home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Holnapolisz
Brasnyó Zoltán
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Holnapolisz

Ritkaságszámba menő filmet alkotott a Disney. A Holnapolisz remek példája annak a zsánernek, amely már harminc éve nem divat Hollywoodban. Azt a műfajt igyekeztek újraéleszteni, amelyet a legkiválóbban talán Steven Spielbergnek sikerült művelnie a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején.

A Holnapolisz klasszikus ifjúsági kalandfilm, mely leginkább szórakoztatni szeretne. Aki annak idején a Kincsvadászokon, az E. T., a földönkívülin vagy akár az Indiana Joneson nőtt fel, annak garantáltan fényárban villog majd a lelke, és nosztalgiával telik meg a szíve.

Amikor Spielberg bemutatta az E. T.-t vagy a Jurassic Parkot, elsősorban a bennünk lakozó gyermek felébresztésére törekedett. Amellett, hogy a gyerekek számára meghatározó élmény maradt egy-egy Spielberg- vagy George Lucas-alkotás, a felnőttek is örömüket lelhették benne. A legtöbb film talán túlságosan is szentimentális volt, többségük azonban grandiózus produkcióként vonult be a filmtörténelembe. A Holnapoliszból mégis hiányzik valami. Azaz hiányzik valaki, aki érezhetően jelen van a film mintegy felében: a rendező, Brad Bird. Ha néhány mondatban szeretnénk vázolni a mozi szerkezetét, a következőképpen határoznánk meg: a film első felében a rendező hosszú és lassú snittekkel operál, ráérősen szemlélődik, majd a közepétől minden felgyorsul, kapkodásba megy át, a vége pedig határozottan összecsapottnak tűnik. Emlékeznek arra, amikor egy középiskolai vagy egyetemi dolgozat alkalmával nagyon szép kézírással szerettek volna írni? Ezt körülbelül az oldal feléig be is tartották, majd rájöttek, hogy már alig van idejük, mert addig a tökéletesre formázott betűkkel pepecseltek. Gyorsan befejezték, kevésbé törődve a külalakkal, hogy ne fussanak ki az időből. A dolgozat és az íráskép pedig végül úgy festett, mintha az oldal felétől valaki más fejezte volna be a művüket. Ezzel a gyerekbetegséggel küzd a Holnapolisz is.

A főszereplő, Frank, akit George Clooney alakít, egy szebb napokat látott, hajdani gyerekzseni. Megismerkedik egy, a saját gyermekkori énjére emlékeztető fiatal lánnyal, aki legalább annyira intelligens, mint ő. Case, akit Britt Robertson alakít, elmondja, hogy robotok elől menekül, és megmutatja neki a különleges kitűzőjét, melynek segítségével Holnapoliszba kíván jutni. Az egyszerűnek tűnő felvezetés még rendben is volna, ha időközben nem múlt volna már el legalább egy óra. A színészek tisztességes iparosmunkát végeznek, sőt a történet kibontása, az információk lassú adagolása valóban mesterien sikerült. A Holnapolisz így is grandiózus (lehetett volna), de mégis némi hiányérzettel hagyjuk majd el a mozitermet. Bennem a legnagyobb űrt a negatív karakterként feltüntetett Nix kormányzó (Hugh Laurie) hagyta, aki nem attól válik többdimenziós szereplővé, hogy nem egyértelmű, valóban ő a fő gonosz, hanem furcsamód attól, hogy össze lett csapva a karakter. Laurie, aki egy kissé méltatlanul ugyan, de örökké dr. House marad, túl keveset látható a vásznon ahhoz, hogy elhiggyük, karakterének valóban van súlya.

Holnapolisz egy jövőbeli város, mely egy tökéletes, környezettudatos és minden ízében vidám hely. Végtelen demagógia, mely még coelhói mértékkel mérve is egy nagy, ragadós cukormáz. Túl sok a tanulság, az arcunkba mondott életigazság, túl sok a fájdalmasan ezoterikus badarság, mégis úgy érzem, már csak azért sem szabad haragudni rá, mert visszahoz valamit az ifjúsági filmek iránti nosztalgiából. Újra egy kalandos és titokzatos történet részesei lehetünk, csakúgy mint annak idején az E. T. esetében. Csak ne gondoljuk túl a nagymonológokat. A Holnapolisz talán elindít vagy visszahoz egy olyan letűnt zsánert, amelynek köszönhetően a gyerekek nem elsősorban az erőszakos és vérben tocsogó képsorokon szocializálódnak majd. Hiánycikk az ilyen film, mely egyébként tökéletes családi kikapcsolódás. Egyszer mindenképpen meg kell nézni, sőt az átlag mozinéző számára rendkívül szerethető is lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..