home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Horogra akadt egy izgalmas nyári kaland
Fehér Noémi
2018.08.03.
LXXIII. évf. 30. szám
Horogra akadt egy izgalmas nyári kaland

Vakáció a Népkörben

Amint az ember belép a kapun, olyan érzés keríti hatalmába, mintha egy teljesen másik világba érkezett volna. Vidám népzene, hangulatos, fából készült játékok és persze az elmaradhatatlan, kacskaringós betűkkel díszített Népkör felirat. Egy olyan helyre csöppenünk, ahol mindig mindenki vidám, a napok pedig játékkal, énekléssel és rengeteg nevetéssel telnek. A legjobb az egészben, hogy a gyerekkacaj őszintén cseng.

Az Aranykapu Vakációra nagycsoportos óvodásokat és kisiskolásokat várnak, a foglalkozások július 16-ától augusztus 10-éig minden hétfőn, szerdán és pénteken 9-től 13 óráig tartanak. Előzetes bejelentkezéssel bármely kis lurkó élvezheti a színes programokat, kreatívkodhat, ismerkedhet, illetve közel kerülhet a népzenéhez.

— Az Aranykapu Játszóház tavaly ünnepelte fennállásának 10. évét. Majdnem az elejétől fogva, tehát már hét éve működnek az Aranykapu Vakáció eseményei — mesélte Bodrogi Hajnalka, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ programkoordinátora. — A népkörös vakáció minden évben nagyon nagy népszerűségnek örvend. Az volt a célunk, hogy a nyári szünetben, amikor a gyerekek szabadok, egy kis segítséget nyújtsunk a szülőknek, valamint a kicsiknek, tartalmas és vidám szünetet felkínálva. Szokásunkhoz híven a Népkör csapata főként a népi hagyományokra alapozva építi fel a tevékenységét. Az Aranykapu Játszóház vakációfelelősei tartalmas menetrenddel készülnek, mely több héten át tart.

Béres Szinita osztálytanító, egyetemi hallgató, néptáncoktató és a rendezvény egyik szervezője. Ő ismertette velünk a foglalkozások ütemtervét.

— Az első napon Lévay Zsófiával nemezeltünk, most pedig gyöngyöt fűzünk Ökrös Csillával. Lesznek emellett Peekaboo angol nyelvű foglalkozások Gogolák Bencsik Nórával, és igyekszünk minél több ügyeskedő kézműves-foglalkozást szervezni, például csuhébabát készítünk Fenyvesi Margittal. Ellátogatunk a Vajdasági Magyar Folklórközpontba, ahol Raj Rozáliával kézműveskedünk, valamint betérünk a városi könyvtárba is, ahol a gyerekek megnézhetnek egy interaktív bábelőadást, itt a főszereplők mi magunk leszünk. Ezenkívül a Pannon Rádióba is elmegyünk, hogy betekintsünk a kulisszák mögé. A tavalyi vakáción nagy sikert aratott, ezért az idén is bevezetjük a gyerekeket a gasztronómiába, fánkot és barátfülét fogunk készíteni, ezt mindig sokan várják, mert rengetegen vannak, akik szeretnek sertepertélni anyu körül a konyhában. Július 27-én megtartjuk az Aranykapu Olimpiát — ez olyan ügyességi játékokat takar, amelyekben a legkisebbek is részt tudnak venni. Tervben van egy olyan nap is, amikor a mézről beszélgetünk: a méhészettől egészen a termék boltba kerülésének pillanatáig, ebben Göblös Balázs méhész fog segíteni nekünk. A vakáció utolsó hete csak a Népkörről szól majd. A gyerekek megismerkedhetnek a színészettel Greguss Zalán közreműködésével, illetve a néptánccal meg a néphagyományokkal is, viseletbe fogjuk öltöztetni őket, népi gyermekjátékokat játszunk. Az Aranykapu Vakáció utolsó napján pedig ellátogatunk a Furioso élményparkba, ez nálunk már hagyománynak számít, a gyerekek ott lovagolhatnak, trambulinozhatnak, lovas kocsival járják majd be a környéket, és ismerkednek a természettel.

Ez a néhány nap elsősorban a gyermekek szövegértését, képzelőerejét, figyelmét, kézügyességét, beszédkészségét, önbizalmát és kifejezőképességét fejleszti — játékos, éneklős módon. Célja, hogy a kicsik már fiatalon megtanulják, hogy természetes anyagokból mennyi csodálatos, élénk dolgot lehet készíteni, illetve hogy megismerjék őseik szokásait, hagyományait, játékait. Az itt létrejött alkotásokat a fiatalok hazavihetik, hogy megmutassák a szüleiknek, és ahogy a honlapon áll: bevonják őket az aktuális témakörbe.

— Már az előző években is eljöttünk. A legjobb a kézműveskedés, már csináltunk labdát és karkötőt, továbbá a halászós játék meg a táncolás is nagyon jó — mondta egyetértően Szabó Batancs Amélia, Szegedi Csorba Gábor, Pletl Olivér, Pletl Emese és Gerstmayer Emma. Nem kellett sokat várni, már szaladtak a kis favájdling köré, melyben halak úszkáltak. Nem kell megijedni, nem igazi pontyok vártak a gyerekekre — vagy mondhatjuk azt, dehogynem! Csak egy kis képzelőerő kellett, amikor a pecabotok zsinórja belelendült a vízbe. Mindenki árgus szemmel figyelte, hogy melyik kis horgász fog ki több halacskát. A tekepálya is népszerű volt. Itt is versenyre gurított mindenki, a nyertes pedig az lett, aki egy gurítással a legtöbb bábut ledöntötte.

A sok játék közben lassan elérkezett az uzsonna ideje. A gyerekek eleinte egy kicsit megszeppenve, majd egyre felszabadultabban majszolták a lekváros kenyeret, lassan az egész asztal együtt beszélgetett, és a felügyelőket is bevonták.

Az Aranykapu Játszóház csapatával még találkozhatunk a nyáron, amikor az Etnopolis már jól ismert kültéri játszótere augusztus 22-én megnyitja kapuit.

Nagyon örültünk, hogy elmehettünk, és betekintést nyerhettünk a népkörös Aranykapu Vakáció élménnyel és kacagással teli programjába. Reméljük, sikerül felkelteni mások érdeklődését is — irány a nyári vakáció!


Szakáll Edina felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..