home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Honfitársainak nemzedékeit ihlette közszolgálatra
Talpai Lóránt
2018.12.09.
LXXIII. évf. 49. szám
Honfitársainak nemzedékeit ihlette közszolgálatra

Elhunyt az idősebb George Bush — Ukrajna 500 millió eurós támogatást kapott az Európai Uniótól — Élelmiszerkrízishez vezethet a klímaváltozás

Elhunyt az idősebb George Bush

November 30-án, életének 94. évében elhunyt az egykori amerikai elnök, George Bush. A halálhírt fia, George W. Bush közölte a sajtóval. Az Egyesült Államok 41. elnökét áprilisban, egy nappal felesége, Barbara Bush temetése után szállították kórházba fertőzés miatt. Az évekkel ezelőtt kerekesszékbe kényszerült idősebb Bush az Amerikai Egyesült Államoknak 1989-től 1993-ig volt az első embere. Ő a valaha legtovább élt amerikai elnök. A halálhír bejelentése után nem sokkal kifejezte részvétét Donald Trump elnök és a first lady, Melania Trump, akik Buenos Airesben tartózkodtak a G20-as országcsoport csúcstalálkozója miatt. Közleményében az elnöki pár méltatta az elhunyt George Bush „okos ítéleteit, józanságát és rendíthetetlen nyugalmú vezetői képességét”, hangsúlyozva, hogy „honfitársainak nemzedékeit ihlette közszolgálatra”. Donald és Melania Trump amiatt is tisztelettel adózott a volt elnök előtt, hogy az amerikai nemzetet és a világot elvezette „a hidegháború békés és győzedelmes lezárásához”.

 

Ukrajna 500 millió eurós támogatást kapott az Európai Uniótól

Jóváhagyták az Ukrajnának nyújtandó új makroszintű pénzügyi támogatási program legelső, 500 millió eurós kifizetését — jelentette be az Európai Bizottság. „E határozat kulcsfontosságú pillanatban született, amikor Ukrajna és lakosai új keletű agresszióval néznek szembe Oroszország részéről, és szükségük van a nemzetközi partnerek szolidaritására” — szögezte le Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke. „Az ilyen agresszív magatartás a mai Európában elfogadhatatlan” — hangsúlyozta. Legfeljebb 1 milliárd euró áll rendelkezésre Ukrajna számára a júliusban jóváhagyott program keretében, s ennek az a célja, hogy segítsenek fedezni a finanszírozási igényeket, illetve végrehajtani a strukturális reformprogramot. A makroszintű támogatások pénzeszközei alacsony kamatozású és hosszú lejáratú hitelek formájában állnak rendelkezésre, az egyetértési megállapodásban elfogadott konkrét szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függően.

 

Élelmiszerkrízishez vezethet a klímaváltozás

Az éghajlatváltozás és az egyre szűkösebbé váló erőforrások kihívásokat állítanak a Föld lakosságának élelmezése elé — figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A szakemberek úgy látják, hogy a népességnövekedés miatt több, tápanyagban gazdag élelmiszerre van szükség megfizethető áron. A mezőgazdaság termelékenységének növelése azonban nehézkes a természeti erőforrások támasztotta korlátok miatt. Az élelmiszer-biztonságot nemcsak a szegénység, de a fegyveres konfliktusok is veszélyeztetik. Jemenben 85 000 öt év alatti gyerek veszíthette életét éhínség vagy betegség miatt a Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint. Afganisztánban több mint 250 000-en kényszerültek elhagyni otthonukat az aszály és a fegyveres összeütközések miatt — közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..