home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hoppá!
Roncsák Alexander
2017.05.05.
LXXII. évf. 18. szám
Hoppá!

Még jól tartotta magát a zöld szökőkút. A kék pedig fiatalos hévvel buzdította táncra a vízcseppeket. Kinek a zöld, kinek a kék tetszett jobban. A gyerekek ezt is, azt is megrohamozták.

A néhány éves rokon kisfiú először látott szökőkutat. Percekig csak nézte, nézte. Hol gyanakvóan, hol kíváncsian: „ez mi ez?” Végül huncut mosoly kíséretében felnézett az anyjára, és felkiáltott: „hoppávíz!”

Ez a történet a közelmúltban többször is eszembe jutott.

Például csőtöréskor. Vagy egy izlandi útifilm nézése közben.

A csupasz hoppá pedig akkor vívta ki nálam a leggyakrabban használt szó címet, amikor a napokban egy tízpercesre tervezett rutintakarítás hosszú-hosszú órákig húzódott...

Az interneten is lépten-nyomon belebotlottam. Nemrég például egy újságcímben: Hoppá! A Real és a Bayern is Magyarországra jön. A cikkből az is kiderült, hogy a madridi és a müncheni csapat az U17-es nemzetközi labdarúgótornán fog részt venni június 1-je és 5-e között a felcsúti Pancho Arénában. A Real Madrid hallatán természetesen az egykori játékos, jelenleg menedzser Zinédine Zidane neve is azonnal beugrik. Knézy Jenő egyik focivébés közvetítésének legszebb aranyköpését is neki köszönhetjük. „Zidane eltéveszthetetlen stílusban kezeli a labdát. Hoppá, most látom, ez nem is Zidane.”

Szintén áprilisi cím: Hoppá! Kazahsztán dobja a cirill betűket. A következő évtől elsőként a tankönyvek térnek át a latin betűkre. A teljes átállást 2025-re tervezik.

Egy korábbi cím: Hoppá! Jövő héttől 18 éves kor alatt nem lehet majd használni a Tindert? Arról van szó, hogy ezt a trendi randialkalmazást nem vehetnék igénybe a kiskorúak. A fejlesztők így szeretnék őket megóvni azoktól, akik ezt a programot csakis szexpartner felkutatására használják.

A Hoppá-hoppá a német Franz Zauleck meséje egy rendmániás macskáról. És ugyanez a címe, három felkiáltójellel megtoldva, a Republic együttes harmadik albumának is. Amikor pedig az online szinonimaszótár nem talál a keresett szóhoz hasonlót, egyszerűen kiírja: „Hoppá-hoppá, nincs találat!”

Vissza a (nem online) takarításhoz, a könyvek és egyéb nyomtatványok rendszerezéséhez! Kezembe került a Filmske zvezde album, melybe az Imperial rágógumikhoz mellékelt filmcsillagok fotóit kellett ragasztgatni még a hetvenes évek legelején. Beleolvastam a miniéletrajzokba. Ráböktem (rákattintottam?) John Wayne-re. És felkiáltottam: „Hoppá, ezt nem frissítették!”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..