a közintézmények, vállalatok voltak, amelyek tevékenyen is részt vállaltak a közösség...

Szabadkán összesen három helyi közösség területén fizetnek a polgárok helyi járulékot, ezek közül az egyik az újfalusi. Az idén első alkalommal szervezték meg az Újfalu helyi közösség napját, amelynek vendégei azok a közintézmények, vállalatok voltak, amelyek tevékenyen is részt vállaltak a közösség életében. Az ünnepségen a fent említettekkel együtt a rendőrség képviselői is részt vettek, s Bašić Palković Lajčo, a helyi közösség közgyűlésének elnöke beszámolt arról, hogy az utóbbi időben nagyon sok roma származású vásárolt házat a helyi közösség területén, számuk megsokszorozódott, s a problémák, a lopások, a különböző bűncselekmények száma is megnövekedett.
- Az autólopásoktól kezdve a házak megrongálásáig minden előfordult már nálunk - tette hozzá Palković.
Az elmúlt évek beruházásait kizárólag a polgárok által befizetett helyi járulékból tudták fedezni.
A helyi közösségben 2001 óta fizetik a helyi járulékot, s a befolyt pénzösszeggel egy ideig a helyi közösség rendelkezett.
- A probléma akkor kezdődött, amikor 2007-ben egy köztársasági határozatra hivatkozva központosították a befizetéseket, tulajdonképpen máról holnapra a város megszüntette a számlánkat. Elveszítettük az ellenőrzést a pénz fölött, és ezt mi nem tudjuk elfogadni, írásos panasszal fordultunk az illetékesekhez - fogalmazott az elnök. A helyi közösség területén körülbelül 4500 háztartás van, és átlag 600 dinár adót fizetnek a polgárok. Abban az időben, amíg a rálátásunk volt a pénzekre, évi szinten mintegy 2 millió 800 ezer dinár folyt be, jelen pillanatban ez az összeg - a város számítása szerint - 500-600 ezer dinár. A helyi közösség vezetősége részéről jogos a gyanú, hogy a pénz nem a megfelelő helyre került. Ez a megállapítás annál inkább helytálló, mert az utóbbi időben nagyon kevés beruházás történt a helyi közösség területén. Sok helyütt a szennyvízelvezető, a vízhálózat sincs kiépítve, az utak jelentős része földút.
- Az említett 500-600 ezer dináros összeg elfogadhatatlan számunkra, hiszen ha mindez igaz, akkor ennek értelmében a lakosságnak mindössze 25 százaléka fizeti a járulékokat, és tudvalevő, hogy Szabadkán körülbelül 88-90 százalékban tesznek eleget a polgárok adófizetési kötelezettségeiknek - fogalmaz Basić Palković, hozzátéve, hogy a helyi közösség függ a város vezetőségétől, amelynek már régóta nincs pénzügyi terve. A fent említett problémákon kívül egy kerékpárútra is szükségük lenne, hiszen a Bajai úton évente több halálos baleset is történik.
Az elmúlt években történt beruházásokról Szalma Baksi Zsuzsannát, a helyi közösség tanácsának elnökét kérdeztem. Elmondta, hogy a 4 százalékos helyi járulékot 2016-ig fizettethetik meg a polgárokkal.
- Tavaly jelentős beruházás történt a helyi közösség területén, mintegy 20 millió dinár értékben. Megegyeztünk a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalattal abban, hogy amíg nem építik ki a 2-es vízgyűjtőt, ideiglenesen fektetjük le a szennyvíz- és vízvezetékcsöveket. Ezt a munkát három utcában végeztük el, és ha megépül az említett vízgyűjtő, akkor már a polgárok is rácsatlakozhatnak?????????????????????????????. A helyi járulékból befolyt összegből tavaly négy út kapott aszfaltburkolatot. Emellett az utcák rendszabályozását is megindítottuk - mondta a helyi közösség tanácsának elnöke, majd hozzátette, hogy a rendszabályozás az előfeltétele annak, hogy egy utcában elkezdjék a nagyobb infrastrukturális beruházásokat. Jurca József, a Városépítési Igazgatóság korábbi irányítója a vezetőség szerint jelentős összeget fektetett be ennek a problémának a megoldásába. A helyi közösség az idén további két utcában szeretné megoldani a szennyvízelvezető kérdését, a vezetőség véleménye szerint a pénzt - ami felett már sajnos nem rendelkeznek - most kellene elkölteni, mert félő, hogy az idő előrehaladtával annak reális értéke csökkenni fog. Emellett további három utca van előirányozva aszfaltozásra.
Ubori László, a helyi közösség közgyűlésének alelnöke elmondta: attól tartanak, hogy az Újfalu lakossága által befizetett adót máshol költik el, úgy tűnik, hogy politikai okok miatt egyeseknek nincs érdekében az, hogy ezt a városrészt fejlesszék.
A helyi közösség vezetősége nemcsak pénzügyekkel foglalkozik. A gyerekekre is nagy hangsúlyt helyeznek, a Széchenyi István Általános Iskolával közösen rendszeresen szerveznek közös programokat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..