home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hol lakik a magyar divat?
Salvai Ramona
2017.01.18.
LXXII. évf. 2. szám
Hol lakik a magyar divat?

Meggyőződésem, hogy a divat nem a plázák polcain lakik.

Vagy legalábbis nem csak ott, és nem kizárólag a divatmagazinok határozzák meg, hogy mit veszünk fel, sokkal inkább mi magunk rajzoljuk a saját, nemzeti divattérképünket. Azt mondják, hogy az vagy, amit megeszel. Vagy: az vagy, amit megveszel. A szokásaink, a viselkedésünk, az öltözködésünk beszél rólunk meg a világról, a prioritásainkról, az érdeklődésünkről.

De mi is az a magyar divat? Létezik egyáltalán? Ha igen, akkor hol? Ha az a magyar divat, amit, mondjuk, a budapesti utcákon láthatunk, akkor mit mondhatunk el a magyar tervezőinkről? Vajon mekkora szerep és tér jut a dizájner termékeknek a mi nagy közös képünkben? Egy képen a kultúránkról, társadalmunkról, rólunk.

Rengeteg tehetséges magyar tervező van, a dizájner termékek pedig értéket képviselnek. Aztán mégis felmerül a kérdés, hogy miért is érdemes egy kabátért 28 000 forintot fizetni, ha a töredékéért is vásárolhatunk. A plázák kínálata viszont nem alternatívája a magyar tervezők termékeinek, és ez fordítva is igaz. Mást képviselnek. Na de mit, milyen értéket képvisel(het) egy magyar tervezői termék itt és ma?

Hagyomány, kollektív emlékezet

Direkt vagy indirekt utalásokkal, szándékosan vagy akaratán kívül, de a tervező arról a társadalomról beszél, arra reflektál, amelyben él, amelyben felnőtt, szocializálódott. A magyarság pedig nem a matyó hímzés meg a népviselet sokadszori direkt idézésében van, hanem azokban a motívumokban, amelyekre nem kapod fel egyből a fejed, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból azonosulni tudsz velük.

Egyediség, tervezői kézjegy

Minden tervezőnek megvan az ún. tervezői kézjegye, az a sajátosság, amely megkülönbözteti, amely csak rá jellemző, az ő személyiségét képviseli. Emellett minden tervezőnek megvannak a saját inspirációs forrásai, utazásai, tapasztalatai, élményei és a látásmódja, amelyen mindezt átszűri.

Minőség

Ahhoz, hogy egy jól megszerkesztett szabásminta érvényesülni tudjon, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyag(ok)ra esik a választás. Ugyanígy az sem mindegy, hogy milyen anyagokat, elemeket, alkatrészeket kombinálnak. Esztétikai és kényelmi szempontok együtt járnak, a minőségről való gondoskodás pedig a tervező ígérete a beléfektetett bizalomért cserébe.

Kézművesség

Egy dizájner termék elkészülése különleges folyamat. Különleges a tervező feladata, és különleges azoké is, akik részt vesznek az elkészítésében, kivitelezésében. Egy egyedi elképzelés odafigyeléssel és magas szakértelemmel való megvalósulása.

Kapcsolat

Egy egyediként, rendelés után vagy limitált számban elkészített dizájner produktum esetében vajon használati cikkről beszélünk, vagy szellemi termékről? Esetleg mindkettőről? A minőségre való törekvés, a gondos kivitelezés, az egyedi szemléletmód, egy vízió közvetítése — a tervező és a közönsége találkozása, egy kapcsolat létrejötte. Egy szemléletmód, állítás, magatartás, melyet felveszel, mert a magadénak érzed.

Konklúzió és programajánló

A konklúzióm egyúttal programajánló is.

Egy tervezői darab nem egy szezonra szól. Sokkal inkább egy befektetés. Lehet művészi értéke, reprezentatív funkciója, illetve lehet szellemi termék, státuszszimbólum, igen. Hogy megtudjuk, a divattervezőink mit és hogyan kommunikálnak a valóságunkról, érdemes egy budapesti sétát tenni. Nézz körül egy plázában, menj be használtruha-üzletekbe, vintage boltokba, és szánj időt a magyar divattervezők üzleteire is! Fogd meg, próbáld fel, kérdezősködj! Figyelj és barátkozz! Keresd meg a saját helyed a mi divattérképünkön. Ne várd, hogy megmondják: ismerd meg magad és a tervezőinket!

Kedvcsinálóként pedig bemutatom a legnépszerűbb budapesti lelőhelyeket!

The Garden Studio

A The Garden Studio a budapesti alternatív közeg egyik legkedveltebb kreatív tere. Sikó Bálint webdizájner és Tomcsányi Dóri divattervező alapította azzal az elhatározással, hogy lehetőséget nyújtson a fiatal, ám kiforrott identitású tervezőknek a megjelenésre.

Elérhetőség: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 18.

www.thegardenstudio.hu

One Fashion Budapest

A ONE Fashion Agency & Retail belvárosi boltja nem csupán vásárlási lehetőséget kínál, de találkozási pontként és közösségi helyként is funkcionál. A vállalkozást működtető csapat célja a magyar tervezők közelebb hozása a közönséghez. Fő célcsoportjukba a fiatal, divatkedvelő nők tartoznak. Kínálatukba a legkülönbözőbb stílusú tervezőket válogatják össze, így egészen széles stíluspalettán és árkategóriában válogathatunk.

Elérhetőség: 1092 Budapest, Ráday utca 9.

www.onefashionbudapest.com

Mono art & design

Dizájner bolt, galéria, közösségi tér, mely gyűjtőhely kortárs képzőművészek és tervezők számára. Közös jellemzőjük a kifinomult, letisztult stílus és a minőségi kivitelezés. Férfi-, női ruhák és kiegészítők, valamint lakberendezési és egyéb tervezői tárgyak is kaphatóak.

Elérhetőség: 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12.

www.monoartanddesign.tumblr.com

Treasure Budapest

A Treasure Budapest egy exkluzívabb közegben várja vendégeit, felső kategóriás magyar és olasz tervezők alkotásait kínálja. Ruhákból és ékszerekből is egyedi, különleges, kivétel nélkül minőségi darabokat találhatunk. Igényelhető egyéni stílustanácsadás, méretre gyártás és szabósági szolgáltatások is.

Elérhetőség: 1054 Budapest, Aulich utca 5.

www.facebook.com/treasurebudapest


(Forrás és képek: a boltok hivatalos honlapjáról)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..