home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hosszú út hazafelé
Gyurkovics Virág
2016.02.22.
LXXI. évf. 7. szám
Hosszú út hazafelé

Új lemez, új hangulatok, új történetek. Vagy talán nem is annyira újak, csak új köntösben vannak. Érzelmek a múltból, melyek hosszú utat jártak be, míg végül egy-egy zeneszámban sikerült összpontosítani őket, akárcsak maga az alkotójuk, aki most egyetlen albumba rendezte mindazt, amit a zene és ez iránt a műfaj iránt táplál.

San Laurentino, azaz Talpai Lóránt hetilapunk munkatársa. Az elektronikus zene iránti szenvedély már a ’80-as, ’90-es években magával ragadta a kishegyesi fiatalt. Valamennyi zenei korszakot végigkövette zenehallgatóként, majd húsz évvel később ő maga is alkotásba kezdett. Az egyik kedvenc stílusában (deep house) kezdett komponálni, ami a visszajelzések szerint is a lehető legjobb választás volt a részéről. Kitartó munkája eredményeként külföldi kiadók kezdtek érdeklődni a lemezei iránt. New York, Chicago, London, Frankfurt és Madrid után most Manchesterben adták ki a nyolcadik lemezét.

Maga az elektronikus zene az elmúlt két-három évtizedben forradalmon ment át. Az interneten terjedő, töménytelen mennyiségű zene, illetve a lemezkiadók által szenvedett hátrány, mely a zenék terjesztésében érezteti hatását leginkább, végül letisztult, és egy minőségi határvonalat húzott a szcénán. Az egyik oldalon ott van az internet által kínált dömping, a másik oldalon pedig azok az albumok, amelyek elérték a magasra tett lécet, a kiadók érzékeny színvonalát. A lemezkiadás magas költségei ugyanis nem engedik meg a mértéktelen tömeggyártást, így ahhoz, hogy valakinek 12”-es vinillemezen jelenjen meg a zenéje, mindenekelőtt minőséget kell produkálnia, de egyedinek és újszerűnek is kell lennie. San Laurentino a zeneszeretetének és az alázatának köszönhetően olyan kiadókhoz jutott el, amelyek zenéjén felnőtt, mígnem végül maga is bekerült a zenei köztudatba.

 

Lemezei világszerte a legjobb kritikát kapják. Az egyik korábbi lemez, a 2012. évi Forbidden Fruit című album legfelkapottabb zeneszámát, a Somewhere Under The Stars című dalt az év dalának is megválasztották. Európa-szerte világhírű klubokban játsszák, óriási sikerrel.

 

A legújabb, First Love című lemez január közepén jelent meg az Egyesült Királyságban, az Amicionado lemezkiadónál, mely a hangulatos Baleár-szigetvilág zenei hangzását felelevenítő downtempo, nu-disco és deep house kiadványairól ismert. Ebbe a hangzásvilágba illeszkedik tehát bele a First Love album is, melyet a kiadó két tulajdonosa, Richard „Moonboots” Bithell és Jason Boardman azoknak ajánl, akik szeretik a dallamos, a spirituális és az egy kissé nosztalgikus modern, elektronikus zenét.

 

Az albumon található szerzemények — First Love, Back To The Stars, Long Way Home és Amici — a dallamok segítségével történeteket mesélnek és életérzéseket tárnak fel. Valójában az érzelmek összetettsége az, ami a zenehallgatás által a befogadóban összpontosul. Kétségkívül mérföldkő ez a válogatás.

 

Aki kíváncsi az új albumon szereplő zeneszámokra, az lejátszhatja őket egy virtuális lemezjátszón, a Deejay.de oldalán. A First Love című zenei kiadvány a világ számos nagyvárosában megtalálható a lemezboltok polcain. Megvásárolható például Londonban a Phonica, Manchesterben pedig a Piccadilly lemezboltban, de kapható Los Angelesben, San Diegóban, Sydneyben, Tokióban, Kiotóban, Berlinben, Hamburgban és Budapesten is. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..